LiveRecensies

Albumrelease Brutus @ AB: Als een orkaan door de zaal

De naam Brutus klinkt ondertussen al niet meer onbekend in de oren. Het Leuvense trio heeft op drie jaar tijd een enorme vooruitgang geboekt en een uitverkochte AB Club toont aan hoezeer we allemaal gewacht hebben op debuutplaat Burst. De straffe mix van hardcore, punk, postrock en shoegaze verovert harten. Nog voor er één noot gespeeld is, voelen we aan de sfeer dat dit optreden gaat knallen.

De set begint meteen hard en strak met “March”. Al snel snappen we waarom dit nummer niet alleen de plaat, maar ook de set opent. Adrenaline hoog en klaar om meegevoerd te worden. De eigen sound, de hele sfeer, de snelle drums en rauwe vocalen: dit plaatje klopt. “Horde II”, “Justice De Julia II”, “Child”. Het hele optreden voelt alsof we in een sneltrein zitten en we maar blijven doorgaan.

Tot plots, na enkele nummers, drumster/zangeres Stefanie Mannaerts aankondigt dat ze deze keer eens speciaal willen doen. Joris Casier van Steak Number Eight, haar wederhelft, neemt plaats achter het drumstel. Mannaerts neemt met de microfoon in de hand plaats op het centrum van het podium, terwijl wij in spanning afwachten. In “Bird” wisselt ze fluisterende zang af door oerkreten met een perfecte hoeveelheid korrel op de stem. Als een hedendaagse Jeanne d’Arc die haar troepen vooruit stuurt, schreeuwt de frontvrouw de longen uit haar lijf: “I was all alone, but never lost.” En wees er maar zeker van dat ze dit meent.

Van iemand van om en bij de twee meter verwacht je niet al te veel beweeglijkheid. Maar bassist Peter Mulders, de danser van de groep, heeft tegen het einde van het optreden elke uithoek van het podium gezien. Stijn Vanhoegaerden op zijn beurt, hoeft niet te bewegen. De gitarist leeft zich helemaal in op zijn manier: hij sluit de ogen en focust zich helemaal op het melodieuze gitaarspel.

Tijdens hoogtepunt “Horde” wordt het publiek pas helemaal gek. De vraag is hoe rekbaar stembanden zijn. Deze razende orkaan mag niet stoppen. Nu nog niet. Maar het mag niet baten. Omvergeblazen en met herschikte nekwervels trekken we huiswaarts. Live komt Burst even sterk over als op plaat, een wereldband in wording.

12 posts

About author
Muziekrecensent voor Dansende Beren.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

God Is An Astronaut - Ghost Tapes #10 (★★★½): Ode aan de woeste wanhoop

  Dat de Ierse groep God Is An Astronaut zowel live als op plaat garant staat voor intense postrock, is intussen geen…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
FeaturesInstagramInterviewsUitgelicht

Interview Fit For A King: 'We willen mensen aantrekken om dieper in ons muziekarchief te graven'

Er zijn reeds twee maanden verstreken sinds The Path, het nieuwste album van Fit For A King, werd gelanceerd. De Amerikaanse band…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.