Features

Het elftal debuutsingles van het jaar 2016 volgens Marc Keijzers

Naast de vele verlorenen in 2016, treden er ook toekomstige helden naar voren in 2016. Wij Dansende Beren ontdekken graag de pareltjes tussen alle nieuwe en opkomende artiesten. Hoe we dat doen? Wij Beiren gaan gewoon op jacht, zo eenvoudig is het! We grazen en jagen, luisteren en verkennen, en wikken en wegen alle prooien. Dit jaar waren er heel wat parels die we de Ontdekkingen van “Den Beir” noemen. En deze delen we graag met jullie! Met trots presenteert onze “Derde Beir” Marc, in willekeurige volgorde, zijn elftal van debuutsingles.

FREAK – What Happened?

Uit Chelmsford, UK komt de tiener FREAK, die eigenlijk uit het niets op het toneel verschijnt. Zijn geluid kenmerkt zich door vette gitaren en luide gesamplede beats. Het geheel klinkt als een volledige band, maar het is alleen hijzelf in zijn slaapkamer studio. De teksten van “What Happened?” gaan over de onmacht met problemen om te gaan als tiener. Rauw, direct en overdonderend.

Opia – Falling

Het duo Opia is een van de grootste nieuwe sensaties van 2016. Hun geluid is een bijzondere mix van electronica en blues. Complexe ritmes met sensuele vocalen in combinatie met de bluesgitaar maken “Falling” tot een luisterspektakel. Verrassend mooi, en buitengewoon knap gedaan.

Julia Knight – Ghost Of You

De debuutsingle van Julia Knight klinkt op de een of andere manier erg vertrouwd, maar toch helemaal nieuw. En daar zit direct de kracht van een goede popsong, want dat is “Ghost Of You”! Het is aanstekelijk, heeft een klassieke structuur en gaat over de liefde. Voeg daar de zoete vocalen van Julia aan toe, en dan krijg je deze grandioze song. Deze dame gaat volgens ons een grote toekomst tegemoet!

Lee Triffon – Different Sun

Alhoewel “Different Sun” haar officiële debuutsingle is, maakt Lee Triffon al jaren muziek. Pas recentelijk begon ze nummers onder haar eigen naam uit te geven. Haar downtempo muziek is mysterieus, dromerig en donker, vergelijkbaar met Austra, Fever Ray en Lana Del Rey. “Different Sun” is een uitnodiging om te reizen via haar muziek en daarmee je verbeelding te stimuleren. En dat doen we graag!

Closely – Empty

Gelukkig zijn er anno 2016 nog indie bands die een fijne dancebeat niet schuwen. Closely is zo’n band. Het Canadese drietal combineert op “Empty” dromerige melodieën met een heerlijk mellow club geluid. Naast de muziek is het de kopstem van de zanger die je diep in je ziel raakt. Een van de meest indrukwekkende debuten van afgelopen jaar.

Mosa Wild – Smoke

Alles klopt aan de debuutsingle van de Engelse band Mosa Wild. Het heeft een warm, betoverend rock geluid en is mooi geproduceerd. Met een beheerste opbouw gaat het naar een emotionele climax. Onderweg worden we volledig ingepakt door de instrumentatie en de bewogen vocalen van zanger Rubaduka. Deze band gaan wij op de voet volgen het komende jaar!

DYAN – St. James

Zangeres Alexis Marsh van nieuwe band DYAN groeide op in de wijk St. James van Winnipeg, USA. Inderdaad: de wijk uit de titel van hun debuut. Het uitgestrekte landschap aldaar vormde de inspiratie voor het nummer. Elk instrument is op zijn plek en krijgt de aandacht. Het eenvoudige drumritme en een melancholische synthesizermelodie vormen de basis. Het is een wondermooi, ruimtelijk geheel dat alle aandacht verdient.

Innerspace Orchestra – One Way Glass

Wat kun je verwachten van een band met de naam Innerspace Orchestra? Dromerige en introspectieve psychedelische popmuziek! Het orkest bestaat in dit geval uit ervaren muzikanten die een gedeelde liefde voor shoegaze hebben. Trip hop beats, zweverige vocalen en zelfs een sitar, het is allemaal aanwezig! Er is nog geen opvolger, dus zetten we “One Way Glass” nog maar even welwillend op repeat.

Briana Jean – The Sun

Je kunt aan “The Sun” goed horen dat een van de inspiratiebronnen van Briana Jean Lana Del Rey is; het nummer heeft dezelfde soort donkere en melancholische atmosfeer. Met haar trefzekere en sensuele stem verheft ze haar muziek tot een eigen geluid. Ook haar teksten over de verhoudingen tussen mensen geven aan dat ze al een volwassen en zelfbewuste artiest is. Haar debuut EP “Elements” verschijnt over een week.

Tom Redwood – I’ve Fallen For You

De Zweedse nieuwkomer Tom Redwood heeft Sony gevonden voor het uitbrengen van zijn debuutsingle. “I’ve Fallen For You” is een mellow electropop nummer met een fijne opbouw. De kwetsbare, soulvolle vocalen zingen over de start van een relatie. Volgens de press release zullen de vervolg-singles het verhaal verder vertellen. Iets om naar uit te kijken!

Jo Marches – The Night

De Nederlandse band Jo Marches maakt mooie dreampop/shoegaze met een licht psychedelische ondertoon. Het dromerige “The Night” is hun eerste wapenfeit. De clip met bewust vage beelden van een nachtelijke wandeling past uitsteken bij het nummer en versterken zelfs de muzikale wereld waarin Jo Marches je meeneemt. Dit is een verbluffende eerste single.

 

 

Related posts
FeaturesUitgelicht

33 leuke EP's uit 2017

EP’s zijn voor een band vaak een voorbode voor wat nog komen zal. Meestal bewijzen ze met deze korte cd’s dat ze…
Features

De vijf van "Den Beir" - 107

Een nieuwe week, een nieuwe round-up van een vijftal liedjes die we verder niet besproken hebben. Een beetje te ontdekken en zeker…
Filmpje van de week

Filmpje van de week 17 - 23 juli 2017

De vakantie is volop aan de gang en iedereen kan genieten van de nodige rust. Toch gaat niet iedereen op vakantie en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.