banner

LiveRecensies

Cigarettes After Sex @ Beursschouwburg: wegdromen op melancholische melodieën

Cigarettes After Sex

Wie van zweverige pop-rock houdt, moest zaterdagavond in de Beursschouwburg te Brussel zijn waar de Amerikaanse band Cigarettes After Sex een exclusief optreden gaf. De band, die in 2008 werd opgericht door frontman Greg Gonzalez, bracht in 2012 hun eerste EP uit, die overal goed ontvangen werd. In 2015 overtroffen ze zichzelf met de release van hun single “Affection” en een maand geleden deden ze er nog een schepje bovenop met de release van hun nieuwste single “K”. Geef toe, een sigaret na een vrijpartij, het brengt een mens wel eens tot rust. Ze hebben hun bandnaam dus zeker niet gestolen. Het beloofde een dromerige avond te worden en daar leek een uitverkochte Beursschouwburg wel zin in te hebben.

Het voorprogramma verzorgde het duo Furniture. Terwijl de ene wat beats produceerde, zat de andere met belletjes over een kookpot te wrijven. Gillende tienermeisjes waren er niet, wel een knikkebollend publiek dat tijdens het optreden besloot om te gaan zitten en zich over haar gsm te ontfermen. De zweverige tonen konden hen niet al te veel boeien. We moeten toegeven, het hoorde misschien toch wel beter thuis op een Berlijnse underground performance dan hier in de Beursschouwburg. Al snel werd het duidelijk dat het om een beginnend bandje ging. Samenspelen was op bepaalde momenten ondenkbaar en dat resulteerde in chaos. Goed geprobeerd jongens, volgende keer beter.

Dan was het eindelijk tijd voor Cigarettes After Sex. Onder een aarzelend applaus kwamen ze het podium op en begonnen meteen te spelen. Je zou denken, eens de band start, zal het neerzittende publiek rechtstaan maar daar kwam niets van in huis. Best wel frustrerend. Het openingsnummer “Starry Eyes” kwam zeer rustig op gang maar schepte de juiste dromerige sfeer. De toon werd meteen gezet en dat stemde het publiek gelukkig. Een welverdiend lang en luid applaus weergalmde door de zaal en dat toverde een lach op het gezicht van de frontman Gonzalez.

Een perfecte combinatie van oude en nieuwe nummers zoals “K”, “Keep On Loving You” en “Flash”, zorgden ervoor dat de aandacht van het publiek niet verslapte. Integendeel, het publiek fluisterde alle nummers mee zodat enkel de breekbare stem van frontman Gonzalez te horen was in de zaal. Als je jouw ogen sloot dan was het net alsof je naar de opgenomen versies van de nummers aan het luisteren was, alles werd heel strak en clean gespeeld. Wat dan weer wel ontbrak, was het nodige enthousiasme bij de muzikanten. De drummer, de bassist en de keyboardspeler toonden niets van emoties waardoor de nummers soms niet echt oprecht overkwamen. Hadden ze er geen zin in of lag het aan de dertig zittende fans die nog steeds geen aanstalten maakten om recht te staan? Het blijft ons een raadsel.

‘The next song is about getting drunk and fighting with the one you love’, kondigde Gonzalez aan. Hij deed een stap achteruit, telde tot drie en begon aan het wondermooie “Affection”, voor velen het hoogtepunt van de avond. Koppeltjes namen elkaar vast, de mensen achterin de zaal die daarnet nog stiekem met elkaar stonden te praten waren opeens stil en de zittende mensen voorin de zaal, die bleven gewoon zitten.

Afsluiten deden ze met “Nothing’s Gonna Hurt You Baby”. De band verliet het podium onder een daverend applaus –heel terecht ook wel- en keerde dus al snel terug om nog twee bisnummers te spelen. “Please Don’t Cry” werd heel sober gebracht, enkel de keyboardspeler en frontman Gonzalez hadden inspraak in het nummer. Bij de laatste song “Young & Dumb” was de band weer voltallig en dat zorgde voor een perfecte afluister. Cigarettes After Sex, we zullen er zeker en vast nog van horen. Volgend jaar komt hun eerst album uit en op 14 april spelen ze in de Trix in Antwerpen, met z’n allen daar naartoe.

Setlist:

  1. Starry Eyes
  2. I’m A Firefighter
  3. K
  4. Keep On Loving You
  5. Flash
  6. Affection
  7. Sunset
  8. Dreaming Of You
  9. Nothing’s Gonna Hurt You Baby

Bis:

10. Please Don’t Cry

11. Young And Dumb

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

ECHT! @ Beursschouwburg: Echte instrumenten zorgen voor een echt feestje

Met het spiksplinternieuwe INWANE onder de arm, mocht een releaseparty in de thuishaven zeker niet ontbreken voor het viertal van ECHT!. Zelf zijn de…
FestivalnieuwsInstagramMuzieknieuwtjes

Eerste 21 namen Rock Werchter 2021: Thom Yorke, Pixies, Gorillaz, Royal Blood, alt-J en veel meer

Onverwacht was het niet dat Rock Werchter dit jaar niet door ging, maar verdrietig waren we nog steeds. Een groot deel van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cigarettes After Sex - "You're All I Want"

Soms lijkt het wel alsof er maar twee woorden in het woordenboek van Cigarettes After Sex staan: dromen en touren. Sinds de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.