Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir” – Baltimore

Baltimore

Baltimore uit Molenbeersel is opgericht eind 2014, in 2015 brachten ze een EP uit in eigen beheer gevolgd door de single “Hippo Highway”. Met hun psychedelisch overgoten poppy garagerock schopten ze het in De Nieuwe Lichting 2016 van Studio Brussel en Humo’s Rock Rally. Na het spelen van heel wat live shows wordt er momenteel hard gewerkt aan nieuw materiaal die ergens volgend jaar verschijnt.

Zanger Martijn beantwoorde enkele van onze vragen.

Wat is jullie favoriete nummer?

Dit is zo een vraag waar elke muzikant wel op vloekt denk ik, dus ik zeg gewoon het eerste wat in me opkomt: “Feels Like We Only Go Backwards” van Tame Impala. Voor mij alles wat een goed nummer moet zijn: eenvoudig, goede melodie en een karakteristieke sound. Ik heb in interviews Kevin ook wel eens horen vertellen dat hij het melodietje vond terwijl hij in de tuin bezig was en het dan op één dag tijd gewoon ingeblikt heeft. Je hoort echt aan dat nummer dat het een soort momentopname is van een geniale ingeving, fantastisch in zijn eenvoud. Ik hou er zelf ook van wanneer ik zo een melodie in mijn hoofd heb. Gewoon alles aan de kant te gooien en er meteen van voor tot achter een nummer van te maken.

Wat is het perfecte nummer voor een roadtrip?

Op “No Woman” van Whitney wil ik wel eens ergens door de mountains cruisen. Zeker als je de clip erbij denkt, ik hou wel van dat type vakanties.

Op welk nummer maak je graag schoon?

Doe dan maar iets funky, “Smooth Criminal” van Michael Jackson ofzo. Dan kan er wel eens een danske van af. Een fluitje van een cent.

Wat is het perfecte nummer om mee wakker te worden?

“Perfect Day” van Lou Reed op een zondag en iets van Motörhead op een maandag, ik ben echt geen ochtendmens dus ik moet me er echt uitsleuren.
En nee ik gebruik die nummers eigenlijk niet, ik moet 2 wekkers zetten om eruit te geraken: een met de radio en een met een zo irritant mogelijk geluidje.

Wie is jullie favoriete artiest uit je thuisstad?

De keuze is vrij beperkt gezien Molenbeersel nu niet bepaald een grootstad is, laat staan cultureel epicentrum. Maar moest het dat wel zijn dan zou ik ze misschien nog eruit kiezen: Koncept. Dat waren toen ik 15-16 jaar was de lokale helden, altijd dik feest toen ze hier in de buurt in een of ander jeugdhuis speelden. Betonpunk maakten ze volgens henzelf: no-nonsens Nederlandstalige punk waar de laatste albums van de Heideroosjes nog wel een punt aan konden zuigen. Ze hadden hun instrumenten 2 jaar geleden terug opgepikt na een jarenlange staak het vuren tot het lot daar anders over besliste. De zanger is vorig jaar zeer plots en veel te vroeg overleden.

Welke artiest is underrated en wie is overrated?

Sowieso een pak Belgische underrated bands. Bijvoorbeeld Robbing Millions, pas een straf debuut uitgebracht maar op Pukkelpop stond ik in een vrij lege tent naar hun te kijken. Ze zijn wel Waals dus misschien zou er op Dour meer volk gestaan hebben.
Overrated… nu moet ik opletten voor mijn karma, Rihanna dan maar?

Als je voor één dag een artiest zou kunnen zijn, wie zou dat zijn?

Dan wil ik wel eens echt de rockster uithangen, Noel Gallagher ofzo. Ik hou wel van die man zijn arrogantie en aparte vorm van humor. Op Werchter: “A Mexican ginger, that’s more rare than a fucking unicorn on acid”. Hehe.

Wat is het beste nummer om bij te vrijen? (iemand mee uit te vragen?)

Mijn lief is totaal niet muzikaal, op de maat klappen dat lukt al van geen kanten dus poepen met muziek op dat wordt een komisch tafereel. Moest ik een nummer kiezen om ooit iemand mee uit te vragen dan zou ik misschien iets van onszelf pakken, als ze het niks vindt dan besparen we ons de moeite al.

Wat is de mooiste songtekst die je ooit hebt gehoord?

Angst van De Mens. De tekst is van Herman Brusselmans. Het is misschien wat knullig om nu net een tekst van een schrijver te kiezen, maar goed. Bob Dylan heeft ook een literatuurprijs gewonnen, nu zijn die criticasters misschien ook content.

Op welke plaats zou je ooit een concert willen spelen?

Pukkelpop, dat zou voor mij het ultieme zijn. Ik zou misschien daarna zelfs in een zwart gat vallen omdat ik het dan bereikt heb ofzo.

Pukkelpop

Extra vraag Belgische bands:

Waarom hebben jullie jezelf naar een Amerikaanse stad genoemd?
Geen idee, het bekt lekker en Bikinibroek was auteursrechtelijk gezien geen optie.

Baltimore vind je op Facebook, Vi.be en SoundCloud.

3655 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Don Toliver - "Bandit"

Is er iemand in hiphopland met betere hooks dan Don Toliver? Het zullen er in elk geval niet veel zijn, want de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Justice - "One Night/All Night" (feat. Tame Impala) & “Generator”

Dat Justice eind vorig jaar al opdook op heel wat festivalposters deed het beste vermoeden voor 2024, en zo geschiet nu ook….
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.