Nieuwe singles

Ronde van de Lage Landen: Brussel

Deze zomer doen de Dansende Beren de Ronde van de Lage Landen. Onze redacteuren gaan virtueel langs in 15 grote Belgische en Nederlandse steden om te kijken wat daar allemaal gebeurt op muziekgebied: wat zijn belangrijke poppodia en festivals? Wie zijn grote namen uit de popgeschiedenis en welke opkomende artiesten zien wij doorbreken? Vandaag: Brussel.

kaart NED-BEL - BrusselBrussel is de grootste stad van België, en maar liefst hoofdstad van Vlaanderen, België én Europa. Een overtroffen belangrijk politiek centrum dus. Naast bezienswaardigheden zoals Manneken Pis en het Atomium zijn ook heel veel ‘beluisterwaardigheden’!

Vorst Nationaal is de muziek-arena van Brussel. Concertzaal Ancienne Belgique, ook wel kortweg de AB genoemd, is het grootste echte poppodium, gevolgd door Botanique. Minder bekende bands vinden een plek in Les Ateliers Claus. Bekende festivals zijn Boterhammen In Het Park (Nederlandstalig) en Couleur Café (urban).

In het verleden bracht Brussel ons al bekende artiesten als Plastic Bertrand (van new wave klassieker “Ça Plane Pour Moi“), Stromae, Vaya Con Dios, indiepoppers Girls In Hawaii en Puggy, rockband Rumplestitchkin, singer-songwriter DAAN, en chansonnier Jacques Brel. Hieronder enkele aanraders op het punt van doorbraak.

robbing-millionsRobbing Millions bestaat uit vijf gasten die samen mooie psychedelische popmuziek maken. Het doet ons denken aan Yeasayer gecombineerd met jaren ’70 progressive rock. Met inventieve arrangementen en mooie melodieen verrassen ze iedereen met hun eerste EP “Ages And Sun“. Enkele maanden geleden verscheen nieuw materiaal met “8 Is The Figure That I Like The Most“.

Facebook / Twitter / YouTube / Instagram / Bandcamp

 

hydrogen-seaSinds 2011 maakt het koppel Pieter-Jan Seaux en zangeres Birsen Uçar dromerige electronische muziek onder de naam Hydrogen Sea. Hun songs zijn stuk voor stuk sfeervolle trip hop songs met de kenmerkende vocalen van Uçar. “Beating Heart” is de prachtige single van het debuutalbum met de toepasselijke titel “In Dreams”, dat vorige week verscheen.

WebsiteFacebook / Twitter / Instagram

 

horse-antlersHet vijftal Horse Antlers begint in 2011 met muziek maken. Hun geluid is donker en hypnotiserend, met duidelijke roots in blues en post-punk, zoals bijvoorbeeld “Nobody Knows A Thing About Anything“. Eind 2015 verschijnt eindelijk nieuw materiaal, de single “A Cat Called Carcosa“, net zo donker, maar veel experimenteler en daarmee verrassender. Met deze song hebben ze al onze aandacht! We wachten smachtend op meer.

Facebook / YouTube / Instagram / Bandcamp

 

Wooly Mammoths

Foto: Joost Paulissen

De klassieke psychedelische pop van de Wooly Mammoths klinkt fris maar vertrouwd, mede door de jaren ’60 invloeden. Opgericht in 2014, dus nog een jonge band, maar hun debuutsingle “Pulling Me Under” klinkt direct ijzersterk en geeft al aan welke richting ze op gaan. Hun meest recente werk “Come Undone” is een kleurrijke, dromerige song die je in hogere sferen brengt. Wij voorstellen een grote toekomst voor deze mammoeten.

Facebook / YouTube / Instagram

 

jacle-bowDe Brusselse band met het meest klassieke rock n’ roll geluid is Jacle Bow. Geïnspireerd door o.a. Rolling Stones, Kinks en David Bowie beginnen zij in 2013 met hun rauwe rock-sound. In 2015 maakt het viertal deel uit van Studio Brussel’s ‘De Nieuwe Lichting’, en regelt datzelfde jaar een contract met Warner. Inmiddels is er ook flink getourd door Amerika. Voor meer achtergrond kun je ons interview met de band lezen. Hun single “House For Sale” kwam vorige maand uit en heeft dat ‘echte’ rock-geluid. Heerlijk!

Website / Facebook / Twitter / Instagram

 

nature-heatenBrussel herbergt ook soul en funk. Het beste voorbeeld daarvan is de band Nature Heaten. In alle opnames (bijvoorbeeld op Soundcloud) kun je horen dat het een echte live-band is. De meeste nummers lijken in een take te zijn opgenomen. Hun song “Walk The Funk Lane” is een perfect voorbeeld van hun sound en live performance. Het zevental was de winnaar van de Kunstbende 2015. Meer dan terecht.

WebsiteFacebook / YouTube / Instagram

 

stikstofWil je weten hoe het echte leven er in Brussel aan toe gaat? Luister dan naar de teksten van STIKSTOF. Het hip-hop viertal Jazz, Omar-G, Rosko en Astrofisiks vertellen in het Nederlands over hun leven en generatie in Brussel. Je wordt gezogen in hun microkosmos, zowel door de verhalen als de broeierige, kaleidoscopische muziek. “Ja Dan” is de single van hun tweede EP, met een grandioze clip!

WebsiteFacebook / YouTube

Wil je weten welke stad we de volgende keer bezoeken?! Volg dan onze Ronde van de Lage Landen hier op de blog, op Facebook en Twitter.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Loyle Carner @ Ancienne Belgique (AB): Een hart van goud

Er hing gisteren heel wat liefde in de lucht in dé concertzaal aan de Anspachlaan. De oorzaak van zoveel liefde en gelukzaligheid?…
InstagramLiveRecensies

The Rose @ La Madeleine: Een boeket zwarte rozen

Er gebeuren heel wat spannende ontwikkelingen en aardverschuivingen in de Aziatische muziekwereld en een daarvan is de Zuid-Koreaanse band The Rose. Het…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Debuutsingle Jazz Brak - "Ronde Cirkels"

Jazz Brak maakt sinds de oprichting in 2010 al deel uit van de Brusselse hiphop groep STIKSTOF. Samen met zijn ‘broeders van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.