AlbumsRecensies

Recensie Krankland – “Wanderrooms”

Krankland

Het wondere debuut van Krankland, zo omschrijft de perstekst zich en we geven het geen ongelijk. Melancholie en weemoed zijn de twee dingen die dit debuut zo wonderbaarlijk maken. Krankland is het debuut van Thomas Werbrouck, de ene helft van Little Trouble Kids. Het begon als soloproject en eindigde als een volwaardige groep. Janko Beckers als muzikale duizendpoot, Christophe Claeys als drummer en Thomas Mortier als bassist. Het project ontstond vooral uit een noodzaak, Werbroeck wilde zijn gevoelens ergens kwijt, maar kon dit met zijn persoonlijke songs niet bij Little Trouble Kids. Een eigen project bleek de beste oplossing.

Tien dagen zat Krankland in de studio en iedere dag nam de groep een ander nummer op, het resultaat is Wanderrooms. Het is een plaat die zowel toegankelijk is voor de gewone man als experimenteel genoeg voor de meerwaardezoeker. Iets wat meteen duidelijk is bij de opener “Holding On”. Een simpele gitaarmelodie, een weemoedig zangpatroon en angst. Het intrigreert en wanneer er hemelse samenzangen ontstaan doet het wat denken aan Avi Buffalo op zijn best. Een deuntje die blijft hangen en een stem die uniek en breekbaar klinkt.

Lang blijft Krankland niet breekbaar. Recentste single “Summer Avalanche” breekt alles doormidden en klinkt als een vrolijke popsong die perfect in de zomer te beluisteren valt. Iedereen die tranen in zijn ogen had van de opener weet zich nu weer een smile op het gezicht te toveren. Denk Portugal, The Man meets Real Estate. Daar borduurt Wanderrooms eigenlijk op verder, al klinkt hij nooit meer zo opgewekt. De band gaat de psychedelische tour op met eerste single “In The Realms Of The Unreal” en met “Rat Race Of The Slugs” zoekt hij de grenzen van de weirdopop a la Mac DeMarco op.

Natuurlijk is een debuut nooit volmaakt, dat is slechts een uitzondering “Oh My Love” heeft wel wat liefdevolle lyrics maar daar blijft het ook bij, net zoals “Hurry Man” soms minder kan boeien. Desalniettemin heeft Krankland nog een spetterende eindspurt in zijn benen. “Land Of Hope And Sores” begint rustig maar heeft een lekker shlalala refrein terwijl “And He Rows” de lo-fi kant van Balthazar herbergt. Afsluiter “Capricorn Blues” is precies wat de titel zegt, een blues die er eigenlijk geen is. Een americana achtig slot met een instrumentale outro.

Wanderrooms verrast, verbijstert en blijft vooral erg rustig charmeren. Een leuk debuut van Thomas Werbrouck die naar het schijnt nog honderden demo’s op zijn toonbank heeft liggen. We zijn benieuwd of het vervolg ook zo eerlijk en open zal klinken maar met dit kunnen we al even weg. In het Krankland is het iedere dag herfst en vallen de bladeren zacht op de grond om je zo helemaal te doen wegdromen.

Sterren: ★ ★ ★ ★

Krankland speelt op 29 september een releaseshow in Vooruit, Gent, 1 oktober eentje in 4AD Diksmuide, 12 oktober in Burgerweeshuis, Deventer, 4 november in Sugarfactory, Amsterdam en op 2 december in N9, Eeklo. Voor de rest van zijn shows check je best even zijn site.

Je vindt Krankland here: Facebook / YouTube / SoundCloud / Site

3410 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

King Gizzard & the Lizard Wizard @ Ancienne Belgique (AB): Een eigen universum

Een band als King Gizzard & The Lizard Wizard zorgt voor verrassingen, en dat was in de Ancienne Belgique niet anders. Alleen…
LiveRecensies

Antibalas @ Het Depot: Simpelweg één groot feest

Twintig jaar al bestaat Antibalas. Om dat te vieren strijkt het afrobeat ensemble neer in Het Depot in Leuven. Wie de groep…
AlbumsRecensies

Roméo Elvis - Chocolat (★★★★): Le Croco slaat zijn vleugels uit

Het heeft even geduurd, maar daar ligt ie dan: Chocolat, de eerste soloplaat van Roméo Elvis, al lange tijd getipt als de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.