Nieuwe singles

De Belgische selectie songs van 2016

Op het Europees Kampioenschap in Frankrijk dit jaar was het gene vetten voor onze Rode Duivels. Gelukkig maakten de Belgen dit ruimschoots goed door op muzikaal vlak verschillende fantastische muziekjes uit te brengen. Net zoals Wilmots toen en Martinez nu maken wij een selectie van de 23 beste Belgische songs dit jaar. Zonder een specifieke volgorde omdat dit denigrerend is voor bepaalde artiesten en wij iedere song dezelfde waarde geven.

Fleddy Melculy – T-Shirt Van Metallica

Een beetje maatschappijkritiek is altijd leuk en bij Fleddy Melculy komt dit erg letterlijk naar voor. Zijn debuutsingle bracht een idee naar voor die verschillende mensen al lang in het hoofd hadden. Via stevige metal en Nederlandstalige lyrics maakt de man iets uniek dat wel wist aan te slaan bij het brede publiek. StuBru plooide en al snel werd Fleddy Melculy een autoriteit op vlak van agressieve maatschappijkritiek.

J. Bernardt – Calm Down

Balthazar bracht dit jaar geen nieuwe platen uit maar de leden van de band deden dit wel op hun eigen solo manier. J. Bernardt kwam onlangs nog met het debuut en dat overtuigde ons zo hard dat hij meteen een plaatsje in onze selectie verdient. Met “Calm Down” brengt hij een Belgische variant van Chet Faker en het klinkt sensueel. Met zijn baard en zwoele synths zal hij in 2017 vele vrouwenharten doen smelten.

Felix Pallas – Curse

Curse is de nieuwste van Felix Pallas en omvat alles wat een fantastisch single moet dragen. Schitterende elektronische golven gecombineerd met een catchy refrein dat volledig losgaat op het einde van de single en zo ook wij. Een nummer dat in je hoofd blijft plakken en stilzitten onmogelijk maakt. Het doet ons alleen maar verlangen naar meer van dat.

Brutus – All Along

Brutus is al even bezig maar komt volgend jaar eindelijk met de debuutplaat naar buiten. De eerste single “All Along” bevat alles wat een geniale stevige single nodig heeft. Vette riffs, agressieve zang en pompende drums. Brutus klinkt brutaal maar melodieus en soms heeft een nummer niet meer nodig om hoge toppen te scheren.

Warhaus – The Good Lie

Warhaus is geen Balthazar-zijproject. Het zijn de diepste zielenroerselen van de bard Maarten Cohen, die samen met Maarten Waits en Maarten Gainsbourg een plaat gemaakt hebben. En wat voor een visitekaartje was ‘The Good Lie’ ook. De bombast die moeiteloos samenvalt met de ogenschijnlijke makkelijke eenvoud. Een nummer dat je niet beu wordt. (Sven)

Newmoon – Head Of Stone

Ook Shoegaze kreeg dit jaar zijn plaats in de Belgische muziekscene. Met Newmoon is dat zelfs een heel grote plaats. De band wist internationaal hoge ogen te gooien en bracht het debuutalbum Space uit. De eerste single van die plaat “Head Of Stone” bleef een heel jaar op onze playlist. Met coole riffs, donkere gitaren en een dromerige sfeer konden ze ons sterk overtuigen. Emotioneel en breekbaar maar toch met de nodige intensiviteit, fenomenaal.

Frøwst – Laura

Nog zo’n single die niet de nodige aandacht kreeg die het verdient. De mannen van Frøwst hebben het voor Laura en dat valt te horen ook. In een emotionele song brengen ze via opgewekte synths een ode aan de dame. Een ode die zowel epiek als geluk bevat, iets wat wij alleen maar kunnen appreciëren. Met de gitaren die wat neigen naar de post rock, wisten ze ons helemaal van onze sokken te blazen. Fenomenaal nummer van een beloftevolle band.

Krankland – Summer Avalanche

Krankland is een soloproject van fijne dromerige popliedjes. Hoewel Thomas Werbrouck met Little Trouble Kids luide muziekjes maakte, doet hij het met Krankland erg kalm. “Summer Avalanche” is een zomers liedje die deze winter kan verwarmen of de zomer nog vrolijker maakt. Fijne lo-fi met een opgewekte invloed, meer moet dat niet zijn.

Echo Beatty – Hunger Hunger

2016 bracht ook een nieuw album voor het Antwerpse duo Echo Beatty. Kenmerkend voor de single “Hunger Hunger” is de ruwe puurheid van de zware ritmes, meeslepende gitaren en zangeres Annelies haar stem. Een mooie tegenpool hiervan is de mystiek die in de muziek van Echo Beatty ligt. Dankzij hun onheilspellende sound creëren ze misschien wel een ongemakkelijk gevoel bij de luisteraar, maar eenmaal je in hun wereld duikt is het enorm boeiend en uitnodigend om te blijven luisteren

Sperwer – Jager

Vogels zijn niet de beste vrienden van beren maar voor Sperwer maken we graag een uitzondering. De mannen brachten dit jaar een nieuwe EP uit en de titeltrack “Jager” is in één woord geniaal. Het doet dromen maar laat tegelijk ook geen spaander heel dankzij de gitaren. Met een mix tussen gitaren en synths laat het ons dromen en brengt het een unieke nieuwe bries in het Belgisch muzieklandschap.

Compact Disk Dummies – Holy Love 

© Athos Burez

De gebroeders Coorevits, ook wel beter gekend als Compact Disk Dummies, wonnen in 2012 Humo’s Rock Rally en plukken daar nu hun welverdiende vruchten van. Eerder dit jaar brachten ze hun debuutalbum Silver Souls uit en met succes. “Holy Love” werd dit jaar plat gedraaid op onze Belgische radiostations. Wie op deze muziek nog kan stilzitten moet wel echt gek zijn.

Freaky Age – Like A Machine

Het was alweer even geleden dat we van Freaky Age hoorden. Wij dachten zelfs dat het er mee gedaan was. Niets is minder waar en met “Like A Machine” hebben ze een powersong klaar om u tegen te zeggen. Coole gitaren, krachtige zang en veel dynamiek.  Volgend jaar komen ze met een nieuwe plaat en als deze al de energie van deze single bevat, kan het niet anders dan goed zijn.

Soldier’s Heart – Savage

Soldier’s Heart is altijd al iets te hip geweest voor mij. Misschien zat het experiment de song wat in de weg? Toch tindelde mijn spidey sense toen “Savage” voor het eerst te horen was. We waren nog niet eens halfweg het jaar, en de prijs voor Beste Refrein van 2016 was al uitgereikt. Stante pede was deze beer overtuigd. Spijtig dat ze er nu al mee ophouden. (Sven)

Sleepers’ Reign – Blood Lift

(c) Illias Teirlinck

Toen “Blood Lift” opeens verscheen, als voorsmaakje voor hun debuutalbum, wist ik niet wat ik hoorde. Meer nog: ik snap het nog steeds niet. Zorgvuldig opgebouwd, met een nooit eindigende spanningsboog, laat het nummer je op het einde alleen maar achter naar een verlangen om terug te spoelen, alles opnieuw te beluisteren, elk klein detail te vinden. En daarna gewoon nog eens. (Sven)

The Shitz – How Long

Soulwax is bijna helemaal terug maar voor de soundtrack van Belgica wisten ze toch enkele bands op te pikken. Gespeeld door Hong Kong Dong in de film brachten ze een lekker rocknummer. “How Long” schoot ons terug naar de tijden van Much Against Everyone’s Advice wat enkel leuk is om te horen. Catchy simpel rocknummertje dat zo in het hoofd blijft hangen, tof.

Blackie & The Oohoos – Little Jewel

Blackie & The Oohoos zou dankzij een groot gemeenschappelijk aantal leden wel eens een zijproject van Flying Horseman kunnen genoemd worden. Toch brengen ze een totaal andere creatieve inbreng en sound. Met “Little Jewel” brengen ze een enorme aanstekelijke, vlotte single die tegelijk veel diepte kennen. De ijle stemmen van de zussen Maieu, de luchtige synths en de in elkaar vloeiende ritmes geven dit nummer echter een enorm sfeervol (spookachtig) kantje.

Forward – Shipwreck

Met een intro zoals Arctic Monkeys die schrijven, kan je wel binnenkomen. “Shipwreck” is een single vol energie en vette riffs. Zo straf zelfs dat we even moesten bekomen toen we ontdekten dat het een Belgische band is. Deze lekkere single kreeg weinig aandacht doorheen de media maar wij vinden toch dat het een plekje verdient bij de beste Belgische singles van afgelopen jaar. Eentje om eens lekker zot op te doen.

Faces On TV – Traveling Blind

2016 was een beetje het jaar van Faces On TV. Ze speelden de festivalzomer plat en je kon ze spotten op bijna ieder festival. Met de titeltrack van hun debuut EP schopten ze het zelfs tot hotshot bij Studio Brussel. “Traveling Blind” is dan ook een geniale single. Het bevat exotische gitaren, een dromerige zang en catchy synths. Giet dit allemaal samen en het brein van Jasper Maekelberg maakt er een meesterwerk van. Te genieten deze single, dat is zeker.

Hypochristmutreefuzz – Gums Smile Blood 

Hypochristmutreefuzz -hoe spreek je dit nu in feite uit?- deed dit jaar heel wat podia daveren. Met hun psychotische rock knalden ze al verschillende trommelvliezen aan flarden en daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Hun laatste single ‘Gums Smile Blood’ werd overal goed ontvangen en doet ons uitkijken naar de release van hun album die in 2017 zal verschijnen.

Hydrogen Sea – In Dreams 

Wie Belgische (dream)pop zegt, zegt Hydrogen Sea. Dit jaar brachten ze hun allereerste album uit en dat zorgde voor de nodige belangstelling. Beetje bij beetje zijn ze ons kleine landje aan het veroveren en met een single zoals “In Dreams” is dat natuurlijk zeer logisch. Meer van dit aub.

Tamino – Habibi

Wie fan is van Jeff Buckley is ongetwijfeld een nog grotere fan van Tamino. Bij het grote publiek is hij nog niet echt bekend, maar daar zal  binnenkort verandering in komen. Z’n passage tijdens de Radio 1 sessie van Het Zesde Metaal liep niet onopgemerkt voorbij en hij is ook geselecteerd voor De Nieuwe Lichting van Studio Brussel waar hij toch wel een plaatsje in de top drie verdient. Tamino for the win!

Momma Said So –  Mine To Use

Momma Said So, een Kortrijkse band die vooral erkend wordt in Gent. Dit jaar kaapten ze de hoofdprijs weg op het muziekconcours De Beloften en ook wel meer dan terecht. Ze brachten onlangs hun single “Mine To Use” uit en daarbij hoort natuurlijk een geweldige videoclip. Mensen, hou ze in de gaten want voor je het weet heersen ze over het Belgische muzieklandschap.

Wooly Mammoths – Floated

Wooly Mammoths is zonder twijfel een van de beste psychedelische bands die België het laatste jaar voortbracht. De mannen uit Brussel blijven verrassend strak en dromerig uit de hoek komen waardoor hun muziek tot de verbeelding blijft spreken. Een bepaalde trip nemen we maar al te graag op hun muziek en met Floated schreven ze een van de strakste songs van afgelopen jaar. Tame Impala, Temples en zelfs The Beatles horen we allemaal terug in deze geniale single.

Deze lijst werd samengesteld door Sven Sabbe, Niels Bruwier, Thibault Vander Donckt, Elice Spillebeen en Jan Kurvers.

3666 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Architects - "Curse"

Dat Architects toegankelijker is dan ooit, bewees de groep afgelopen januari wel tijdens zijn passage in de Lotto Arena. Het concert van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single J. Bernardt - "Mayday Call"

Balthazar is al enige tijd een van de grootste bands van België en het vijftal heeft dan ook al heel wat hits…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Newmoon - Temporary Light (★★★★): Staren naar de wolken

De shoegazers van Newmoon zetten hun eerste stappen in 2014 met de erg sterke ep Invitation To Hold. Sindsdien werkten de Antwerpenaren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.