LiveRecensies

DIIV + dirk. @ De Kreun, Kortrijk (Autumn Falls) – Perfecte soundtrack voor het einde van de zomer

Een foto die door evacreemers is geplaatst op

Met amper twee albums onder de arm – het debuut Oshin is ondertussen wel al vier jaar oud – heeft DIIV toch al een mooi schare fans weten te verzamelen. Dat fans van heinde en verre kwamen (Canada! Limburg! Ardooie!) om ze aan het werk te zien, zegt genoeg. Frontman Zachary Cole Smith toonde zich van zijn meest jolige en sympathieke kant en deed zijn best om wat liefde terug te geven. Gelukkig had het publiek ook nog wat liefde over voor opwarmers dirk.

Derde in Humo’s Rock Rally, derde op Westtalent. Dirk mikte telkens op de hoofdprijs, maar mistte hem op een haar na. Dan kun je als artiest twee kanten op. Ofwel kanaliseer je de frustraties in bijtende songs, ofwel neem je er vrede mee en verander je de sound. De jongens van dirk. kozen duidelijk de eerste optie. Toch leken ze ook wat lessen te trekken uit de deelnames. Hun set was minder rommelig, strakker en volwassener dan voorheen. Dat het af en toe wat lijkt op Weezer of Cage The Elephant was mooi meegenomen. dirk. heeft een weg ingeslaan en gaat er vol voor. En nu maar eens een plaat uitbrengen?

Zeggen dat de jongens van DIIV graag in België zijn, is een understatement. Het concert was nog maar net begonnen of frontman Zachary Cole Smith had al drie keer “We love Belgium” gezegd. Bij veel bands klinkt dat als een holle uitspraak, maar DIIV voegde de daad bij het woord en introduceerde ons twee Belgische crewleden (uit Gent en Kortrijk). Zo krijg je meteen heel veel krediet bij fans en critici, al dreigde Smith het meteen allemaal weer overboord te gooien met verhaaltjes (baseball spelen met Rivers Cuomo), mopjes (de krekelgeluidjes) en opscheppen (“we flew on a plane here”).

Tussen alle praatjes door speelde DIIV ook nummers en deed dat met de overgave van een jonge guitige band. De setlist werd meermaals doorheen geschud en het publiek mocht nummers aanvragen. Verzoeknummertjes “Past Lives” en “Dust” zaten sowieso wel in de set en ook de obligate bissen “Bent” en “Wait” kwamen er op suggestie van de fans. Het mooiste verzoeknummer was “Earthboy”. Niet alleen omdat Smith moest toegeven dat ze het al jaren niet meer gespeeld hadden, maar vooral omdat een fan het op zijn borst had getatoeëerd en dat op het podium mocht komen tonen.

DIIV etaleerde zich als de perfecte band om de zomer mee af te sluiten. Net zonnig genoeg om het warm te krijgen en toch melancholisch genoeg om al heimwee te krijgen naar die mooie zomer. De perfecte soundtrack bij de nostalgische home video’s die achter de band geprojecteerd werden. Zo konden we ongegeneerd binnengluren in het privéleven van frontman Zachary Smith. Helemaal op het einde van de set liet hij ook even binnen kijken in zijn politieke overtuigingen. “I’m a bit embarrased to be American right now,” doelde hij op het nakende debat tussen de twee presidendskandidaten. “Just ignore America for a bit,” was zijn goede raad. Vanaf heden is DIIV dus een Belgische band uit Kortryk, West-Flandres.

DIIV: Facebook / Twitter / Instagram

Related posts
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2024 (Festivaldag 2): Muzikale kwaliteit en folklore

Voor de start van dag twee waren de weergoden Gladiolen veel gunstiger gezind. De zon had haar best gedaan om de weide…
LiveRecensies

DIRK. @ Cactus Muziekcentrum (Club): Rocken in de woonkamer

Gisterenavond speelden de mannen van DIRK. opnieuw een thuismatch in een van de mooiste provincies die België rijk is. De Brugse Cactus…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DIIV - "Frog In Boiling Water"

De kogel was al even door de kerk: DIIV komt over een maand met een nieuw album. In maart stonden de New…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.