Features

Ronde van de Lage Landen: Hasselt

Deze zomer doen de Dansende Beren de Ronde van de Lage Landen. Onze redacteuren gaan virtueel langs in 15 grote Belgische en Nederlandse steden om te kijken wat daar allemaal gebeurt op muziekgebied: wat zijn belangrijke poppodia en festivals? Wie zijn grote namen uit de popgeschiedenis en welke opkomende artiesten zien wij doorbreken? Vandaag: Hasselt.

kaart-ned-bel-hasselt

MuziekodroomHasselt blaakt van muziek, ze hebben er zelf een school om muziekmanagement, muziektechniek en muzikant te studeren. PXL Music heet die school en die werken ook nauw samen met Muziekodroom, DE concertzaal van Hasselt. Voor zowel wat steviger werk als lokaal talent kan je daar terecht voor een leuk optreden.

PukkelpopDaarnaast heb je nog Café Café. Een (jawel) café waarin verschillende optredens van Belgisch talent plaatsvinden, als dat niet mooi is. Vlak naast Hasselt ligt ook het gigantische festival Pukkelpop dat wel bekend staat om zijn mooie en diverse line-up.

Dat kun je ook zeggen van het talent dat Hasselt herbergt. Mooi, divers en actief in zowat alle genres. Wellicht de bekendste Limburger Regi Penxten, top-dj en oprichter van de hitformatie Milk Inc., komt uit Hasselt net als Axelle Red, de roodharige zangeres die Frans boven Limburgs verkiest. Fence, de band die in 1998 tweede werd op Humo’s Rock Rally en mee aan de basis liggen van FONS Records vind, heeft zijn repetitiekot in de Limburgse provinciehoofdstad. En dat rock het zeer goed doet in Limburg bewijzen Zornik (eigenlijk Zonhoven, maar dat ligt vlakbij) bekend van “Scared Of Yourself”, de blues rockers met een scherp randje van The Sore Losers, Tim Vanhamel (ook Zonhoven, maar we doen niet moeilijk) en de fantastische artiest Mauro Pawlowski (niet echt precies uit Hasselt, maar te geweldig om niet te vermelden).

Hieronder enkele aanraders op het punt van doorbraak.

Piquet

Piquet

Ja, er bestaan ook goeie Nederlandstalige bands in België naast Bazart. Piquet is er zo ééntje en die klinken minder gelekt en rocken als de beste. Zelf omschrijven ze het als experimentele pop met transoceanische vocalen. Kalmerend met moment maar vooral erg stevig met punk en psychedelische invloeden. Frontvrouw Lien Moris betovert een publiek als geen ander en maakt van Piquet een experimentele Nederlandstalige rockband om in de gaten te houden. Nieuwe single “Handwerk” doet wat denken aan landgenoten als Kapitan Korsakov of The Hickey Underworld en dopen wij tot hun beste single tot dusver, dat er nog veel mogen komen!

Facebook / Twitter / SoundCloud / Instagram

El Yunque

El Yunque

België barst van de donkere noiserock formaties. El Yunque is de beste uit Hasselt en klinkt zoals Raketkanon maar dan wat dramatischer. Genoemd naar een regenwoud maar het klinkt vooral als een bosbrand waarin je omsingeld bent door vuur. De band bracht eind maart een debuutplaat Baskenland uit die wat over het hoofd werd gezien maar hij is wel geweldig goed. Chaos en vernielzucht en dat soms in nummers van slechts één minuut, je moet het kunnen! El Yunque laat de Hasselse grond daveren en haalt er zelfs nog een duivel mee uit de grond ook.

Facebook / BandCamp

NAGT

Nagt

Nagt is een nieuwe band uit Hasselt maar de muziek is redelijk herkenbaar waardoor je er meteen weg mee bent. Zelf omschrijven ze het als een mix tussen Brand New, Manchester Orchestra, Lonely The Brave en Thrice. Alleen al door die namen te lezen waren we er mee weg, en ze stellen niet teleur. Emotionele rock met enkele donkere gitaren maar het blijft allemaal erg melodieus. Binnenkort komt er een eerste EP aan, “Dare Intent” is alvast een mooi voorsmaakje.

FacebookInstagram / YouTube / Twitter

BLÆGGER

blaeger

Als één noisegroep niet genoeg is, heeft Hasselt er nog altijd een tweede. BLÆGGER is de naam en die maken eerder absurde muziek gepaard met filosofische Facebookposts. Naar eigen zeggen maken ze disconoisesludgepunk, een samenraapsel van allerlei genres dus en dat was al te horen op hun debuutmixtape. De band werd alvast opgepikt door The Guardian en is er nog niet uit of ze nu al dan niet gaan splitten. Wij zien ze alvast nog hoge toppen scheren met die absurde maar speelse muziek van hen.

Facebook / Bandcamp

Bayan

Bayan

Hasselt heeft niet alleen last van Noise bands, ze hebben er ook wondermooie indie folk groepjes. Neem nu Bayan, de groep houdt het midden tussen americana van Neil Young en de zoete liedjes van Bon Iver. Rustige zangstem maar tegelijk met fenomenale gitaarsolo om zo toch wakker te blijven. Luister de muziek van Bayan het best op een avondje waarbij de zon ondergaat om zo een romantische sfeer te maken. Beluister de muziek van de band op hun vi.be, “At-All” is een aanrader!

Facebook

Stray Forward

Stray Forward

Stray Forward is het project van Andreas Vissers. De jongeman wordt vergezeld van drie vrienden en maakt emotionele pop rock muziek op een zachte manier. De groep is volop aan het werken om binnenkort nieuw werk uit te brengen maar met wat we nu al hebben, kunnen we zeggen dat Stray Forward goed vooruit gaat. De zang van Vissers bevat erg veel emotie waardoor de muziek slechts bijzaak wordt. Door de passie waarmee hij duidelijk zingt, klinkt de muziek vanzelfsprekend fascinerend. De band is nog wat op zoek naar hun genre al vinden wij de stijl van “Convincing You” tot nu toe het sterkst, denk aan Modern Baseball of The World Is a Beautiful Place & I Am No Longer Afraid to Die.

Facebook / YouTube

The Insect Soldiers of the Sky

12189722_10153267065172569_1099430293459391691_n

Niet echt van Hasselt, maar van de planeet aarde (goed genoeg voor ons). De band werd opgericht in 2012 en speelde al shows in alle zalen van Hasselt en behaalde tot twee keer toe de halve finale van Humo’s Rock Rally. Shoegaze met psychedelische invloeden tot een garageachtige sfeer. Elektronische geluiden, hogere sferen of lo-fi, het bevindt zich allemaal bij de muziek van The Insect Soldiers of the Sky. De band neemt je mee op een trip doorheen de woestijn waar je bij iedere meter een nieuwe bloem of een andere zandkorrel ontdekt. Vernieuwend maar tegelijk invloeden van Mac DeMarco en Tame Impala. Op 10 oktober verschijnt hun tweede EP, iets om naar uit te kijken.

Facebook / Site

Wil je weten welke stad we de volgende keer bezoeken?! Volg dan onze Ronde van de Lage Landen hier op de blog, op Facebook en Twitter.

3392 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Faux Noir - "T'es Con"

Faux Noir is een samenraapsel van studenten van PXL music, dat bestaat uit vocaliste Anna Dutoit, gitarist Alexis Guiette, manusje-van-alles Daan Van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Peenoise - "Seanoise"

Peenoise heeft haar naam gekozen door een woordspeling met de achternaam van de drie broers die de band oprichtten: Cesar De Sutter-Pinoy,…
LiveRecensies

Shht @ Vooruit: Glorieuze chaos

Het Gentse Shht heeft de voorbije jaren een verbazingwekkend parcours afgelegd. In de lokale muziekscène groeiden ze al snel uit tot een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.