Features

Als een eenzame bries doorheen een prachtig landschap: Island Songs door Ólafur Arnalds.

13450161_10153524178476039_8566025281761189585_n

Een klein beetje ambitieus, wondermooi uniek en uitermate creatief, zo kunnen we het nieuwste project van componist Olafur Arnalds, Island Songs, wel omschrijven.

Voor wie Olafur Arnalds nog een vreemde is, hij is een IJslandse multi-instrumentalist, componist en muziekproducent. Hij startte zijn carrière verrassend in de hardcorepunk/heavy metal, maar gaat dezer dagen toch wat de rustigere tour op. Arnalds staat vooral gekend voor zijn neoklassieke stukken en valt daarmee te vergelijken met Sigur Ros, met wie hij ook tourde in 2008. Daarnaast heeft hij ook nog een techno project, Kiasmos, samen met Janus Rasmussen gekend van de IJslandse electropopband, Bloodgroup. Hun eerste plaat kwam uit in 2014.

Island Songs is het nieuwste project van de componist. Het is een muzikaal filmproject waarbij Olafur iedere week, gedurende zeven weken, naar een andere stad in IJsland trekt. In iedere stad werkt hij samen met een lokale artiest om een compositie te maken. Het volledige project wordt in beeld gebracht door de filmmaker Baldvin Z die alles in real-time opneemt. Arnalds wil op deze manier de cultuur en de muzikale invloeden van zijn land in beeld brengen. Daarnaast heeft ook elke artiest zijn eigen verhaal en uniekheid die het proces extra interessant en verrassend maken. Een uitdaging is het zeker want Olafur heeft telkens maar één week de tijd om een compositie samen te stellen.

Iedere maandag wordt een nieuwe track uitgebracht en ondertussen staat de teller al op drie.

Árbakkinn was het eerst nummer van de reeks.

Hiervoor werkte hij samen met de dichter en oud-leraar, Einar Georg. De dichter woont in het vissersdorpje Hvammstangi, dat daarmee de eerste locatie vormt. Het nummer start met een gedicht voorgedragen door Einar en overloopt in een prachtig melancholisch stuk klassieke muziek om dan terug te eindigen met een poëtisch stuk van Georg. Het gedicht begrijpen is hier geen noodzaak want de muziek lijkt alles te zeggen. Arbakkinn is een nummer dat zeer diep weet te raken en alle haren op je lijf doet rechtstaan.

1995 is het tweede nummer, gefilmd in het bergdorp Onundarfjordur.

Flateryri, een klein dorp in de buurt van Onundarfjordur werd in 1995 getroffen door een zware lawine waarbij verschillende mensen het leven lieten. Het tweede nummer is een ode aan deze tragedie. Hiervoor werkte Olafur samen met zijn nicht Dagny, een muzieklerares die in de regio woont. Dagny speelt het harmonium, ook wel traporgel genoemd, in de lokale kerk van Flateryri en Holt. Het nummer is opnieuw een ontroerend stuk neoklassiek waarin het traporgel een prominente rol krijgt toegewezen.

Raddir werd maandag uitgebracht en is daarmee het derde nummer in de reeks.

Voor Raddir trok Olafur Arnalds naar het zuidelijke dorp Selvogur. Daar werkte hij samen met het Southern Iceland Chamber Choir. Raddir is een verbluffende koorzang ondersteunt met strijkers. Olafur bewijst dat koren niet saai en oubollig zijn, maar wel uitermate prachtige kwaliteiten hebben.

Wie warm wordt voor het project na deze drie nummers, volg dan zeker Olafur Arnalds op Youtube en ontdek iedere maandag nog tot 8 augustus een nieuwe compositie. Op onderstaande site vind je extra info over de nummers, de mensen en de locatie. Check zeker ook zijn sociale media voor een kijk achter de schermen. Ook wij hier op Dansende Beren houden het project nauw in de gaten en zullen iedere week een update brengen!

http://www.islandsongs.is/

Facebook / Twitter / Instagram

 

 

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Allison Ponthier - "Hardcore"

Over twee maanden is het zo ver: dan viert de eerste ep van Allison Ponthier haar eerste verjaardag, en we vermoeden dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bleed From Within – “Flesh And Stone”

Wie de laatste jaren het metalcorelandschap wat in de gaten hield, heeft gegarandeerd al de naam Bleed From Within horen vallen. In…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cocaine Piss - "Cool Party"

Nog geen maand na de release van “Bad Kid” is het Luikse Cocaine Piss-geweld weer alomtegenwoordig, noisy en disruptief met hun nieuwste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.