AlbumsOntdekkingen van "Den Beir"RecensiesVragen van "Den Beir"

EP-Recensie + Vragen van “Den Beir”: Here Be Dragons

AlbumsOntdekkingen van "Den Beir"RecensiesVragen van "Den Beir"

EP-Recensie + Vragen van “Den Beir”: Here Be Dragons

Photo Stijn Rompa

Here Be Dragons is een Nederlandse band uit Tilburg. Begin dit jaar kwam de debuut-EP ‘These Golden Days Of Youth’ uit waarmee de band zich meteen in de kijker zet. Opener “Crosses” is een episch nummer dat zomaar door Mogwai geschreven kon zijn. Het unieke aan dit nummer is de mix tussen post rock en dan een muzikale stem zoals Kensington dat heeft. Door de strakke opbouw met de scherpe gitaren kunnen we het apocalyptisch gaan omschrijven. Stevig begin van een viernummerige EP die wordt gevolg door “Here Be Dragons”, een nummer genoemd naar de band. Daarop gaat het iets trager maar blijven de drums wel zeer dreigend. Net alsof er iemand op weg is om jou binnen de kortste keren te vermoorden, maar dan op een vredelievende manier. “Silver Lines” dan gaat iets trager en laat het einde van de wereld zien maar dan de nasleep. De eenzaamheid is duidelijk hoorbaar en ook de melancholie neemt hier de bovenhand. Tranen in de ogen en een grijze achtergrond is het beeld die perfect bij dit nummer past. Het is pas wanneer er plots een samenzang hoorbaar is, dat de hoop terugkeert. Ieder nummer duurt zo’n vijf minuten waardoor de EP uiteindelijk de moeite is om eens volledig te beluisteren. Ook afsluiter “Oh My Gold” toont weer een zinderende opbouw die o zo typerend is voor deze hele EP. De aandacht verslapt eigenlijk nooit en het drama-gehalte zorgt er zelfs voor dat dit een emotionele EP is die nooit zo sterk in albumvorm kan overkomen. Door met een bombastisch geheel af te sluiten zien we het groot voor de mannen uit Tilburg. Met zo’n sound kan je grote zalen vullen, nu nog een hit.

We geven twee van deze EP’s weg op cd, het enige wat je hiervoor moet doen is een mailtje sturen naar dansendeberenmuziekblog@gmail.com met het bewijs dat je dit bericht op jouw persoonlijke Facebook hebt gedeeld!

Omdat de mannen van Here Be Dragons erg sympathieke jongens zijn, stelden we hen ook enkele vragen. Drummer Youri van der Avoird en gitarist Joost Cornelissen gaven antwoord.

Wat is jullie favoriete nummer?

Youri:
Dat is al meteen een onmogelijke vraag! Als ik al zou kunnen kiezen, dan is het antwoord waarschijnlijk iedere dag anders. De laatste tijd mag ik graag luisteren naar de volgende nummers:

Radiohead – Weird Fishes / Arpeggi
Ik vond “In Rainbows” tot voor kort nooit het meest geweldige Radiohead album, maar een tijd terug viel alles op zijn plek. Nu vind ik het één van Radiohead’s meest complete en beste albums. En dit is voor mij één van de beste tracks van dat album.

Kashmir – Petite Machine
Opent met prachtig, subtiel gitaarspel en zang en pakt aan het eind goed uit. Dat alles in een afwijkende maatsoort die het hele nummer doorloopt, maar wat geen moment moeilijk voelt.

Sufjan Stevens – Death With Dignity
Dat hele album is fantastisch. Klein en ingetogen met prachtige zanglijnen en teksten die we van Sufjan Stevens kennen.

Joost:
Ik kan me heel goed vinden in Kashmir. Voor mij ook Low Level Owl Volume One & Two van The Appleseed Cast. Deze platen hebben zo veel sfeer en geven echt het gevoel dat ze een verhaal vertellen.

 

Wat is het perfecte nummer voor een roadtrip?
Youri:
‘An Ocean Between The Waves’ van The War on Drugs. Perfect tempo en ritme om lang, steady door te kunnen rijden. Sowieso is dat hele album ‘Lost In A Dream’ erg geschikt voor een roadtrip. Net als bijvoorbeeld ‘The Suburbs’ van Arcade Fire en ‘Rumours’ van Fleetwood Mac. Die albums hebben zó’n goede flow! Die kun je makkelijk een paar keer achter elkaar van voor tot eind draaien.

Joost:
‘1979’ van Smashing Pumpkins. Die continue beat die lekker doorgaat, zodat je niet anders kan dan meeknikken, cruise control aan en laat je maar meevoeren.

Op welk nummer maak je graag schoon?
Youri:
Het liefst iets luchtigers. Dinah Washington, Otis Redding of iets van Daptone Records bijvoorbeeld, of ‘When The World Was One’ van Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra

Voor de echt heftige klusjes is ‘Cleanse Me’ van O’Brother niet alleen toepasselijk, in ruim 14 minuten kom je ook nog eens een heel eind in huis. Toffe band ook, dat O’Brother. Postrock met heftige riffs en zang die soms wel wat naar Alice in Chains neigt. Komen binnenkort met een nieuwe plaat.

Joost:
Frank Sinatra of een lekkere soulplaat. Dat is mijn ideale muziek voor in het weekend op het gemakje schoonmaken.

Wat is het perfecte nummer om mee wakker te worden?
Youri:
Mijn wekker is al een paar jaar ‘Sweet Disposition’ van The Temper Trap. Geen idee of dat het perfecte nummer is om mee wakker te worden, maar voor mij werkt het vooralsnog prima. Nadeel is dat ik het intro van het nummer niet meer kan horen zonder aan mijn wekker te denken.

Joost:
Ook hier Frank Sinatra… Zijn stem is ongekend en je wordt er gewoon altijd vrolijk van.

Wie is jullie favoriete artiest uit je thuisstad?
De thuishaven van Here Be Dragons is Tilburg. Daar komt ook de postrock band Cartographer vandaan. Die mannen hebben een mooie, gelaagde sound en een goede opbouw van hun nummers. En als we het Nederlandse muziek-product nog wat meer mogen promoten… ga zeker ook de bands The Great Communicators en Klangstof checken!

Welke artiest is underrated en wie is overrated?
Youri:
Het is niet aan mij om te bepalen welke artiest er overrated is, vind ik. Ondergewaardeerd vind ik Aereogramme. Een van mijn favoriete bands, maar ze zijn in Nederland nooit verder gekomen dan de kleine zaaltjes. Ligt waarschijnlijk ook wel aan de muziekstijl, maar al hun albums zijn eigenlijk geweldig. Vind het nog steeds jammer dat die band uit elkaar is.

 

Joost:
Muziek is smaak en daar valt niet over te twisten. Ik vindt het daarom ook niet aan mij om iets overgewaardeerd te vinden. Ondergewaardeerd vind ik een band als Sense Field… En Here Be Dragons natuurlijk, maar dat komt nog wel ; )

Als je voor één dag een artiest zou kunnen zijn, wie zou dat zijn?
Youri:
Een dagje Kanye West zijn lijkt me wel totaal bizar en vermoeiend, haha.
Kanye

Joost:
Haha, ja of Justin Bieber, ter bevestiging van alle roddels.justinbiebergq

Wat is het beste nummer om bij te vrijen? (iemand mee uit te vragen?)

Youri:
Voor mij iets broeierigs met een beat graag. Het moet ook allemaal weer niet té gezapig worden. Bijvoorbeeld iets als ‘Going Home’ van Ásgeir.

Joost:
Soul nummers, zoals die van een Al Green, maar ook een Oscar and the wolf heeft iets sexy’s in de muziek.

Wat is de mooiste songtekst die je ooit hebt gehoord?
Youri:
Alweer zo’n pittige vraag. Een keuze maken is niet te doen, maar teksten van Justin Vernon (Bon Iver) of Thom Yorke (Radiohead) spreken me bijvoorbeeld erg aan. Die schrijven als een surrealistisch schilderij. Soms lastig om woord voor woord te volgen, maar je voelt wel wat ze willen overbrengen.

Uit Pyramid Song van Radiohead:

“I jumped into the river and what did I see?
Black-eyed angels swam with me
A moon full of stars and astral cars
And all the things I used to see
All my lovers were there with me
All my past and futures
And we all went to heaven in a little row boat
There was nothing to fear and nothing to doubt”

Joost:
Deze vind ik té moeilijk. Maar één van mijn favoriete songschrijvers is en blijft de wijlen Jon Bunch van Sense Field.

Op welke plaats zou je ooit een concert willen spelen?
Youri:
Het Coachella festival in California lijkt me een waanzinnige beleving. Dat festival heeft ieder jaar zo’n geweldige line-up. En in België komen we graag op Dunk!, Dour of Pukkelpop spelen hoor!

Coachella-2016-lineup

Joost:
Lowlands! Zo vaak geweest en mezelf altijd afgevraagd hoe het zou zijn om daar zelf eens op het podium te staan.

lowlands

Extra vraag Nederlandse bands:
Van waar komt jullie liefde voor draken? Is er dan ook een bepaalde (draken)film waar jullie muziek tot zijn recht kan komen?
Het is niet zozeer een liefde voor draken, als wel de liefde voor het onderzoeken, het onbekende. Vroeger werden de woorden “Here Be Dragons” op die delen van de landkaart gezet waar men nog niet was geweest. En waarvan men dus niet wist wat er precies te vinden was. En hoewel een aantal van ons trouwe Game of Thrones kijkers zijn, past onze muziek beter bij spannende series als True Detective, The Americans, The Returned of Fargo.

Twitter / Facebook / Website

Wie Here Be Dragons live aan het werk wil zien kan dat hier:

– Maandag 2 mei: W2 Poppodium in Den Bosch, samen met Spoiwo.
– Donderdag 5 mei: afsluiter dagprogramma van het Hemelslief festival in Didam.
– Donderdag 12 mei: dB’s in Utrecht, met Kevin Thomson (van Enablers).
3692 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop komt met donderdagnamen en Electric Callboy!

Zo goed als alle tickets voor Pukkelpop 2024 zijn intussen over de toonbank gegaan, dus kan de organisatie op haar dooie gemakje…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

24 nieuwe namen voor Pukkelpop, met onder meer STIKSTOF, The Reytons en STAKE!

We hebben er bijna twee maanden op moeten wachten, maar vandaag steekt Pukkelpop toch nog eens zijn neus aan het venster. Het…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single I Love You Honey Bunny - "Kintsugi"

Dat er echt overal ter wereld goede muziek wordt gemaakt, wordt door de Tsjechische band I Love You Honey Bunny bevestigd. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.