Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir” – Gentle Vex

Vragen van "Den Beir"

Vragen van “Den Beir” – Gentle Vex

01_GentleVex_Shoot0134_converted (1)

Gentle Vex is een vijfkoppige indierockband uit Bellegem (België). Ze speelden hun eerste optreden in april 2014 en stonden op verschillende stadsfestivals zoals Rock op het Plein, Klein Tokyo en Zwinrock. In december 2015 voegde toetsenist Ilias Verbelen zich bij de groep en in februari 2016 namen ze hun eerste EP ‘Gentle Vex’ op in Closed Session Studio. Op 15 april stelden ze deze voor in muziekcafé Track in Kortrijk.

Sympathiek zijn ze zeker, vandaar dat we hen onderwierpen aan de Vragen van “Den Beir”!

Wat is jullie favoriete nummer?

Michaël (bas): ‘Echoes’ van Pink Floyd. Het nummer sleept je mee in een muzikaal verhaal. Ideaal om te relaxen na een zware werkdag.

Hannes (gitaar): ‘The Architect’ van Deus. Omdat het gewoon een supergoede plaat is!

Mattijs (gitaar en zang): Het probleem met favoriete nummers is dat je ze grijs draait tot de magie er wat vanaf is. Er was een tijd dat het voor mij ‘Reptilia’ van The Strokes was, overigens ook het nummer dat ervoor gezorgd heeft dat ik de gitaar heb opgepikt. ‘Voodoo Child’ van Jimi Hendrix is ooit ook mijn favoriete nummer geweest. Vorig jaar zat ik dan weer in een Mac DeMarco fase, toen was mijn favoriete nummer ‘Chamber Of Reflection’.

Laura (drum): Dit is een vraag waar ik moeilijk op kan antwoorden. De ene dag is het eentje van Jimi Hendrix, de andere eentje van Ellie Goulding, daarna weer Pink Floyd,.. Veel bands die regelmatig terugkeren, maar één specifiek nummer kan ik moeilijk noemen.

Wat is het perfecte nummer voor een roadtrip?

Michaël: ‘Where Do You Think You’re Going’ van Dire Straits. Leg ik op wanneer ik alleen aan het cruisen ben. Ik heb dit nummer via Hannes leren kennen en sindsdien niet meer uit mijn playlist gehaald.

Hannes: ‘All Over The Road’ van Rival Sons moet gespeeld worden tijdens een roadtrip! Perfecte song om eens goed los te gaan in de auto.

Mattijs: Iets ontspannends zoals ‘You Make Me Feel So Young’ van Frank Sinatra. Gezellig meecroonen op de autosnelweg.

 

Laura: Bij een roadtrip kies ik voor ‘Figure It Out’ van Royal Blood. Een nummer dat je loeihard kan meebrullen in de auto en je meteen een awesome vibe geeft.

Op welk nummer maak je graag schoon?

Michaël: Meestal kuist mijn vriendin, toch probeer ik haar af en toe te verassen met wat van mijn ‘kuis-skills’. Zo doe ik meestal de afwas, stofzuigen en dweilen met Darwin Deez. De dansbare muziek (en meestal minder vrolijke teksten) doen mij dan ook altijd met een luchtgitaar door de kamer dansen. ‘The Mess She Made’ van Darwin Deez.

Hannes: Heel veel kuis ik niet hoewel ik dat wel vaker zou moeten doen. Als ik het doe zal dat dan eerder op Stevie Wonder zijn. Die muziek maakt het kuisen heel wat makkelijker.

Mattijs: ‘Be Bop A Lula’ van Gene Vincent. De perfecte soundtrack voor een stofzuigsessie. Kleine waarschuwing: als je de rock ’n roll danspasjes erbij doet – wat eigenlijk onvermijdelijk is – kan het een zweterige bedoening worden.

Laura: Vaak leg ik dan gewoon de radio op, maar als ik toch één nummer moet kiezen: ‘Dance The Way I Feel’ van Ou Est Le Swimming Pool.

Wat is het perfecte nummer om mee wakker te worden?

Michaël: Als je effectief wakker wil worden gebruik je best ‘Hammer Smashed Face’ van Cannibal Corpse. Hiermee kreeg je 30 man wakker in 30 seconden. Tested and approved.

Hannes: ‘Bohemian Rhapsody’. Ik gebruik het niet effectief maar ik denk dat Queen me wel snel in een goed humeur krijgt ‘s ochtends.

Mattijs: Tegenwoordig word ik wakker van de ruis uit mijn radiowekker, omdat ik om de een of andere reden nooit de moeite neem om hem juist af te stellen. Is wel effectief; ik wil zo snel mogelijk mijn bed uit om die rotzooi uit te zetten. Maar als tiener had ik het nummer ‘11th Dimension’ van Julian Casablancas als wektune op mijn gsm. Vrolijk riffje, werkt goed tegen ochtendhumeur.

Laura: Wakker worden met de hemelse stem van Ellie Goulding is voor mij ideaal.

Ellie-Goulding

Wie is jullie favoriete artiest uit je thuisstad?

Michaël: Ik ben geboren in een klein dorp. Daar hebben we maar enkele bekende gezichten maar ik heb toch altijd bewondering gehad voor Wouter Berlaen.

Zalig hoe hij in het Zults dialect echte iedereen kan meeslepen op een optreden.

Hannes: Balthazar is voor mij een groot voorbeeld. Ze hebben originele liedjes die je nooit beu wordt. Heel getalenteerde gasten!

Mattijs: Als ik Kortrijk als mijn thuisstad beschouw dan zeg ik Balthazar. Sterke nummers, een eigen sound en twee frontmannen die elkaar perfect aanvullen op vlak van melodie en tekst.

Laura: Balthazar.
Hun platen kunnen me altijd wel bekoren. Hoe hun muziek samenhangt, hun meerstemmigheid,.. Super!

Welke artiest is underrated en wie is overrated?

Michaël: Veel artiesten zijn underrated maar ik ga toch voor de legende Toots Thielemans. Die man live aan het werk gezien op zijn 89ste, wat een artiest!

Dj’s zijn in het algemeen overrated met uitzondering van de dj’s die nog met vinyl draaien.

Hannes: Moeilijk om te zeggen. Iedereen heeft zijn eigen smaak in muziek en daar moet iedereen ook respect voor hebben.

Mattijs: Als underrated kies ik voor The Hickey Underworld. Naar mijn mening één van de beste bands van België. Vooral de eerste twee albums vind ik super: snoeiharde rock met geweldige melodieën en dito riffs.

Als overrated kies ik Arctic Monkeys. Begrijp me niet verkeerd, ze zijn een fantastische band en nog steeds één van mijn grote invloeden, maar het muziekmagazine NME heeft echt een tunnelvisie voor hen ontwikkeld. Alex Turner moet maar in zijn neus peuteren of ze schrijven er een artikel over.

Laura: Underrated is gemakkelijk voor mij. Ik denk meteen aan Trixie Whitley. Een dame uit Gent met een enorm muzikaal talent. Een vlaamse godin. Bij de categorie overrated volg ik onze zanger Mattijs in zijn mening. Artic Monkeys… Geweldige platen, maar om ze nu echt als dé goden te gaan beschouwen… Nee, sorry.

Als je voor één dag een artiest zou kunnen zijn, wie zou dat zijn?

Michaël: Paul David Hewson (Bono), in die dag schrijf ik mijn volledige vermogen (slordige 400 miljoen) over naar Michaël Decorte uit het kleine België. Joepie!

Bono

Hannes: Waarschijnlijk een legendarische blues artiest zoals John Mayer of Eric Clapton.

Eric Clapton

Mattijs: Nick Cave. Ik zou wel eens een kijkje willen nemen in zijn duister brein en met zijn bad ass begeleidingsband The Bad Seeds spelen. Moet een kick geven om de mensen op de eerste rij naar je te zien kijken met een mengeling van opwinding en angst.

Nick Cave

Laura: Als drumster kies ik toch niet voor een drummer als artiest, maar voor Lenny Kravitz. Eén dag dé Lenny zijn. Een rockgod waar zovelen naar opkijken!

2014LennyKravitz_Getty188049742_10.heroWat is het beste nummer om bij te vrijen? (iemand mee uit te vragen?) 

Michaël: Volgens mij moet dat ‘Let’s Get It On’ van Marvin Gaye zijn. Als man kan ik weliswaar één ding tegelijk, ofwel vrijen ofwel luisteren naar muziek.

 

Hannes: Sexual Healing lijkt me wel de logische keuze. Maar nog niet gebruikt.

Mattijs: Misschien niet het beste, maar wel het meest hilarische. ‘Business Time’ van The Flight Of The Conchords, een parodie op sexy nummers in de stijl van Justin Timberlake.

Laura: ‘Undress’ van Oscar And The Wolf. Verder geen commentaar 😉

Wat is de mooiste songtekst die je ooit hebt gehoord?

Michaël: ‘Duizend soldaten’ van Willem Vermandere, bij dit nummer krijg ik altijd kippenvel. De tekst is zo geschreven dat je je alles kunt voorstellen.

Hannes: ‘De Roos’ van Ann Christy. Cliché, ik weet het.

Mattijs: Iets van Leonard Cohen, zoals ‘The Stranger Song’. Cohen is in de eerste plaats dichter en dat merk je aan zijn teksten. Ze zijn associatief, klinken goed en hebben een mysterieus karakter.

Laura: Ook moeilijk te beantwoorden. Dit hangt voor mij af van mijn mood, stemming, het weer,.. Maar de teksten van Selah Sue spreken mij altijd enorm aan, en geven mij dat extra duwtje in de rug wanneer ik het nodig heb.

Op welke plaats zou je ooit een concert willen spelen?

Michaël: Naica Mine, Mexico.

Naica.Mine.original.1622

Hannes: Royall Albert Hall in Londen.

Royal Albert Hall

Mattijs: Op Best Kept Secret Festival. Niet meteen de meest exotische keuze, maar ik ben er al twee keer geweest en vond het een topfestival. De Beekse Bergen vormen ook een prachtige locatie.

webone1-1280x420

Laura: Coachella festival. Euuuh… Awesome?!
 Of op het dak van één of ander zot gebouw. Moet ook wel de max zijn!

Coachella-2016-lineup

Extra vraag Belgische bands:

Welke muzikant/band zou je graag onder jullie fans kunnen rekenen?

Michaël: Van iedere muzikant vind ik het een eer maar om er eentje uit te kiezen kies ik toch voor Stijn Meuris.

Hannes: Zou het al een hele eer vinden moest een bekende Belgische band/artiest een fan zijn van onze muziek! Als ik moet kiezen zou het waarschijnlijk Paul Michiels zijn gezien zijn ongelooflijke carrière in de muziekwereld.

Mattijs: Novastar. Hij is een ongelooflijke muzikant en songwriter. Zijn muziek is puur jeugdsentiment voor mij.

Laura: Ook hier kies ik voor Trixie Whitley. Het gedacht dat zij fan zou zijn van onze muziek… Wow… Gewoon wow…

Gentle Vex is online te vinden op Facebook en Twitter

3672 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Cave & Warren Ellis - "Song for Amy"

Binnenkort verschijnt er een nieuwe plaat van Nick Cave & The Bad Seeds, maar dat weerhoudt de zanger er niet van om…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Backyard Festival lost eerste namen

Als er één festival was dat ons afgelopen jaar aangenaam heeft verrast, dan was dat Backyard Festival wel. Het muziekfestijn in de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lenny Kravitz - "Human"

Het was misschien niet plan A, maar komende zomer mag Lenny Kravitz nog eens de Main Stage van Rock Werchter afsluiten. Dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.