LiveRecensies

DJ Krush in Melkweg: Krachtige set van trippy soundscapes en party beats

krushlive2

DJ Krush is een van de grondleggers van de instrumentale hip hop. Zijn oeuvre gaat helemaal terug tot 1994 met zijn debuut op het Mo’Wax label “Strictly Turntablized”. Met zijn nieuwe album “Butterfly Effect” is deze legende op tournee en doet ook de Melkweg in Amsterdam aan. De set die hij ten gehore brengt is een combinatie van zijn eigen werk en andermans werk. Hij maakt gebruik van draaitafels, een laptop en andere apparatuur.

Hij begint heel rustig met mooie filmachtige geluidscollages ondersteund door hip hop beats. Met alle effecten die hij gebruikt lijkt elke aanraking van knoppen en vinyl een golf van geluiden voort te brengen. Ook het scratchen wordt zo een sound dat je na een tijdje niet meer herkent als scratchen, maar als een melodie. Gedurende zijn set brengt DJ Krush ook enkele trip hop klassiekers. Zo komt onverwachts Portishead’s “Glory Box” langs waardoor hij de film noir atmosfeer doorbreekt. Heel even lijkt hij te zoeken naar een vervolg hierop. Later in de set duiken DJ Shadow’s klassieker “Organ Donor” (in de DJ Krush remix) en DJ Krush zijn eigen “Kemuri” op. Beiden worden met gejuich ontvangen.

krushlive1

Tijdens het draaien balanceert de trip hop pioneer goed tussen de meer trippy soundscapes op hip hop beats en tracks met een meer party vibe; in die zin dat beide de ruimte krijgen en moeiteloos in elkaar overgaan. Dat is knap gedaan en hij weet precies elke keer de juiste spanningsboog te bewaren. Later op de avond domineren meer de party beats, waarbij DJ Krush een paar fijne drops inbouwt. Dat weten de toeschouwers wel te waarderen! Zelfs het enige niet-instrumentale hip hop nummer “R.I.P” van Guilty Simpson valt dan niet uit de toon.

Als toegift mixt DJ Krush enkele hip hop klassiekers van onder meer The Fugees aan elkaar. Hij eindigt het blokje met “Imagine” van John Lennon. De zaal zingt mee en denkt het laatste nummer gehoord te hebben. Maar dan komt de tweede toegift: een party mix van klassieke pop en rock breakbeats: Queen, Led Zeppelin, Deep Purple en Michael Jackson passeren de revue. In eerste instantie lijkt het een anti-climax na John Lennon, maar dat is snel vergeten als het publiek voor een laatste helemaal op gaat in de beats van DJ Krush.

Vanavond staat DJ Krush in Reflektor te Liege, overmorgen (de 25ste) in Cactus te Brugge.

Website / Facebook / Twitter / YouTube

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yussef Dayes - "Rust" (feat. Tom Misch)

Wanneer Tom Misch en Yussef Dayes muziek lossen let je maar beter op, want het tweetal schiet meestal récht in de roos….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joost & Ski Aggu - “Friesenjung” (feat. Otto Waalkes)

Joost Klein mag op het gebied van ‘Hollanders met een hoek af’ de laatste twee jaar dan wel concurrentie hebben gekregen van…
AlbumsRecensies

KAYTRAMINÉ - KAYTRAMINÉ (★★★½): Aangename zomercocktail

Topartiesten die de handen in elkaar slaan om samen een nieuw project op te starten, het is een concept dat we de…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.