AlbumsRecensies

Albumreview: Needle And The Pain Reaction – Porcupine

Needle and the pain reaction

NEEDLE & THE PAIN REACTION is een energieke donkere groovy sonic guitar punk band. Reeds 15 jaar actief, zijn ze naast hun DIY aanpak, vooral bekend en berucht voor hun sterke live reputatie, guerilla concerten in Gent en toernees over Europa en Canada. Bands als The Jezus Lizard, Metz, Helmet, Afghan Wigs & The God Machine zijn de invloeden.

Het 4de album “Porcupine” is vooral agressiever en energieker dan voorheen. Alles werd opgenomen, gemixed en geproduced door Peter De Bosschere (drums) en Luc Waegeman (bass), gemasterd door Frederik Dejongh (Jerboa). De rauwe comic strip design en teksten komen uit het beruchte notitieboekje van Wim Deliveyne (vocal, guitar). Samen met de speciale gekleurde en gespetterde vinyl release van “Porcupine” en in de slipstream van “Porcupine”, wordt al een volgende (digitale) release “Paper Trails” voorzien. 5 tracks die samen 45 minuten duren en een selectie zijn van de ruwe, live gespeelde improvisatie jams in onze eigen studio uit de periode 2010 tot 2015 van waaruit ook de “Porcupine” tracks zijn gepuurd.

Porcupine vliegt er meteen in met “Alone”, een potig nummer waarin Wim Deliveyne zijn hoge stem bovenhaalt. Het doet denken aan een mix van Foo Fighters met Pearl Jam. Zo gaat de volledige cd eigenlijk door. Snedige gitaren, een zinderende bas en een drum die telkens de snelheid wat opdrijft. Het tempo gaat doorheen de hele plaat als een sneltrein door. Toch is het nodig om met “Weight Of Our Senses” een soort pauze op te bouwen. Jammer, want het haalt de energie wat uit de cd.

Gelukkig komen hierna weer enkele grauwe nummers met een vet geluid. “Wasted” kan live het best tot zijn recht komen in een vuil, bruin café waarin de grond plakt en het bier in het rond vliegt. “Parasite” klinkt dan weer eerder opgewekt maar toch met genoeg vunzigheid in de stem. Een negental nummers die stuk voor stuk live voor de nodige moshpits en biervloeren zullen zorgen. Needle and The Pain Reaction zorgt niet zo zeer voor een pijnlijke reactie maar eerder voor een grungegeluid dat iedere nineties rockfan wel kan appreciëren. Lekker wild gaan en nog eens nostalgisch terugblikken naar het beste wat deze tijd te bieden had, dat is wat de band met “Porcupine” doet.

Needle And The Pain Reaction live aan het werk zien kan binnenkort onder andere in Antwerpen (03.03, Trix), Terneuzen (12.03, Den Engel), Hasselt (31.03, Café Café), Brussel (06.04, Café Central) en Gent (15.04, Trefpunt).

Facebook / Site / Bandcamp / YouTube / Twitter

3141 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Problem of Leisure: A Celebration of Andy Gill and Gang of Four (★★★½): Ode aan de grondleggers van de postpunk

Met bands als Squid, black midi, Shame en Black Country, New Road beleeft postpunk momenteel alweer een spannende heropleving. Deze jonge wolven…
FeaturesMuzieknieuwtjes

Muzieknieuwtjes van de week (10 mei - 16 mei)

Doorheen de week verschijnt er heel wat muzieknieuws. Zoveel zelfs dat je door de bomen vaak het bos niet meer ziet. Om…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Royal Blood - Typhoons (★★★½): Headbangen met je heupen

Dat een knaller van een debuutalbum achteraf vaak een vervloekt geschenk blijkt, moet je maar eens vragen aan ene Julian Casablancas. Onvoorzien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.