Features

De 15 beste Belgische singles van 2015

Omdat we zeker ook talent uit eigen land niet mogen vergeten, gingen de Beiren geen broodjes smeren maar zaten ze samen om de beste Belgische singles te kiezen. De top 234.456 die hieruit voortkwam moest helaas inboeten aan kwantiteit. Uiteindelijk werd zonder (al te veel) geweld een consensus bekomen en werd alles gereduceerd tot een prachtige top 15.

15. Harpp – Sun White Sun

In de categorie “Gentse bands waarover we nog lang niet uitgepraat zijn” zouden we ook graag Harpp plaatsen. In 2015 releasete de band hun eerste EP, een psychedelische mélange van alles wat u liefheeft aan rock & roll. 2016 zal goed beginnen voor deze mannen, aangezien ze alvast een plaatsje bij de geselecteerden voor Humo’s Rock Rally hebben veroverd.

Facebook

14. Vuurwerk – Warrior

Episch Texaans festival SXSW had ze al ontdekt, maar in 2015 mocht  Vuurwerk ook in eigen land doorbreken. ‘Warrior’ werd de eerste single en kon meteen op mainstream succes rekenen. Sylvie Kreusch (Soldier’s Heart) verzorgt de vocals en de track benadert bijgevolg de perfectie.

Facebook / Twitter

13. Siam & Moods – Organic

Siam veroverde harten met haar unieke stem op de finale van Oost.Best in Vooruit. Met haar elektronische jazzy pop mocht ze immers de hoofdprijs mee naar huis nemen. 2016 wordt sowieso een topjaar voor deze dame.

Facebook

12. Pomrad – Knights

Pomrad is zonder twijfel een van de meest originele stemmen in het Belgisch muzieklandschap. Dit jaar releasete hij zijn nieuwe single ‘Knights’ als deel van een compilatie van On and On Records, het label van onder andere C2C. We hopen alleen maar dat er ook in 2016 geen tekort zal zijn aan foute jaren ’80 synths.

Website / Facebook / Twitter

11. Poldoore – Somewhere, Somehow

Volgend jaar verschijnt zijn nieuw album, maar Poldoore gunde ons toch al een klein voorsmaakje dit jaar. Zijn nieuwste single ‘Somewhere, Somehow’ valt tevens gratis te downloaden op Soundcloud, wat een kerel!

Facebook / Twitter / YouTube / Instagram

10. Alice on the Roof –  Easy Come Easy Go

Een popnimf uit Wallonië, het is iets wat we op zich nog niet hadden. Alice on The Roof belooft ons alvast om een zeer grote popster te worden. Met haar debuutsingle Easy Come Easy Go waren wij dan ook de eerste blog die iets over haar schreef. Sindsdien is haar carrière alleen maar de lucht in gegaan en wij blijven die single nog steeds haar beste tot dusver vinden.

Twitter / Facebook / Site / Instagram

9. Odilon – The Cavalry

De groep is geselecteerd voor de rock rolly en bracht begin november hun debuutsingle uit. Deze vonden wij toen heel goed. De single op zich blijft nog steeds een knaller, vandaar ook dat hij nog wat meer aandacht verdiend. Denk aan een rustige versie van The Gaslight Anthem of aan eender welke andere Americana band. Relaxing rock ’n roll.

Facebook

8. Coyote Melon – Go Bourgeoisie (You Little Punk)

Hoewel Coyote Melon naast de prijzen greep op het Oost-Vlaamse muziekconcours Oost.Best, krijgen de mannen een herkansing in de longlist van StuBru’s Nieuwe Lichting. Beluister ‘On Video’ als je een steengoed popnummer wil horen, maar wij verkiezen toch eerder ‘Go Bourgeoisie’ om het genie van de band te illustreren.

Facebook

https://soundcloud.com/coyote-melon/go-bourgeoisie-you-little-punk

7. All We Expected – We’re Not Born To Live Like Brutes

Post-rock met een stevige metalinvloed dat is zowat de perfecte omschrijving van het Izegemse (West-Vlaanderen) gezelschap All We Expected. De groep bracht dit jaar een Split-LP uit met Raum Kingdom waarbij ze zelf twee nummers van maar liefst 10 minuten brachten. “We’re Not Born To Live Like Brutes” is een destructief nummer dat van begin tot eind alles vernietigd wat hij op zijn weg tegenkomt.

Facebook / Twitter

6. High Hi – Calm Down Sir

High Hi uit Leuven spitst zich toe op de gitaren. Bij “Calm Down Sir” is er zelfs tot bijna op het einde geen stem te horen wat het unieke karakter van dit nummer onderstreept. Wanneer de stem er dan toch bijkomt geeft het een dromerige, Ijslandse sfeer mee. Net geen post-rock maar eigenlijk een lekker indie rock nummer zonder tekst, cool.

Facebook / Twitter

5. Melting Time – Sun

Omdat donkere Post-punk ook zijn plaatsje verdient in deze lijst. Melting Time uit Lier doet al het licht die er nu nog is spontaan verdwijnen met hun zwartgallige muziek. Toch klinkt deze angstaanjagende muziek zeer aantrekkelijk en is “Sun” zeker een aanrader voor de liefhebbers van Joy Division of zelfs Deus.

Facebook / Site / SoundCloud

4. Tsar B – Escalate

Tsar B werd naar aanleiding van de release van ‘Escalate’ reeds de Belgische FKA twigs gedoopt, een vergelijking die wij wel kunnen volgen. School is Cool-violiste Justine Bourgeus maakt donkere, oosters getinte R&B met een ferm hoekje af. We kijken alvast uit naar meer werk.

Facebook / Twitter

3. Faces on TV – Love/Dead

Faces on TV zorgde ervoor dat wij ons muzikaal jaar in elk geval al in stijl konden inzetten: ‘Run Against the Stream’ bleek een ijzersterke single en werd bovendien vergezeld door een prachtig enigmatische video. Tweede single ‘Love/Dead’ bevestigde dat we vol verwachting uitkijken naar het album.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

2. The Jagged Frequency – Like a Witch

Garagerock in België is iets wat voorlopig nog steeds in de underground blijft. Dit jaar kwamen onder meer The Tubs, Alpha Whale en Teen Creeps op de voorgrond. Wij waren toch vooral onder de indruk van The Jagged Frequency uit Antwerpen, denk aan de beginperiode van Black Box Revelation maar dan nog steviger.

Facebook

1. Bazart – Goud

2015 was zonder twijfel het jaar van Bazart. De band kwam in juni verrassend uit de hoek met ‘Tunnels’, een kunstwerkje van indiepop in eigen taal. Opvolger ‘Goud’ veroverde zelfs een plaatsje in De Afrekening. Het nummer is tevens ook de populairste post die we dit jaar op Dansende Beren postten (en het staat er nog maar sinds eind september op). We verwachten dan ook alleen maar regenbogen en zonnenschijn voor Bazart in 2016. We denken toch dat ze eerder snel in de hemel terecht zullen komen. Check zeker ook nog eens het interview dat we met de mannen deden.

Facebook / Twitter / SoundCloud / Instagram

Lijst samengesteld door Niels Bruwier & Silke Bomberna.

3393 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 4): Fonkelend richting ontknoping

Het lot van dag vier hing een tijd lang aan een zijden draadje, want tot gisterenmiddag bleef het onduidelijk of grote afsluiter…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 2): Onvoorziene omstandigheden deluxe

Wie een planning had gemaakt voor vrijdag, kon die al meteen in de vuilbak gooien. Het aantal geannuleerde acts op vrijdag was…
InstagramLiveRecensies

Moen Feest 2022 (Dag 3): Sitdowns langs het kanaal

Het Moen feest leverde vrijdag een fijne kennismaking op en die lijn trokken we op de Golden Saturday gewoon door. In Moen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.