Interviews

Interview Jacle Bow

 

jacle bow chevy

Voor de Belgische band Jacle Bow gaat het zeer snel. De groep zelf ontstond al in 2013 in Brussel maar iets meer dan een week geleden werd Jacle Bow, samen met Yellowstraps en LTGL, verkozen tot dé Artists in Residence voor het seizoen 2015-2016 van AB. Dat houdt in dat de groep gesteund zal worden door Ancienne Belgique in zowel opnames als concerten. De single “Suit Yourself” van de groep wordt daarnaast ook grijsgedraaid op verschillende Belgische radiozenders. De band ondernam afgelopen zomer, op eigen initiatief, een tour doorheen Amerika en tot slot heeft de groep ook een deal met Warner Music. De band zal hoogstwaarschijnlijk zelfs te zien zijn op verschillende festivals deze zomer. Denk bij de groep vooral aan muziek van eind de jaren 60, begin jaren 70 (The Rolling Stones of The Beatles). Het debuutalbum van de groep komt uit in 2016 en wordt geproduceerd door Mario Goosssens van Triggerfinger Maar hoe gaat de band nu om met deze plotse roem en vooral wat vindt de groep zelf van de selectie door AB. We stelden hen enkele vragen.

Hoe is de groep Jacle Bow tot stand gekomen?

Karel (bassist) kende Jonas (zang/gitaar) via een vrij podium op een lokaal Chirofeest in 2013. Zij zijn samen beginnen schrijven en na een aantal weken is Joris (drums) erbij gekomen. Voor twee en een half jaar was dit de formatie, maar sinds maart 2015 is Guillaume (lead gitaar) de groep komen vervolledigen.

Van waar komt de naam Jacle Bow?

De naam JACLE BOW betekent niks. Het bekt gewoon goed.

Welke bands zijn jullie inspiratie?

Wij worden vooral geïnspireerd door muziek uit de jaren ’60 en ’70. Groepen als The Rolling Stones, The Beatles, The Kinks, Lou Reed, David Bowie, The Faces, Bob Dylan, … Maar ook groepen als Oasis, Nirvana, Blur, … inspireren ons. Wij luisteren graag naar ‘echte’ muziek, zonder te veel inmenging van loops, samples of computer snufjes. Muziek die nog wordt gemaakt op een old-school wijze en vooral zeer ruw.

Wat vinden jullie ervan dat jullie geselecteerd zijn voor de AB artist Residency en vooral hoe heb je hier op gereageerd?

Wij zijn uiteraard zeer tevreden!! De AB is een instituut hier in België en Europa! Dat de AB ons kiest uit een hele hoop bands geeft ons veel zelfvertrouwen, en vooral veel goesting om er nog harder voor te werken. Het eerste wat we hierna deden was een grote fles Duvel kraken, en daarna nog één.

Wat houdt dit Artist In Residency-verhaal (A.I.R.) concreet in?

Het A.I.R.-verhaal in de Ancienne Belgique houdt in dat de AB ons steunt op verschillende vlakken. Dat gaat van repetities in de AB, repetities met echte geluidstechniekers in de zalen, supportacts verzorgen in de AB, foto-shoots tot samenwerken met andere songwriters/artiesten. Om inspiratie op te doen mogen we (in de mate van het mogelijke) gratis naar optredens gaan kijken. Enkel een eigen kastje voor onze jas op te hangen, ontbreekt er nog.

Hoop je dat dit jullie carrière een boost zal geven?

Dit zal onze carrière zeker een boost geven, omdat de AB een gigantisch kwaliteitslabel is. We gaan dit jaar optimaal benutten om zo veel mogelijk progressie te maken. Zowel op het gebied van live spelen, opnames, alles rond de muziek, … zullen we proberen om alles tot in de puntjes uit te werken.

Je hebt ook een platendeal met Warner, zijn er al concrete plannen voor een album?

Tussen kerst en nieuwjaar gaan we naar de Wisseloord Studio’s in Amsterdam. Daar gaan we een deel van de plaat opnemen. Het opnameproces verloopt in stukjes, omdat we nog een jonge band zijn en omdat onze producer Mario Goossens van Triggerfinger, een druk gevulde agenda heeft. Normaal gezien zal onze debuutplaat uitkomen in het najaar van 2016.

Hoe zal je dit album proberen te brengen?

Wij willen een album uit te brengen waar we allemaal (band, producer, management, platenlabel) achter staan. Het moet een duidelijke beeld geven van wie Jacle Bow is. Concreet een echte rockband zoals er tegenwoordig niet veel meer bestaan.

Jullie hebben ook al opgetreden in Amerika, wat is het verschil tussen daar optreden en hier in België?

Er is een groot verschil, ten eerste omdat het aanbod in Amerika vele malen groter is dan hier in België. In elk café worden er dagelijks optredens gegeven, dus de concurrentie is veel groter en de lat ligt hoger. Wat vele bands hier misschien ook niet weten, is dat je als artiest of groep in België ongelooflijk verwend wordt. Hier krijg je meestal eten voor de show, of toch ten minste gratis drank. In Amerika was er van dat eerste geen sprake en meestal waren er een aantal bonnetjes voorzien voor de drank. Geen luxepaardjes daar!

Hoe werd je onthaald door het publiek daar?

De ontvangst was super goed. Heel veel positieve reacties gehad, zowel op onze muziek zelf als het feit dat wij de hele tour zelf geregeld hadden. In Amerika houden ze van de ‘Do it Yourself’ methode die wij hanteren. We hadden de tour helemaal alleen georganiseerd dus daar waren ze wel van onder de indruk. De ontvangst was zelfs zo goed, dat er op dit moment concrete plannen worden gemaakt om terug te keren in maart/april 2016. Een aantal mensen in de Amerikaanse muziekindustrie zijn overtuigd van onze muziek en attitude en willen voor ons een nieuwe tour organiseren.

Jullie deden dit allemaal op eigen houtje, welke soundtrack zal je doen herinneren aan dat avontuur?

Op zo een lange reis zijn er natuurlijk meerdere soundtracks ☺. Aangezien dat er van de reis een documentaire is gemaakt, genaamd ‘Play for that money, boys!’, blijven de herinneringen voor ons zeer fris en tastbaar. In die documentaire zijn dan ook beelden van ons te zien waarop we in onze tourbus naar verschillende nummers luisteren. De documentaire zelf ging over een jonge Europese band die op tour ging door Amerika. Onze bevindingen kan je daarin vinden.

Enkele songs die meermaals zijn aangevraagd in de tourbus:
For What It’s Worth – Buffalo Springfield
Harvest Moon – Neil Young
Everybody’s Talking – Harry Nilsson
Alles van the Rolling Stones 😉
Alles van de Beatles 😉

Jullie single wordt nu ook meer op StuBru gedraaid, merk je dit dan ook aan jullie fanbase die steeds groter wordt?

We merken sowieso op de sociale media dat onze ‘fanbase’ groter wordt. We krijgen ook veel mails of berichten via die sociale media van mensen die we niet kennen. Complimenten over de single, of zelfs mensen die de akkoorden en de lyrics zouden willen hebben. Ook na optredens worden we vaker aangesproken, we merken dat onze muziek veel mensen aanspreekt en dat vinden we fantastisch, het is een kleine droom die in vervulling gaat.

Om te eindigen met een droom; als je ooit met één artiest zou kunnen samenwerken, wie zou dat zijn?
Moeilijke vraag, maar Paul McCartney zou zeker op dat lijstje staan.
Alsook Steve Jordan (drummer/producer), Keith Richards, Mark Ronson, … Keuze genoeg ☺

Facebook / YouTube / Twitter

3653 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Liam Gallagher & John Squire – “Mars To Liverpool”

Begin deze maand brachten Liam Gallagher en John Squire voor het eerst samen muziek uit, nadat het gerucht al heel lang in…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
2023FeaturesInstagram

De beste concertfoto’s van 2023 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2023: het visuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.