Nieuwe singles

Dansende Beren op Pukkelpop: De tips en de dilemma’s.

Pukkelpop, het is een immens festival. Zowel grote namen (Linkin Park, The Offspring & Bastille) als kleine, onbekende namen (All Tvvins, Gengahr & Dolomite Minor). Maar zoals op vele festivals is de keuze gigantisch, zo enorm zelfs dat we op bepaalde momenten hartverscheurende keuze’s moeten maken. Deze hartverscheurende keuze’s zullen op het moment zelf tot tranen kunnen leiden als je hoort dat net die andere keuze de betere was geweest. Gelukkig hebben we dit bij Dansende Beren allemaal voorzien en proberen we jou bij deze keuze’s te helpen en geven natuurlijk enkele tips. Maar laat ons vooral de spanning wegnemen en beginnen met het Dansende Beren PPP (pukkelpop-parcours).

WOENSDAG 19 AUGUSTUS

Voor de gelegenheid heeft Pukkelpop een extra dag toegevoegd. Die gelegenheid is hun dertigste verjaardag, dus een feestje kan niet ontbreken. Op woensdag krijgen we dan ook vooral dj’s aan het werk te zien. Dit in tegenstelling tot in Castello waar het allemaal Belgische bands zijn die een optreden placeren. In de Dance Hall zorgt Soulwax voor de line-up met hun Radio Soulwax.

Wie al vroeg op de wei geraakt kan om 17u de mannen en vrouw van Soldier’s Heart aan het werk zien. Met onder meer hits op Studio Brussel zal de tent wel aangenaam gevuld raken. Om 18u gaan we naar de Dance Hall waar het Gentse Hong Kong Dong het beste van zichzelf geeft, altijd leuk om een gekke bende aan het werk te zien. Daarna is het wachten op de Nederlander Jacco Gardner die zelfs al enkele nummers via Burger Records uitbracht. Denk aan psychedelische gitaren met een leuk melodietje. Hierna gaan we nog snel naar Castello om een stukje van The Hickey Underworld mee te pikken. Hoogstwaarschijnlijk eindigen ze met “Future Words” dus daar moeten we al niet ongerust over zijn.

We blijven in Castello om The Van Jets nogmaals aan het werk te zien, een tof concertje zal het zijn met alle hits. Tiga is de volgende, want hij weet dat we hem willen. Terug naar Castello voor Novastar. De man zal met zijn hemelszoete stem en emotionele nummers de tent tot rust krijgen. Maar we vallen niet in slaap want na Novastar gaan we 2manydjs bekijken die de Dance Hall zullen doen afbranden.

DONDERDAG 20 AUGUSTUS

Donderdag is het al wat moeilijker om keuze’s te maken, en zijn er ook al wat meer bands te zien. Dus beslissen we om al heel vroeg naar de weide te gaan. 11 uur 20 om precies te zijn. Want dan kunnen we in de Marquee de hevige bende van Bad Breeding zien. We hebben dan ook alles tactisch bekeken en zullen meteen worden wakkergeschud door hun stevige gitaren en geschreeuw. Want Bad Breeding zou de hevigste punkband van Groot-Brittanië genoemd worden. Al houden wij het toch netjes op stevige punkrock die nergens om kijkt.

Om daarna weer tot rust te komen gaan we een kijkje nemen bij De Nieuwe Lichting: I Will, I Swear, St. Grandson en Zinger het is stuk voor stuk mooie Belgische indiefolk. Slechts 10 min per concert is het een perfecte kennismaking met de bands. Dan komen we voor een dilemma te staan: kiezen we voor de shoegaze van Cymbals Eat Guitars (een vaste waarde) of gaan we naar de Pyschedelische nieuwe mannen van Gengahr. Onze keuze gaat toch naar Gengahr omdat hun debuutplaat een waar pareltje is en we hopen dat dit live nog beter wordt, topplaat: Heroine.

Vervolgens proberen we een stukje van Echosmith mee te pikken, want de Waalse garagerockers van Mountain Bike hebben namelijk al overal gespeeld. Hopelijk bewijst Echosmith dat ze meer zijn dan hun grote hit “Cool Kids”, wij beluisterden het album en denken alvast van wel! Dat we vijf minuten hebben om terug naar de Marquee te stappen stelt ons gerust. Bleachers is namelijk een mannelijke popband die ons aan Fun. doet denken, maar dan met meer ballen. RAC remixte één van hun nummers, slecht kan het alvast niet zijn! We rusten even uit en kijken in de verte naar Seasick Steve, de oude man zal sowieso weer sfeer brengen op de weide met zijn speciaal geluid.

Ook wij hebben soms zin om eens melig mee te zingen, dus beslissen we om naar Kodaline te gaan. Op Werchter vorig jaar stelde de band teleur, hopelijk maken ze het dit keer goed en komen hun nieuwe nummers ook een stuk beter over live. Voor het eerst gaan we naar De Shelter om een band te bekijken die gewoon al dankzij hun naam een kijkje waard is. Pissed Jeans brengt de vuilste punk die er is, al hopen we dat ze hun bandnaam niet te letterlijk nemen. In de club gaan we een kijkje nemen bij de Denen van MEW. De band bracht na acht jaar een nieuw album uit maar klinkt nog steeds even melancholisch denk aan Sigur Ros maar dan in het Engels.

Omdat we echt niets anders kunnen bekijken op dat moment, en “Nobody To Love” een nummer is dat blijft plakken trekken we onze beste dansschoenen al vroeg aan en bekijken we Sigma. Ze blijken zelfs een live-set in petto te hebben, veel nieuwe nummers zullen we te horen krijgen van hun debuutplaat die binnenkort uitkomt. Maar hoogstwaarschijnlijk horen we Nobody To Love slechts in de verte weerklinken want kort voor het einde gaan we richting Club om daar Strand Of Oaks aan het werk te zien. De hedendaagse Bruce Springsteen staat bekend om zijn fenomenale liveshows, laten we ons dan maar allemaal healen door de man!

We hebben een lange wandeling voor de boeg, maar voor Madeon zal het de moeite waard zijn. De Franse producer bracht nog maar net zijn debuutplaat uit en kreeg daarvoor hulp van onder meer Passion Pit, Mark Foster (Foster The People en Dan Smith (Bastille). We gokken weliswaar dat geen van deze zangers op Pukkelpop aanwezig zal zijn, al zullen de beats het ruimschoots goedmaken.

Een nieuw dilemma doet zich voor in de vorm van George Ezra en Lianne La Havas. We denken dat we beide een deel zullen bekijken, het begin van George Ezra (aangezien zijn hits het minst zijn) en het einde van Lianne La Havas (omdat we het begin gemist zullen hebben). Fun Fact: Blijkt dat Obama fan is van Lianne La Havas! Het blijkt hierna de perfecte tijd om te eten, want Limp Bizkit is ondertussen toch al een beetje vergane glorie. Al zal Fred Durst er alles aan doen om toch weer de show te stelen (zie zich als puber gedragen). Een dilemma is het voor ons niet, maar voor velen zal het moeilijk kiezen zijn tussen Interpol en Future Islands. Beide zijn nogal donker getinte muziek, al is Future Islands live net iets beter dus opteren we voor hen, en de immer enthousiaste frontzanger Samuel Herring. Maar omdat we toch wel iets voelen voor Linkin Park zal Future Islands niet onze volledige aandacht krijgen. We willen natuurlijk zeer graag een goed plekje bij Mike Shinoda & co. Linkin Park treed nog maar voor de derde keer op in België en bestaat toch al iets meer dan 15 jaar. Meer dan dat, en hun etteloze hits hebben we niet nodig om hen te checken! O ja, ook live blijkt hun show fantastisch in elkaar te zitten. De avond eindigen we bij Django Django. We zullen genieten van de desertrock met een poppy invloed, benieuwd hoe hun nieuw album zich in hun set zal wringen. Omdat we toch nog steeds maar één dansje hebben geplaceerd gaan we Rudimental op de Main Stage bekijken. De band zal weer met veel te veel op het podium staan en iedereen zal zweten, heerlijk!

VRIJDAG 21 AUGUSTUS

Ook op vrijdag betreden we de weide zeer vroeg. Dit dankzij de late bekendmaking van Oscar. De man tekende onlangs zijn contract bij Wichita Records en brengt de beste kamerpop die er momenteel te vinden is, kan niet missen net op de middag toch? Vervolgens reppen we ons naar de Marquee waar onze persoonlijke favoriet van de dag, All Tvvins, ons een veertigtal minuten zal laten genieten. Op Eurosonic waren ze één van de revelaties, en dat zal op Pukkelpop dan ook niet anders zijn. Ze waren al voorprogramma voor Editors en Jungle en brengen de meeste catchy indiepop nummers die er op de weide zullen te horen zijn. Nadien gaan we even kijken in de Wablief?! waar de Italianen van Hate & Merda (jawel, kak) te zien zijn. Niet lang want deze donkere, plattlandsmetal is iets heel vreemd. Al willen we het toch eens even bekijken, om vervolgens meteen tot rust te komen in de club bij Rhodes. Deze Britse singer-songwriter is dankzij Birdy helemaal gelanceerd en zal alleen maar populairder worden. Een unieke kans om deze man in een intieme setting te zien, meer zullen er niet zijn want in zijn thuisland verkoopt hij al verschillende zalen uit.

We blijven in de Club want The Districts is het volgende dat op ons lijstje staat. Al stond Mini Mansions daar ook op, maar we vrezen dat ze hun gaststerren als Alex Turner & Brian Wilson niet mee zullen hebben op Pukkelpop. The Districts komt uit de Verenigde Staten en brengt vuile, ruige rock zoals ze in het begin van Kings Of Leon goed konden, topnummer: Young Blood. Na het concert van The Districts gaan we richting Castello om nog een klein stukje Shura mee te pikken. Hopelijk eindigt ze met “White Light” want dit is de beste pop powerballad die we in tijden hebben gehoord. Na Shura ook nog een klein stukje Elliphant meepikken, de nieuwe Mø wordt al snel gezegd. Dat kan ook want ze hebben al samen enkele nummers gemaakt.

Vervolgens onze dagelijkse dosis punk oppikken met The Menzingers, deze brengen meezingpunk van het formaat Rise Against, haal je beste stem maar boven. Omdat The Black Box Revelation nogal teleurstelden met hun nieuwste single gaan we maar een klein stukje, of zelfs helemaal niets, bekijken. Want in de Club speelt Ought, die strakke Canadese punk brengt die ons op bepaalde momenten aan Sonic Youth doet denken! We blijven in de Club want de revelatie van het jaar komt straks: Courtney Barnett. Door iedereen getipt als “het concert dat je moet zien op Pukkelpop”, en ook wij zijn aanwezig. Waarom? Haar simpele rocknummers zijn o zo mooi, vooral de vreemde, uit het dagelijks leven gegrepen, teksten. Dat we hiervoor Chvrches en Lapsley moeten missen nemen we er graag bij, tenslotte blijft rock onze grote voorliefde.

Hierna gaan we even naar de Wablief?! om er The Soft Moon te zien. Ook een kleine beetje post-punk, maar dan met een New Wave invloed. We verlaten de zaal iets vroeger om een goed plekje te krijgen bij FFS. Father John Misty zullen we even moeten missen omdat het concert van FFS wel eens hun laatste zou kunnen zijn. De vader is ondertussen al bezig met zijn derde album hebben we van horen zeggen. Daarnaast is de combinatie van Franz Ferdinand & Sparks gewoonweg fenomenaal en hopen we ook enkele nummers van die band te horen. Ijdele hoop waarschijnlijk, wat niet het geval is bij Fat White Family. Ze lappen alle regels aan hun botten en brengen de meest vuile postpunk die je jou kan voorstellen. Fat zijn ze wel allerminst.

The Gaslight Anthem zou op Pukkelpop één van hun laatste concerten geven (ooit?). Dus dan kan het ook niet anders dan dat we daar bij moeten zijn. De bands laatste album was iets minder, maar hun optredens staan toch steeds garant voor een strakke set. Toch zullen we de volledige set niet uitkijken (we hebben ze ook al genoeg gezien) want Mauro slaagde er toch in om een prima affiche in de Wablief?! te zetten. Dit met Goat als absoluut toppunt. De Zweedse psychedelische rockband zal weer hun vreemdste tenue’s aanhebben en dit voor het eerst op Pukkelpop. We hopen alvast niet dat we naar onze mama zullen moeten lopen.

Als Goat vroeg stopt, en we snel wandelen is de kans groot dat we Pompeii nog kunnen meepikken op de Main Stage. Maar het zal gewoon tijdens het passeren zijn om naar Little Dragon te gaan. Tevens een Zweedse band die met hun hit “Ritual Union” wel een belletje zal doen rinkelen. Perfecte muziek om bij weg te dromen en ook om te gaan slapen. Al doen we dit toch niet meteen want Jamie XX doet nog een dj-set. Toegegeven, hij is DE dj voor hipsters, maar zijn debuutplaat is dan ook niet mis. Zeg nu ook zelf: alles beter dan Major Lazer voor een duizendste keer zien hé!

ZATERDAG 21 AUGUSTUS

Ook de laatste dag van het festival begint zeer vroeg. We passeren aan de Marquee om een klein stukje van The Dear Hunter te zien, maar gaan al snel naar de Club. Daar zal Dolomite Minor al zeer vroeg een stevige set klaarzetten. Denk aan Royal Blood maar dan van een vuiler kwaliteit en minder commercieel. Omdat we moeten kiezen tussen de hevige punkjongkies van Milk Teeth en de postrockers van Statue gaan we van alle walletjes eten. Beginnen doen we bij Statue, omdat hun debuutplaat echt wel fantastisch is en ze Belgisch zijn. Ze zouden heel wat meer respect verdienen, en wie weet raken we er niet weg om naar Milk Teeth te gaan.

Waar we wel naartoe gaan is Slaves, nog zo’n hevige Britse band. Stevige punk met een HipHop invloed, denk aan The Streets maar dan echt “heavy shit”. De mannen nemen geen blad voor de mond en zullen live wel iets heel speciaal zijn. Op de Main Stage zullen The Subways net aan hun set begonnen zijn, dus we nemen kort een kijkje naar de Britse rockers die altijd garant staan voor een energiek concert. Maar onze headliner van de dag staat hierna in de Marquee: Manchester Orchestra. De band is niet bekend in België, komt helemaal niet uit Manchester maar maakt de beste indie rock nummers die er op de planeet zijn. Denk aan Death Cab For Cutie die een collab doet met Nirvana. Volgens ons is dit zelfs hun eerste Belgisch concert, maar we kunnen ons vergissen. Sowieso checken, je zult er geen spijt van hebben!

Mannen met baarden zullen die dag de Marquee inpalmen, want ook die van Bear’s Den hebben uitgesproken gezichtsbeharing. De muziek is weliswaar minder stevig dan hun uiterlijk. Denk Mumford & Sons, maar zonder opbouw naar een climax en MET banjo. Hierna begeven we ons richting Castello om er Odesza aan het werk te zien. De groep is immens populair in Amerika en verkoopt er bijna iedere show uit, daarnaast hadden ze ook al een nummer één album in de Electronic iTunes Chart en hebben ze meer dan 85 miljoen plays op SoundCloud. Unieke kans om ze nog eens in een intieme setting te zien!

Charli XCX maakt van die popnummers die zeer aanstekelijk zijn. Haar eerste passage op Pukkelpop was vals, en zeer slecht. Hopelijk zet ze dit recht, wij geven haar alvast een tweede kans. Maar we gokken dat ze dit wel kan verpesten, pop-zangeressen zijn nu eenmaal zeer onvoorspelbaar. Hierdoor gaan we al snel naar The Maccabees. De band bracht net hun vierde, moeilijkste plaat uit. Maar de plaat wordt wel met superlatieven onthaald, omdat hij het meest werk heeft gevraagd van de groep. Vandaar dat we ze zeker eens gaan bekijken. Waarschuwing: hun concerten zijn altijd immens luid!

We zitten met een nieuw dilemma: The War On Drugs of Howling. We gaan alvast voor The War On Drugs omdat deze vorig jaar een historisch concert speelden op de weide, en ze dat dit jaar zullen proberen te herhalen. Mocht het toch tegenvallen gaan we zeker naar Ry X en zijn sprookjesachtig houseproject kijken. In de Boiler Room zijn we nog niet geweest, voor Metrik zullen we een uitzondering maken. De drum N Bass-dj kan feestjes neerzetten als geen ander! Ernaast speelt Gorgon City die met hun debuutplaat Sirens iedere House-dj jaloers maakte. Dat Gorgon City live speelt is een reden meer om toch net naar hen te gaan, en daar op die beats te dansen.

Waar we ook een stuk van bekijken is Portico. Ze maakten verschillende nummers met Joe Newman, en aangezien Alt-J aanwezig is op de weide zou hier wel een een special guest kunnen opduiken! We blijven toch maar niet te lang want onze favoriete poppunkers (die we nog steeds niet gezien hebben) staan op de Main Stage. The Offspring zal hoogstwaarschijnlijk een greatest hits set spelen met “Self Esteem” als hoogtepunt! Daarna lopen we richting Marquee want daar speelt Tame Impala, toch wel de psychedelische rockband van het moment. Hun nieuwste album Currents is door iedereen gehypet en op Pukkelpop spelen ze in een te kleine tent, gevolg: we zullen onszelf naar binnen moeten wringen.

Het zal even tot rust komen zijn wanneer Alt-J zijn set speelt. De band speelt voor het eerst op een Belgische Main Stage en zal dan ook hun mysterieuze klank voor een grote weide moeten naar buiten brengen, benieuwd of hen dat lukt. Uit nostalgie, en omdat het ook wel de laatste keer zou kunnen zijn gaan we richting Club om daar Ride te zien. De gronleggers van de Shoegaze zullen er in hun originele line-up (met Andy Bell bekend van Oasis) een fijn concertje spelen die iedere muziekliefhebber moet gezien hebben! Afsluiten doen we in stijl, en zoals iedereen met de Belgische trots: Netsky. We zullen dan wel niet in Rio zijn, maar de sfeer zal er wel hetzelfde zijn! Na al deze concerten zal Pukkelpop weer een mooi vuurwerk geven en wij zullen vooral weer stof hebben om over te praten!

3589 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bleachers - "Modern Girl"

Je zou het soms wel eens durven vergeten, maar de man achter de knoppen van onder meer Taylor Swift, Lorde en Lana…
LiveRecensies

Leffingeleuren 2023 (Festivaldag 1): Beuken zonder veel poespas

De traditionele afsluiter van de festivalzomer is nog steeds Leffingeleuren. Het festival in het pittoreske Leffinge mocht in het derde weekend van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single CHVRCHES - "Talking In My Sleep"

Het ziet er niet naar uit dat we in de nabije toekomst een nieuw album van CHVRCHES moeten verwachten, want frontvrouw Lauren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.