MuzieknieuwtjesOntdekkingen van "Den Beir"Oude Bekenden

Dour 2015: De Dansende Beren Tips

Dour 2015 begint overmorgen al, dus wordt het maar eens tijd dat we hier bij Dansende Beren een mooi overzicht maken met onze tips voor het festival. Want met ongeveer 240 bands op de line-up is het moeilijk om net die band eruit te pikken die je festival compleet maakt. Vandaar dat wij jou een stuk proberen vooruit te helpen met onze 5 tips per dag.

Woensdag 15 Juli

Op woensdag hoef je niet te kiezen en moet je gewoon alles zien, al raden we toch aan om zeker Jungle niet te missen!

Donderdag 16 Juli

SONGHOY BLUES 15:00 – 15:50 Jupiler Dance Hall

Een volledige band uit Mali, debuutalbum geproducet door Nick Zinner van de Yeah Yeah Yeahs en sfeervolle Afrikaanse blues als geluid. Moest het nog niet duidelijk zijn, allen naar Jupiler Dance Hall om te dansen op Songhoy Blues!

JOSEF SALVAT 16:45 – 17:45 Jupiler Dance Hall

Mensen die geen zin hebben om veel weg en weer te lopen kunnen rustig blijven zitten na Songhoy Blues om de volgende artiest, Josef Salvat, aan het werk te zien. Afkomstig uit Australië en soms zelfs de nieuwe Gotye genoemd. Al zorgt zijn hoge stem en zijn donkere electronica toch voor een andere sfeer dan Gotye. Hoe het ook zij, Josef kan je gewoon niet missen!

OMAR SOULEYMAN 19:45 – 20:45 La Petite Maison Dans La Prairie

Het is niet alleen oorlog dat in Syrië de klok slaat, zo bewijst Omar Souleyman. Met zijn zuiderse beats en Arabische zang tovert hij iedere tent om in een klein Syrië. De opzwepende muziek van Omar zal ook jou niet onbewogen laten en let vooral op de moves van de zanger zelf! O ja, Four Tet producet zijn albums!

KVELERTAK 21:00 – 22:00 Cannibal Stage

Als je dan toch naar de Cannibal Stage gaat, moet je meteen een hevige portie op je bord nemen. De Noren van Kvelertak zijn hiervoor de perfecte band. Stevige metal gezongen in het Noors. Precies echte vikingen die op rooftocht gaan door Europa, bereid je voor op verschillende moshpits!

FLUME 00:45 – 02:00 The Last Arena

Voor de echte danceliefhebbers is dit het hoogtepunt van dag één. Een terechte headlinersplaats voor Flume die in Australië groot is, maar ook in Europa niet al te klein is. De samenwerkingen met onder meer Chet Faker, Andrew Wyatt en vele anderen zijn slechts een klein deel van zijn repertoire. De Australiër is momenteel bezig aan zijn tweede album, en daar zullen we veel van te horen krijgen op Dour, allen daarheen!

Vrijdag 17 Juli

JOHN COFFEY 14:20 – 15:00 Cannibal Stage

Iedereen kent John Coffey van hun biervangst-incident, maar ook hun muziek is zeker niet mis. Vol rechtdoor als een racewagen op een circuit. Zo snel komt de muziek van John Coffey dus aan, maar stiekem hopen we toch nog dat de zanger eens een biertje vangt.

DRENGE 16:30 – 17:30 The Last Arena 

Van de ene vuile band naar de andere. Drenge uit Groot-Brittanië slaat alles kapot (figuurlijk) met hun muziek. Nummers van nog geen twee minuten die volop doorgaan. Hun nieuw album is nog niet zo lang uit, iets minder vooruit maar toch nog steeds donker en vuil. Benieuwd of we het proper zullen kunnen houden.

Tony Allen Review Feat. Damon Albarn & Oxmo Puccini 18:30 – 19:30 The Last Arena

Omdat exclusieve shows nu eenmaal zeer exclusief zijn en die van Tony Allen wel zo genoemd kan worden.
Twee concerten doet Tony Allen met zijn Review, en Dour is daar één van. Maar als je weet dat ook Damon Albarn aanwezig zal zijn, dan moet je gewoon naar dit concert gaan. De invloed van de Blur/Gorillaz-frontman is hoorbaar by Tony Allen. Niet te missen dus, al is Tony Allen, de Afrobeat-pioneer, natuurlijk ook een grote naam, en met zijn 74 zou het ook wel eens één van zijn laatste optredens kunnen zijn.

TCHAMI 19:30 – 21:00 De Red Bull Electropedia

Tchami is een dj uit Parijs, hij werd bekend nadat hij een nummer van Janet Jackson remixte. Maar nadien kreeg hij vooral steun van mededj’s door hem als voorprogramma te programmeren bij onder meer Skrillex, Diplo en DJ Snake. Het is vooral dansen dat we bij hem zullen kunnen doen, veel dansen op techno beats.

GEORGE FITZGERALD 23:30 – 01:00 La Petite Maison Dans La Prairie

Bracht begin dit jaar zijn debuutalbum uit boordevol rustige electronicanummers. Op zijn grootste hit “Full Circle” krijgt hij de hulp van Boxed In. Vergelijken doen we graag met Chet Faker en andere gelijkaardige artiesten, iedereen die van dat genre houdt moet gewoon aanwezig zijn bij George om te dansen op rustige ambient beats.

Zaterdag 18 juli

LA PRIEST 15:30 – 16:20 La Petite Maison Dans La Prairie

La Priest is het pseudoniem van Sam Dust, beter bekend van Late Of The Pier. Hij brengt woestijnpop met een rustige beat eronder. Het is aanstekelijk, poppy en vooral zeer mooi. “Oino” is een hit dat zelfs op Studio Brussel wordt gedraaid, pas dus op voor hitjeszoekers!

DIMENSION 17:30 – 18:45 De Red Bull Electropedia

Omdat Drum & Bass nu eenmaal ook een genre is, staan er ook van dat soort dj’s op Dour. Dimension doet ons wat denken aan een ruimteavontuur, maar dan een donker. De stemmen die hij gebruikt geven dan weer licht aan zijn nummers waardoor het dansbaar en leuk wordt.

KATE BOY 18:00 – 19:00 Jupiler Dance Hall

Uit Zweden kregen we al Lykke Li en Kate Boy leunt daar perfect bij aan. Hoewel Kate Boy iets meer pop in zich heeft, toont ze toch veel gelijkenissen met haar landgenote. De electronica die Kate Boy gebruikt doet ons ook denken aan Ellie Goulding. Een echte popdiva aan het werk zien kan dus ook op Dour.

MØ 20:00 – 21:00 Jupiler Dance Hall

Alsof één scandinavische popdiva nog niet genoeg is, zorgt Dour voor nog een tweede. Al is Mø toch een beetje buiten categorie. Haar dansmoves, haar zang en haar muziek zijn alternatief genoeg om net niet als pop beschouwd te worden. Een beetje als FKA Twigs, maar let er vooral op hoe ze zich gedraagt op een podium: als een gek.

MOON DUO 23:30 – 00:30 Le Labo

Omdat we een dag zonder rock nogal als een gemis zouden beschouwen zijn er in de late uurtjes de garage rockers van Moon Duo. Hun psychedelisch geluid gemixt met zingende gitaren doet ons al meteen kwijlen. Live zijn ze zelfs nog beter dan op cd, moet het nog meer zijn?

Zondag 19 juli

NOTHING BUT THIEVES 13:20 – 13:50 Cannibal Stage

De laatste dag begint zeer vroeg, maar je zal er vooral geen spijt van hebben. Nothing But Thieves heeft de bombastische stijl van Muse maar het rustige speelbare van Kasabian. Een mix van verschillende Britse bands, maakt een fantastische nieuwe groep. Dit is te ontdekken op Dour, want hun muziek is echt GE-WEL-DIG!

THE VERY BEST 14:00 – 14:40 The Last Arena

Wereldmuziek is altijd leuk om naar te luisteren, zeker als ze zich The Very Best noemen. Het speciale aan de groep is dat het multicultureel is, de zanger komt uit Malawi en de muzikant uit Londen. Deze combinatie maken de meest dansbare wereldmuziek die je op het festival te horen zal krijgen. Bereid je voor op The Very Best!

AND SO I WATCH YOU FROM AFAR 18:00 – 19:00 La Petite Maison Dans La Prairie

Wie houdt van een stevige rockshow die tegelijk ook rustige momenten heeft en tegelijk geen zang is bij And So I Watch You From Afar aan het juiste adres. De rockers uit Ierland staan bekend om hun weerzinwekkende liveshows, op Dour zal dat hoogstwaarschijnlijk niet anders zijn. Zang is er al helemaal niet bij, gewoon genieten van instrumenten dus!

PALMA VIOLETS 20:00 – 21:00 La Petite Maison Dans La Prairie

Een typische Britpop band, zowel qua uiterlijk als muzikaal. Palma Violets haalt hun stijl vooral bij The Libertines en Blur, de stevigere en rauwere bands van de stroming. Zelf zijn ze nog jong, maar zo klinken ze helemaal niet. Live altijd goed, niet fantastisch maar met hun nieuwe plaat zou ik toch maar eens gaan kijken!

NOZINJA 00:45 – 01:30 Le Labo

Omdat Damon Albarn nooit ver weg is, zullen we maar eens naar Nozinja gaan kijken. De Zuid-Afrikaanse uitvinder van de Shangaan-electro werd geholpen door diezelfde Albarn om een debuutplaat te maken. Jammergenoeg zit Damon die dag in Frankrijk anders konden we hem verwelkomen op hetzelfde podium. Maar die Shangaan Electro, dat is gewoon een naam voor Afrikaanse muziek met een elektronisch deuntje onder, geweldig dansbaar dat wel!

Als je al deze artiesten gezien hebt, kan je spreken van een geslaagde editie Dour. Maar natuurlijk moet je er gewoon zelf het beste van maken, dansen, zingen en vooral genieten! See you at dour!!!

3685 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single And So I Watch You From Afar - "Do Mór"

De beginjaren van de eenentwintigste eeuw voegden een grote lading pracht en praal toe aan de al oneindige muzikale schatkist. Artiesten, zowel…
LiveRecensies

Coffeyfest 2024 @ Pier15: De fik erin

Skaten en John Coffey, het blijft een combinatie die werkt. De groep heeft in de verleden al menig skatepark naar de gallemiezen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dimension - "Satellite" (feat. Alison Wonderland)

Ooit opgevist door Chase & Status, die het potentieel in Robert Etheridge wel zagen, schopte de Brit het tot het label van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.