Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Damso – “Smog”

Vrijdag verschijnt Lithopédion, de nieuwe plaat van één van de succesvolste Belgische artiesten van het moment: Damso. Zijn populariteit is ondanks de hevige ophef rond het WK-nummer niet afgenomen en zowel in België alsook in Frankrijk wordt hij door de jeugd gevierd. Met zijn vorige plaat Ipséité stond de Brusselse rapper nog te pronken in een lang op voorhand uitverkochte Vorst Nationaal. Om de hype rond zijn nieuwe plaat nog wat aan te wakkeren loste hij vandaag een tweede voorproevertje met de naam “Smog”.

Wie denkt dat Damso na de heisa rond de inhoud zijn teksten wat zou bedezen, heeft het bij het verkeerde eind. De Franstalige rapper laat op “Smog”  immers weer het achterste van zijn tong zien en gaat weer minstens even scherp te keer als vroeger (‘Si y’a bien une chose que je sais faire, c’est niquer des mères’ of ‘Je monte de level dans les nudes, j’en reçois de comptes certifiés’). Lyrics die dus helemaal niets verbloemen en wat ons betreft totaal overbodig zijn. Als je als een voorbeeld voor de jeugd dient in jouw muziek, zou je beter ook een voorbeeldfunctie aannemen in de lyrics. Damso doet dit niet en zal hierdoor weer de wind van voren krijgen. Muzikaal zit alles wel goed, want met nog een chille beat krijg je meteen een typisch Damso-nummer met een onweerstaanbare flow. Tekstueel zal er toch nog heel wat moeten gebeuren vooraleer we van Damso eerlijke en minder choquerende teksten krijgen. Het lijkt zijn handelsmerk en zijn marketingtechniek werkt wel, maar wie wil zo bestempeld worden als artiest? We vermoeden enkel Damso.

Damso speelt deze zomer op vrijdag 29 juni op Couleur Café en op donderdag 5 juli op Les Ardentes.

Facebook

13 juni 2018

About Author

Simon Meyer-Horn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Newsletter