FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Within Temptation: ‘Als ik op het podium sta, heb ik soms het gevoel dat muziek een verbindende kracht geeft’

© CPU – Nathan Dobbelaere

Maatschappelijke thema’s uiten in muziek. Het is iets wat veel artiesten belangrijk vinden. De Nederlandse band Within Temptation is hier geen uitzondering op. Op hun vorige album Bleed Out was dat dan ook te zien met nummers als de titelsong en “Wireless“. Op 6 mei kwam Within Temptation’s documentaire The Invisible Force uit. De korte film volgde zangeres Sharon Den Adel op haar weg om op te treden op Atlas Festival in Kiev. Ook bracht de groep hiervoor samen met de Oekraïense zangeres Jerry Heil een nieuwe single “Sing Like A Siren” uit. Wij spraken Den Adel hierover.

De documentaire The Invisible Force is onlangs uitgekomen. Hoe voelt het om dat in de wereld te kunnen brengen?

Ik ben er heel blij mee, want het heeft best lang geduurd om het af te ronden. We hadden heel wat materiaal en dan moet je er bepaalde dingen weten uit te halen die het beste werken voor het totale verhaal, maar we hadden ook wel stukken die heel mooi waren om te vertellen die niet echt een kans gekregen hebben. Ik ben wel erg blij met hoe het geworden is en het was een heel mooi project om aan te werken. Het was iets totaal anders dan muziek eigenlijk.

Het vorige album, Bleed Out, ging ook over maatschappelijke thema’s. Wat drijft jullie om hierover te schrijven?

Je kan het bijna niet uit de weg gaan op dit moment. Er gebeuren zoveel extreme dingen in zoveel landen ook en omdat het zo dicht bij ons is. De tweede wereldoorlog ligt natuurlijk niet het dichtst in het geheugen omdat het ons niet is overkomen, maar wel mijn oma’s en opa’s en dan denk je: ‘Gaan we dit, bijvoorbeeld een derde wereldoorlog, echt meemaken?’. Een van onze eerste reacties was ook: wat erg voor die Oekraïners, want dat is een soeverein land die een democratisch gekozen president heeft en heel hard werkt aan hun democratie. Ook na jaren onder het juk gezeten te hebben van Rusland en de Sovjet-Unie destijds. Dat was tragisch om te zien en dat inspireerde ons enorm om nummers te schrijven, want we vonden het vooral heel heftig om te zien. Want soms voordat je gaat schrijven, dan merk je dat je het met elkaar over onderwerpen hebt om je hoofd leeg te maken, maar ook als je de tv aanzet komt er elke keer wel een bericht daarover. Als we dan muziek gingen maken, ging het vaak over het nieuws en politiek en zo sijpelt dat wel wat door.

Vind je dat dit in lijn ligt met de stijl en het genre dat Within Temptation brengt?

Wij hebben altijd al over vrijheid geschreven. Bijvoorbeeld “Our Solemn Hour” gaat over de Tweede Wereldoorlog en “Deceiver of Fools” en “Stand My Ground” zijn ook politieke nummers. We zijn dus altijd al geïnspireerd geweest door verschillende oorlogen en dreigingen in de wereld. Op “Our Solemn Hour” was het heel duidelijk waarover het ging, maar bij andere liedjes waren we er destijds niet altijd zo open over dat we politiek geëngageerd zijn. Omdat er nu zoveel heftige dingen gebeuren, hadden we het gevoel dat we ons meer moesten uitspreken. Ik denk dat muziek ook het uitgelezen platform is, want wij worden geïnspireerd door de wereld en dan mag de wereld ook weten wat ons bezighoudt. Het is ook onderdeel van wie wij zijn en het is ook goed om je uit te spreken over dingen waar iedereen wel mee worstelt. Ik denk dat veel mensen hiermee worstelen. Ook met waar je staat in het debat: het klinkt misschien raar dat je een kant kiest, maar dat is vaak wel belangrijk.

Heb je het gevoel dat het publiek zich aansluit aan deze thema’s?

Ik denk dat mensen zich daar enigszins in kunnen verplaatsen, in het opzicht dat het dezelfde dingen zijn die zij zien als ze tv kijken. Het gaat bijvoorbeeld over Oekraïne of over Gaza of over Iran of over Soedan. Er is zoveel gaande in de wereld, bijvoorbeeld ook vrouwenrechten. Het is erg actueel en mensen maken zich daar zorgen over voor de toekomst. Ik denk wel dat niet iedereen daarmee geconfronteerd wil worden, maar je kan dan natuurlijk ook gewoon naar de muziek luisteren zonder al te veel stil te staan bij het onderwerp. Dat is een keuze natuurlijk. Ik heb ook niet de illusie dat iedereen naar de teksten gaat luisteren. Dat is gewoon niet hoe het is. Soms luisteren mensen alleen maar naar melodielijnen en vinden ze het gewoon een goed liedje of niet. Er is altijd ook een groep die er wel naar luistert en daar misschien dan ook houvast aan vindt.

Hoe was het om in Kiev te spelen?

Ik vond het toen wel een beetje spannend. Ik was natuurlijk al eens geweest voor de videoclip en toen wist ik dat het afweersysteem voor Kiev heel goed werkt. Er waren natuurlijk aanslagen van drones die moeilijk te pakken waren. Maar zolang je niet in de buurt van glas of ramen zat, viel het op zich nog mee in termen van gevaar. Er werden ook sowieso bommen en raketten afgeschoten en die werden meestal onderschept. Toen ik dat festival ging doen, moest ik er eigenlijk al eerder zijn dan dat ik daadwerkelijk optrad. Het festival was verplaatst door een aanslag op een kinderziekenhuis en enkele andere grote gebouwen waar veel mensen door zijn gestorven. Toen merkte ik dat Russen een andere manier gevonden hadden om Kiev aan te vallen. Dat vond ik wel confronterend. Je hebt zo’n air alert die je als app op je telefoon kan zetten als er iets je kant op komt, maar het was duidelijk dat het misschien veel sneller dan verwacht zou kunnen gaan en je misschien de tijd niet zou kunnen hebben om jezelf in veiligheid te brengen. De eerste keer was ik dus niet zo bang, maar de tweede keer toch meer. Ik ging natuurlijk ook op een festival spelen waar heel veel mensen samenkomen en wat dus ook een target zou kunnen zijn.

Hoe was het om de verhalen van de mensen te horen?

Ik vond het erg indrukwekkend en emotioneel. Om dan te beseffen dat zij constant onder die dreiging zitten, en wat ze allemaal meemaken met familie en vrienden, waar dingen mee gebeurd zijn. Bijvoorbeeld een van de dames van het productieteam had haar broer verloren in het leger. Dat zijn schrijnende en verdrietige verhalen van mensen die ook nog heel jong zijn. Hij had zelf een dochtertje van een paar maanden en zag wel de noodzaak om te strijden voor zijn land en deed het voor zijn familie. Dat zijn toch wel begrijpelijke redenen. Volgens mij moest hij ook niet eens in dienst zijn, maar is hij vrijwillig gegaan. Hij was ook maar 37 jaar oud. Dat vind ik toch wel heel heftig.

In de documentaire zaten ook getuigenissen van Oekraïense fans. Hoe voelt het om te zien dat die kracht halen uit jullie muziek?

Dat is heel bijzonder en ik denk dat iedereen dat wel herkent en dat iedereen uit verschillende muziek wel kracht haalt. Ik heb ook mijn helden en muzikanten waarmee ik ben opgegroeid en waaruit ik nog steeds kracht uithaal als ik me wat minder voel. Dan zet ik bijvoorbeeld even Nirvana op en spring ik rond door het huis tot ik van mijn frustratie af ben, dus ik herken wel dezelfde emotie die zij dan hebben met onze muziek.

Wat vind je persoonlijk van de rol die muziek speelt als ‘invisible force’ bij mensen die het moeilijk hebben?

Mariia, de pianiste, zei op een gegeven moment: muziek is een ‘invisible force’. Dat lijkt enorm op The Silent Force, dat weten wij ook, maar het was heel passend voor de documentaire. Soms kan muziek je even overeind houden en je kracht geven. Ook als ik op het podium sta, heb ik soms het gevoel dat het een verbindende kracht geeft. Dan sta je als band een nummer te spelen en dan zie je dat iedereen in het publiek op dezelfde frequentie zit en de zelfde emotie voelt. Natuurlijk met je eigen herinneringen eraan gekoppeld, maar toch is iedereen even één.

In de documentaire zagen we de ontmoeting met Blind8 en een stuk van hun show in de Ziggo Dome. Hoe ging het contact verder achter de schermen?

Dat liep heel goed. Ze waren wel een band die nog heel veel moest leren, want ze hadden nog niet veel live ervaring. Ze zijn ook pas begonnen nadat de oorlog begon, dus het is nog een jonge band. We hadden aan ons management gevraagd om een Oekraïnse band mee te nemen op tour, omdat onze plaat ook zoveel over Oekraïne ging en toen kwamen we hen tegen. We vonden hen ook passen, want wij houden ook van metalcore, waardoor zij enorm beïnvloed zijn. Dat was dus wel een match en als personen werkte het ook heel goed. Het heeft wel nog anderhalve week geduurd voordat ze toestemming gekregen hebben om mee te komen op tour, dus ze hebben wel een stukje gemist. Toen ze er dan waren, hebben ze een sterke inhaalslag gemaakt. De eerste show stond ik naast het podium te kijken en liepen er wel wat dingen verkeerd, maar de show erna was dan direct al een stuk beter en elke dag groeide dat. Ook vroegen ze aan iedereen hoe ze het konden verbeteren, van technische zaken tot podiumpresentatie. Uiteindelijk was de band die bij de laatste show van het podium kwam een heel andere dan die van op het begin. Je was daardoor ook erg met hen betrokken omdat ze vragen stelden en keken naar onze show en die van Annisokay om eruit te leren. Dat was heel mooi om te zien.

Hebben jullie nog contact met hen?

Ja, gisteren nog. Robert en Viktor bellen regelmatig met elkaar om te praten over het leven en muziek. Over wat ze ontdekt hebben en soms hoe ze best een nieuwe single kunnen uitbrengen. We hebben nog regelmatig contact en dan vragen we ook meteen hoe het gaat met de twee jongens die in het leger zitten en die zitten daar nog steeds.

Over de nieuwe single. Hoe zijn jullie in contact gekomen met Jerry Heil, tevens ook een Oekraïense artieste?

Zij deed mee vorig jaar met het Eurovisiesongfestival voor Oekraïne en ik vond het een heel mooi liedje en was erg onder de indruk. Toen had ik op social media geschreven: ‘Douze points voor Oekraïne’ en dat had ze gezien. Ze zei ook dat ze met onze muziek was opgegroeid en vond het heel leuk dat ik dat bericht had geplaatst. Toen ze hoorde dat ik naar Kiev zou komen hebben we een ontmoeting gepland tussen de drukte van alle zaken rond het festival. Toen hebben we elkaar een halfuurtje gezien in de hotellobby en zei ze dat ze het heel leuk zou vinden om een liedje te schrijven samen. Dat door ideetjes naar elkaar te sturen via internet en zo is het ook gegaan. Ik moet zeggen, ze is een zeer getalenteerde dame en ik vond het een eer om met haar te werken. Ze is vooral bekend vanuit de popmuziek, maar in dit nummer gaat het meer naar de folk. Ook de manier waarop het Oekraïens er doorheen komt, vind ik prachtig. Ik ben benieuwd wat mensen ervan gaan vinden. Het heeft wat weg van het oude Within Temptation, maar dan met heel veel Oekraïense flair.

Wat staat er nog gepland voor de toekomst?

We zijn vooral bezig met de festivals die op de planning staan en natuurlijk de promotie rond de documentaire. Er staat verder ook nog genoeg op de planning voor de komende periode. We zijn natuurlijk ook vooral bezig met eigen nieuwe liedjes. Het is al even geleden dat we een album hebben uitgebracht dus het wordt tijd dat we daar ook mee aan de slag gaan.

In de documentaire zei je dat je graag nog eens met de band in Oekraïne zou optreden, zie je dit in de toekomst gebeuren?

Als de mogelijkheid er is. Het ligt natuurlijk in samenspraak met heel veel mensen, en we proberen die mee te krijgen. Robert en ik kijken hier echt voor, maar er zijn natuurlijk moeilijkheden. Verzekeringen zijn er bijvoorbeeld niet zolang er oorlogstijd is. Als er dus iets met je gebeurt, zit je echt met een probleem. Ik hoop dus vooral dat de vredesbesprekingen goed gaan, zodat de volledige band en crewleden er makkelijker kunnen geraken en geen problemen zien om daar heen te gaan.

Je ziet Within Temptation aan het werk op Vestrock (31 mei), Rock Zottegem (12 juli) en Dynamo Metal Fest (16 augustus).

Facebook / Instagram / Website

67 posts

About author
Hier te lezen: popmuziek met soms een uitzondering
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Vestrock 2025 (Festivaldag 2): Eiland vol variatie

De tweede dag van Vestrock werd gekenmerkt door heel warme temperaturen. Nadat het publiek de eerste dag al op zijn meest fris…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Within Temptation & Jerry Heil - "Sing Like A Siren"

‘Nederlands meest succesvolle band ooit’: zo wordt Within Temptation steevast de hemel ingeprezen wanneer ze door festivals worden aangekondigd. ‘Succes’ is natuurlijk…
Festivalnieuws

Within Temptation, Feeder, DEADLETTER en meer naar Vestrock 2025!

In het Nederlandse stadje Hulst, net voorbij de Belgische grens, koesteren ze grote festivaldromen. Vestrock is in de streek een vast adres…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *