Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mercury Rev – “Patterns”

Mercury Rev is een unieke band. De Amerikanen uit Catskill Mountains, New York, hebben een schare van hevige en hondstrouwe fans over de hele wereld. Grote hits heeft de band rond protagonisten Jonathan Donahue en Grasshopper echter nooit gehad. “Goddess On A Hiway” was eigenlijk de enige, schuchtere poging in de goede richting naar een succesvolle hit. Mercury Rev is gekend om zijn vreemde teksten die omgeven worden door muziek die lijkt te ontstaan in droomwerelden van mythen, sagen en legenden. Sinds 1991 brengt de band, die al talloze personeelswissels heeft doorgevoerd, regelmatig langspelers uit waarvan Deserted Songs uit 2011 de blauwdruk is die de band het best typeert.

“Patterns” is alweer een kenschetsende song geworden die enkel in het hoofd van Donahue kan ontstaan. Het nummer begint met een mooi pianostuk waarop de frontman vrijwel onmiddellijk zijn verhaal begint te vertellen. De muziek kenmerkt zich, zoals steeds bij Mercury Rev, door een ontzettend arsenaal aan dromerige, soms zelfs bijna lethargische achtergrondgeluiden. Overal ziet de frontman patronen in: in sneeuwkristallen op het raam, in muziek op de radio, in littekens, in de schilderijen van Jackson Pollock, in spelletjes en in gebroken harten. De pianoriedel blijft ongestoord doorgaan terwijl Donahue laat weten dat hij zelfs patronen waarneemt die gewoon niet bestaan. Gitarist Grasshopper blijft tijdens “Patterns” opvallend genoeg op het achterplan spelen en er wordt afgesloten met klokkengelui dat het einde van de nieuwe single aankondigt. Zal Mercury Rev met deze song nieuwe zieltjes winnen? Helemaal niet! Zullen de volleerde fans dit nummer omarmen met alle ledematen, hart en hoofd? Ongetwijfeld! Mercury Rev zal nooit de band worden die mainstream wordt en hartjes wil veroveren. Rev is er voor de bewonderaars die er nooit genoeg van zullen krijgen. Wij rekenen ons al heel lang tot die laatste groep zeloten.

Op 6 september zullen nog meer mythische verhalen ons deel worden wanneer het nieuwe album Born Horses boven de doopvont wordt gehouden. Op 11 november staat Mercury Rev in de Paradiso in Amsterdam. Op 12 november is België aan de beurt en wel in Het Depot in Leuven.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Mercury Rev - The Delta Sweete Revisited (★★★★½): Wonderlijke tribute aan een countryster

Mercury Rev is altijd wel zo’n band die onverwachte wegen durft in te slaan. In navolging van een korte tournee om hun…
AlbumsRecensies

Ho Bear - Patterns EP (★★★½): "Melancholisch en teder in een knus hoekje"

  De Kortrijks-Gentse band Ho Bear heeft sinds vandaag hun debuut EP Patterns uit. Die kwam niet zomaar uit de lucht vallen….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Good Water - "See Your Light"

Begin 2015 besloten Rob Clements en Tom Fisher om een muziekgroep te starten. Niet veel later kregen ze in thuisstad Birmingham al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.