InstagramLiveRecensies

J Balvin @ ING Arena: Aliens in Bruselas

© CPU – Marvin Anthony

De kans dat je al eens een nummer van J Balvin hebt gehoord, is beduidend groot. De Colombiaanse superster behoort namelijk al enkele jaren tot een van de meest gestreamde artiesten van deze aardbol. Als een van de voorlopers van een nieuwe generatie reggaeton-artiesten gaf hij het genre een nieuw en fris imago. De waslijst aan supersterren waarmee hij de afgelopen jaren samenwerkte, is haast niet meer bij te houden en zo blijft J Balvin de hitparades keer op keer induiken. Het is dan ook een van de hoofdredenen waarom een opvolger op zijn laatste worp JOSE al meer dan drie jaar op zich laat wachten. Ook de komende maanden moeten we vooralsnog niet te veel van de Colombiaan verwachten, want in het kader van de Que Bueno Volver a Verte Tour vliegt hij momenteel de wereld rond. De ING Arena vormde daarin gisteren de bühne voor een kleurrijk hitspektakel.

© CPU – Marvin Anthony

Starten deden we eerst en vooral met wat Spaans temperament. Judeline is in haar eigen land al een tamelijk succesvolle artiest, maar nu wil ze ook internationaal doorbreken. Begin dit jaar sierde ze het toonaangevende VevoDSCVR-lijstje van artiesten die we dit jaar in de gaten moeten houden. Gisteren kregen we in elk geval een mooi halfuur voorgeschoteld. Haar r&b had zwoele kantjes, maar bevat evenzeer elementen van Spaanse folklore. Een nieuwe ROSALÍA bleek Judeline hoe dan ook niet te zijn. De nummers waren eerder aan de rustige kant en ook met haar zang koos ze voor een iets monotonere sound. Haar bindteksten deed ze het liefst van al in haar voertaal, wat gezien de hoge concentratie Spaanstalige mensen geen probleem was. Op het einde schudde ze haar heupen los, maar dat veranderde helaas niets aan het feit dat het optreden lauwtjes bleef. Een groot podium kan Judeline met andere woorden nog niet vullen.

© CPU – Marvin Anthony

Dan was de pre-show in aanloop naar J Balvin toch net iets meer in lijn met het optreden van de hoofdact. DJ Pope vuurde verstopt achter een draaitafel achter de schermen de ene reggaetonhit na de andere op het publiek af en kreeg een vollopende ING Arena vanzelf aan het dansen. De dansbenen en heupen waren losgeschud, de cocktails opgeslurpt en de wappers waren binnen handbereik. Klaar voor showtime, dale! Het hitkanon stond klokslag negen meteen op scherp en vuurde met “Mi gente” een eerste keer raak. Gehuld in een opvallende zilveroutfit fonkelde J Balvin erop los, terwijl de geluidsman alle moeite had om zijn stem boven de beat te laten uitkomen. Het geluid zat dus niet bepaald goed, al een geluk dat de zes dansers in futuristische outfit ons tijdens “Colmillo” op andere gedachten konden brengen.

De reggaeton-superster liet het niet aan zijn hart komen en rijgde in het eerste halfuur aan een hoog tempo de nummers aan elkaar. Zo passeerden “Reggaeton”, “Loco contigo”, “Con altura” en “X” in luttele minuten na elkaar en veranderde de zaal in een dansende meute. Het was overigens uiterst opvallend hoe groot de ‘golden circle’ was. De helft van alle staanplaatsen gingen aan een flinke meerprijs de deur uit, al was de sfeer bij de ‘normale’ staanplaatsen er niet minder op. De zwoelheid van “6 AM” reikte tot aan de laatste rij en verleidde ook daar tot ritmisch gedans. J Balvin kreeg het ook wat warmer en verkoos net voor “Amarillo” een luchtigere outfit met nog meer glitter. De temperatuur in de zaal werd in elk geval verder opgevoerd met “I Like It”, waar we het niet verrassend zonder de aanwezigheid van Cardi B moesten doen.

© CPU – Marvin Anthony

J Balvin was opgetogen om na lange tijd nog eens in ‘Bruselas’ te zijn. Zijn vreugde kanaliseerde hij in heel wat interactie met het publiek en dan vooral met het vrouwelijk schoon. Zijn oerinstincten hielpen hem desondanks niet om van “Safari” een waardige uitstap te maken. Gevaarlijke beesten konden we niet spotten, maar uitzinnige dansers tijdens “Contra la pared” en “¿Qué más pues?” wel in overvloed. Het publiek lustte er paella – pap vonden we te Vlaams – van en hield het feestje gaande op de opzwepende reggaetonbeats. Voor “La canción” speelde hij het eenmalig op een iets ander sentiment en liet de zaal oplichten door een zee van gsm-lampjes. Kippenvel kregen we bij de warme temperaturen in de ING Arena desondanks niet, daarvoor voelde zijn grootste eigen hit net iets te weinig oprecht aan.

Naar het einde toe sloop er wat gemakzucht in het optreden en verloor de set wat aan visie en structuur. Het is natuurlijk geen gemakkelijke opgave om zoveel hits in een show te kunnen inpassen, maar samen met DJ Pope en mc ONEILL maakte hij er een veredelde karaoke van waarbij het leek alsof enkele nummers er snel door gejast werden. Niet dat we songs als “BUM BUM TAM TAM” of “Say My Name” kunnen betichten van hoogstaande cultuur te zijn, maar in deze opvoering voelde het net iets te clichématig aan. De fans gingen desalniettemin uit hun dak en drie gelukkigen mochten zelfs even het podium op om J Balvin al dansend van iets nader te mogen bekijken. Onvergetelijk voor de drie dames op het podium, voor ons eerder een overbodig moment.

© CPU – Marvin Anthony

Het bleef haastig en zo vlogen ook “Otra vez” en “Bonita” pijlsnel voorbij zonder dat we de songs echt in ons konden opnemen. Voor hij even de coulissen in dook, trakteerde hij ons nog op een zeemzoet “No me conoce”, dat in een ingekorte versie voor nog meer swingende heupen zorgde. Het podium werd voor de bisronde opgesmukt door twee opblaasbare alienhanden. Het thema was duidelijk, zeker toen ook de dansers verkleed als buitenaardse wezens opnieuw hun opwachting maakten. Het einde stond in het teken van zijn meest commerciële successen: zijn Black Eyed Peas-samenwerking “RITMO (Bad Boys for Life)”, het grijsgedraaide “Qué calor” en ten slotte “In da Getto”. Die laatste zette de zaal op z’n kop en was in zekere zin een zeer geschikte afsluiter.

De Zuid-Amerikaanse levensvreugde werkte aanstekelijk, al waren we er niet rouwig om dat het optreden na een afgemeten anderhalf uur ten einde liep. J Balvin kwam voor een feestje en bezorgde uiteindelijk ook exact hetgeen waarvoor het publiek gekomen was. In dat opzicht kan je het bezwaarlijke een slecht optreden noemen, maar met een wow-gevoel trokken we niet huiswaarts. Daarvoor miste het optreden naar ons gevoel nog iets meer spektakel en maakte J Balvin het zich soms net iets te makkelijk. Het Colombiaanse hitkanon zal zo snel niet beginnen sputteren, maar we hopen wel dat zijn munitie er tegen de volgende tour een beetje anders gaat uitzien.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Mi gente
Colmillo
Dientes
Reggaeton
Loco contigo
Con altura
Blanco
X
6 AM
Ay vamos
Amarillo
I Like It
Safari
Contra la pared
¿Qué más pues?
Ginza
Ahora dice
La canción
Rojo
AM Remix
BUM BUM TAM TAM
Say My Name (David Guetta-cover)
Otra vez
Bonita
AHORA
No me conoce

RITMO (Bad Boys for Life)
Qué calor
In da Getto

2065 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

5 Seconds of Summer @ ING Arena: Jong bloed wordt groot

De houdbaarheidsdatum van een boysband is meestal redelijk beperkt, al bewijzen vier Australiërs dat het wel degelijk anders kan. 5 Seconds of…
LiveRecensies

Fred again.. @ ING Arena: De hype ontgroeid

Een fenomeen. Er zijn weinig woorden meer geschikt om Fred again.. te omschrijven. Een dik jaar geleden nog voor een paar honderd…
AlbumsRecensies

MadeinTYO - Never Forgotten (★★★): Glimlach verzekerd

Malcolm Jamaal Davis is een man van vele omzwervingen. Hij werd geboren op het Amerikaanse eiland Hawaii, bracht zijn tienerjaren door in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.