Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Future Utopia – “Stars Align”

© Carla Guler

Het gezicht achter Future Utopia is dat van Fraser T. Smith. Dat pseudoniem draagt hij nu zo’n vier jaar, maar zijn bekendheid kwam vooral voort vanuit zijn werk als producer voor gerenommeerde artiesten als Adele, Stormzy en Sam Smith. Voor die prestaties mocht hij reeds een handjevol awards mee naar huis nemen, waaronder een Grammy voor zijn bijdrage aan Adele’s tweede studioalbum 21. Het project Future Utopia werd werkelijkheid in 2020. Na een aantal singles volgde al snel zijn debuut met de plaat 12 Questions, waarop onder andere Arlo Parks, Dan Smith (Bastille), Idris Elba en Ruelle te horen zijn. De Brit schakelde vorig jaar muzikanten Molly J, Ben Epstein en Anthony Lewis (Sweetstix) in om Future Utopia als band op de kaart te zetten. Uit die formatie rolde de ep We Were We Still Are. Door de jaren heen werkte hij eveneens met zangeressen Anne-Marie en Raye, maar ook Kasabian. Diens frontman, Sergio Pizzorno, kroop in de rol van co-producer voor Smiths tweede album Django’s High, dat op 12 juli het levenslicht zal zien. Toen Future Utopia “Interplanetary Signs” en “Looking For A Way Out (Of Del Rio)” loste, botsten we op een primeur: Smith zingt voor het allereerst zelf. Met “Stars Align” krijgen we nu een derde single van de aankomende plaat toegeworpen.

Op het eerste gehoor voelt het nummer aan als een soort kruisbestuiving tussen Cage The Elephant en Tame Impala. De associatie met die tweede komt vooral door de zang. Hoewel die duidelijk werd getweaked met een zweverig laagje soundeffects, wat voortreffelijk in de ontspannen ambiance past, is het in principe zonde dat Smith zijn stem zo lang verborgen hield. Zijn vocals klinken namelijk verrassend aangenaam. Dat Future Utopia intussen onder de noemer van psychedelische rock kan worden geplaatst, verklaart ook deels waarom we die twee namen naar voren schuiven. Instrumentaal wekt “Stars Align” dat karakteristieke zomergevoel op; hittegolven, okergele zonsondergangen en de zoete smaak van cocktails. De sombere maar etherische gitaarriff steekt een dromerig deuntje aan. De zwoele, versufte spirit zet aan tot het nagenieten van vervlogen herinneringen. Het ritme blijft gedurende de hele song nogal gelijkmatig. Dat gebrek aan variatie wordt goedgemaakt doordat de dynamiek fatsoenlijk genoeg in elkaar zit. Van een echt hoogtepunt kunnen we dus niet spreken, maar ook dat kunnen we weerleggen door het feit dat het nummer vanwege de puike compositie daar ook niet om smeekt. Hier en daar wordt de melodie nog aangevuld met enkele elektronische klanken. De nuchtere baslijn, die het geheel ondersteunt, doet dan op subtiele wijze weer aan Arctic Monkeys denken. Verder wordt daaraan een zweem romantiek toegevoegd met een doortastende songtekst, waarin Smith de liefde voor zijn partner bezingt: ‘Look at the stars align, she feels like the one / Look how the stars align, she beams like the sun’.

Django’s High verschijnt op 12 juni. Wie een ticket voor Pukkelpop kon scoren, kan Future Utopia daar op zondag 18 augustus aan het werk zien. Net zoals een groot deel van de line-up van het festival, zal je Smith en zijn entourage datzelfde weekend ook op Lowlands in Biddinghuizen kunnen aantreffen.

Facebook / Instagram / X

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
InstagramLiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2022 (Weekend 2): Eind goed, al goed

Barcelona is voor twaalf dagen in de ban van Primavera Sound, want de organisatie heeft alle zeilen bijgezet om de editie van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Future Utopia - "What Matters Most?" & "Stranger in the Night" (feat. Arlo Parks)

De naam Future Utopia zegt je misschien niet veel, maar de kans dat je al een nummer hoorde van hem is redelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.