AlbumsRecensies

Vaag – Paniek! (★★★½): Energieke atoombom

Postpunk kent momenteel hoogdagen. Het genre is enorm populair en kent vooral aan de andere kant van het kanaal talloze, steengoede bands. Voor alle liefhebbers hebben we goed nieuws, want ook in België vormen zich de laatste tijd steeds meer groepen die het genre op een overtuigende manier weten te brengen. Een van die bands is zonder twijfel Vaag. Het viertal bestaat reeds enige tijd, maar focuste zich eerst op het ontwikkelen van een indrukwekkende sound en liveshows alvorens hun muziek fysiek de ether in te sturen. Met (ex)-leden van onder andere Haemers, Hitch, Supergenious en VVOUNDS bestaat Vaag alvast uit muzikanten die hun strepen in het hardere genre al verdiend hebben.

Met Paniek! brengen de heren nu hun eerste wapenfeit uit als band in de vorm van een ep en dit via Eat Dust Records. Hoewel de bandnaam misschien niet veel duidelijkheid schept, krijg je dit wel vanaf de eerste seconde van de ep. Titeltrack “Paniek!” werd als enige nummer op voorhand gelost als single en brengt dankzij de pompende bas en drums onrust op de best mogelijke manier. Dat is trouwens een lijn de gedurende de gehele ep wordt doorgetrokken. Vaag kiest duidelijk voor de ruigere, niet afgelijnde punkkant van postpunk en sluit hierin absoluut geen compromissen. Hierdoor weten ze niet alleen muziek te maken, maar deze ook over te brengen. Na het beluisteren van de vier nummers, heb je het gevoel dat er ieder moment een volksopstand kan losbarsten. De sound van de gitaar zorgt voor veel actie. Op “Living Lie” krijgen we tijdens de strofes heldere, dreigende melodieën voorgeschoteld, terwijl er tijdens het refrein snedig wordt uitgehaald.

Naast de overtuigende instrumentatie, heeft Vaag een zeer sterke zanger. Bram Coussement, die ook bij de hardcore/punkband Haemers zingt, weet je op een opruiende en gepassioneerde manier mee te nemen in het verhaal. Vooral hoe hij extra kracht en onrust weet te zaaien tijdens de refreinen is knap werk. “Living Lie” is hiervan het perfecte voorbeeld, waar de ‘Nothing at all’ op het einde tijdens concerten vaak zal worden meegebruld. Ook wanneer in “Secret Life” de instrumentatie wordt neergelegd en enkel de basgitaar nog ondersteunt, weet Bram zeer overtuigend over te komen.

Gezien de ep vier tracks met een duurtijd tussen de drie en vier minuten telt, raast deze als een sneltrein voorbij. De verschillende nummers volgen hetzelfde stramien. Het voordeel hiervan is dat ze naadloos verder gaan op het gecreëerde gevoel en elkaar hierin versterken. Er wordt ons geen adempauze gegund en hierdoor moet je achteraf toch even bekomen. Het maakt ons eveneens benieuwd naar de toekomst en hoe Vaag een eventuele langspeelplaat zal aanpakken.

Met Paniek! weet de groep alvast erg te overtuigen. Door snedige, actieve en pompende instrumentatie creëeren ze een gevoel van onrust en anarchie. Hierdoor geven ze het immer populaire genre postpunk een eigen toets en brengen ze een chaotische punkversie. Vaag is in ieder geval een band om in de gaten te houden.

Facebook / Instagram

Ontdek “Living Lie”, ons favoriete nummer van Paniek!, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Wiegedood @ Wilde Westen: Intense zwarte schoonheid

Wiegedood is ondertussen reeds een meer dan gevestigde waarde in België, en maakt ook internationaal furore. Het trio Levy Seynaeve, Wim Coppers…
AlbumsFeatured albumsRecensies

HAEMERS - Onderwereld (★★★★): De Haemer op zijn kop

Het laatste kerstalbum (niet oprecht) van onze Haemer-fanaten is er eentje die best in onze oren mag drammen tijdens een zalige boottocht…
LiveOude Bekenden

Oathbreaker @ Handelsbeurs: Overtuigen wie nog niet overtuigd was

De Gentse Feesten naderen langzaam maar zeker hun einde, maar Oathbreaker en co gaven er gisteren nog een ferme lap op. Op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.