Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single IST IST – “The Kiss”

© CPU – Peter Verstraeten

Wie zich in de jaren ’80 schminkte met zwarte oogschaduw en naar fuiven ging met ongewassen haar om toch maar een beetje de look van de legendarische Robert Smith na te bootsen, zal zich waarschijnlijk kunnen amuseren met het oeuvre van IST IST. De postpunkgroep met new wave-karakter uit Manchester maakt binnen de scene al enkele jaren furore en slaagde er ondertussen al in om indruk te maken bij onze noorderburen. De band staat vooral bekend om haar strakke liveshows en wij kunnen dat in ieder geval bevestigen: op het Brusselse Ways Around Festival klonk ze vorige maand nog beter dan op plaat. Tijdens dat optreden lichtten de heren al enkele tipjes van de sluier over hoe hun nieuwe album Light a Bigger Fire zal klinken. Eerste single “Lost My Shadow” kregen we een paar weken daarvoor al cadeau op de streamingdiensten; op “The Kiss” bleef het nog wachten, tot nu.

Waar IST IST op zijn laatste plaat Protagonists vooral de donkere kant van het genre leek op te zoeken – kijk maar naar nummers zoals “Something Has to Give” en “Mary in the Black and White Room” -, valt het op dat de groep wat meer poppier uit de hoek komt met zijn laatste twee nummers. Zij die bij de term ‘poppy’ een fraai gezicht maken, kunnen we al enigszins geruststellen: “The Kiss” wordt gedragen door een stevige, vettige baslijn die snel wordt gevolgd door een gitaarriff die wat weg lijkt te hebben van een doorsnee Placebo-nummer. In de refreinen horen we zelfs synths die voor wat extra melodie zorgen en het geheel nog wat catchier maken. Hoewel ook de drums meteen goed zitten, blijft het nog altijd de donkere, zware stem van Adam Houghton die het handelsmerk van de groep vormt en ook dit nummer karakter geeft.

Na twee nummers wordt het stilaan duidelijk welke richting IST IST zal inslaan met Light a Bigger Fire. De baslijn en vocals blijven herkenbare delen van de band, maar toch weet de groep haar muziek interessant te houden met enkele verfrissende elementen die ons vol verwachting doen uitkijken naar de release van het volledige album.

Light a Bigger Fire komt uit op 20 september via Kind Violence Records.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

30 posts

About author
Van alle markten thuis. Mag het nog iets meer zijn?
Articles
Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Einstürzende Neubauten - "Ist Ist"

Einstürzende Neubauten is typisch zo’n band die je ofwel fantastisch vindt, ofwel complete bagger. Stel dat je de band rond Blixa Bargeld…
InstagramLiveRecensies

IST IST @ Trix (Club): Maanloos in de duisternis

Eind maart verscheen met Protagonists de derde plaat in evenveel jaar van IST IST. De band uit Manchester surft verder op de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.