AlbumsFeatured albumsRecensies

girl in red – I’M DOING IT AGAIN BABY! (★★★): Na regen komt een regenboog

Wat in een niet zo heel ver verleden nog vooral een gesloten-halfopen community was, is intussen uitgegroeid tot een commercieel succesvolle hype. De betekenis achter ‘Do you listen to girl in red?’ is met andere woorden een beetje verloren gegaan, het meest logische antwoord is daardoor vaak gewoon ‘ja’. Marie Ulven is met andere woorden in een mum van tijd uitgegroeid van een icoon binnen de LGBTQ+-gemeenschap naar een vaandeldrager van de geliefkoosde tegendraadse popmuziek van Gen Z. Zeggen hoe je je echt voelt, het doorbreken van taboes rond mentale gezondheid en sociale angsten… de Noorse verpakte het doorheen haar debuutplaat if i could make it go quiet allemaal in een fris, uptempo en poppy jasje. Een formule die aansloeg, want ze stond binnen de kortste keren op de grotere podia die de wereld te bieden heeft.

Helaas eist zo’n populariteitsrush, en al zeker op een jonge leeftijd van vijfentwintig lentes, al snel een tol. Ulven trok zich bijgevolg even terug uit de schijnwerpers, vooral om naar zichzelf te zoeken, blijkt nu. Tweede langspeler I’M DOING IT AGAIN BABY! is dan ook een erg logisch vervolg op dat eerste hoofdstuk. Waar het toen allemaal wat minder ging, heeft de zangeres nu alles een plaats kunnen geven. Chaos maakt met andere woorden plaats voor een zelfverzekerder geluid, maar evengoed voor de weg ernaartoe. Een album dat dus ook erg dicht bij de persona van girl in red ligt; zo dicht zelfs, dat het vaak aanvoelt alsof we naar letterlijke spraakmemo’s van haar zitten te luisteren. Dat de vierde muur een aantal keer wordt doorbroken, lijkt zelfs de meest logische zaak ter wereld.

De muziek wordt daardoor ook vaak ondergeschikt tot een van de minst belangrijke elementen op I’M DOING IT AGAIN BABY!, en dat is op zich al een vreemde ingesteldheid. Zeker als je als recensent geacht wordt er een mening over te hebben. In die zin voelt het in eerste instantie al redelijk fout om een score te geven aan een traject van persoonlijke groei, die begint met het toepasselijke “I’m Back”. girl in red legt ons aan de hand van een minimalistisch, ietwat euforisch geluid uit waarom het even duurde – ze kwam tot de constatatie dat verdwijnen (in alle betekenissen van het woord) niet de oplossing was en zocht hulp -, maar komt vooral ook met de boodschap dat ze zichzelf heeft gevonden. Het geluk zit namelijk in kleine dingen; een idee dat haar de kracht gaf om het allemaal opnieuw te doen.

Opvolger “DOING IT AGAIN BABY” was als losstaande single nogal vreemd, maar komt in het verhaal van I’M DOING IT AGAIN BABY! wel goed tot uiting. De rush stelt het razende hoofd van een jonge zangeres voor, de zelfverzekerdheid druipt er tegelijkertijd van af. girl in red vond een nieuwe energie in het leven, maar ook in de muziek. Het mooie daarin is echter ook dat er plaats blijft voor de reden van al die problemen: de onzekerheden des levens. Comebacksingle “Too Much” is daarin een erg mooi voorbeeld, aangezien het nummer spreekt over de sociale angsten en minderwaardigheidscomplexen in een relatie, maar evengoed aan de hand van de videoclip aantoont dat die vaak slechts in je hoofd zitten.

I’M DOING IT AGAIN BABY! is net zoals een verwerkingsproces dan ook een rit met ups en downs geworden. “You Need Me Now?” met Sabrina Carpenter surft zo bijvoorbeeld heel cool op een iets ruwere drive van gitaren en elektriciteit, “New Love” is de regenboog na de regen. Belangrijk is wederom vooral de boodschap bij die laatste: liefde is geen vanzelfsprekendheid; je moet eerst leren van jezelf te houden voor je bij iemand anders kan zijn. En eenmaal dat lukt, komt alles goed.

‘Do you feel the chemical reaction?’ is de vraag in “A Night To Remember”, maar toegegeven, doorheen girl in reds tweede langspeler voelen we die iets te vaak net niet. Dat komt enerzijds misschien zelfs net doordat het allemaal zo DIY aanvoelt, alsof we effectief naar ideeën uit Maries spraakmemo’s zitten te luisteren; een soort nonchalance die ervoor zorgt dat het soms moeilijk te geloven valt. “★★★★★” voelt zo bijvoorbeeld erg bevreemdend en zelfs onafgewerkt aan, terwijl “Pick Me” zijn doel als grootsere emo ballad helemaal mist: nogal cliché. En wat dan van een “Phantom Pain” waarvan we ons afvragen wat nu precies de bedoeling was; redelijk doelloos in het rond blijven draaien?

I’M DOING IT AGAIN BABY! werd met andere woorden een plaat die je met een dubbel gevoel achterlaat. In zekere zin zelfs op verschillende manieren. Langs één kant is het mooi om te zien hoe een jonge artieste de manier waarop ze in het leven staat en de evolutie daarvan in een haar muziek weet te verwerken; uiteindelijk toch nog altijd de basis van het artiest zijn. Langs de andere kant zorgt net datgene er wel voor dat het geheel kwalitatief wat aan sterkte moet inboeten. Zeker doordat het album voorbij vliegt, zonder een echt heel erg grote indruk achter te laten op muzikaal vlak, krijg je iets te vaak het gevoel dat girl in red meer uit haar verhaal kon halen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er zeker een degelijkheid in I’M DOING IT AGAIN BABY! zit, alsook dat er een paar meeschreeuwers op de tracklist staan, maar als plaat in z’n geheel net ietsje te weinig om echt omver te blazen.

Op donderdag 5 september staat girl in red in Vorst Nationaal, op 8 september in AFAS Live.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “You Need Me Now?”, ons favoriete nummer van I’M DOING IT AGAIN BABY! in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Heb je nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn op het nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.

2152 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Various Artists - Everyone's Getting Involved: A Tribute to Talking Heads' Stop Making Sense (★★★½): Lang leve Talking Heads, nog steeds

Dit jaar wordt de veertigste verjaardag gevierd van de baanbrekende Talking Heads-concertfilm Stop Making Sense en het daarbij horende album. Destijds werden…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sabrina Carpenter - "Espresso"

Alles loopt goed voor de Amerikaanse zangeres Sabrina Carpenter. Na succes met het album Emails I can’t send uit 2022, trad de zangeres…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single girl in red - "You Need Me Now?" (feat. Sabrina Carpenter)

‘I’m doing it again baby!’ Met die woorden kondigde girl in red nog niet zo gek lang geleden haar gelijknamige tweede langspeler…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.