Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Première: Debuutsingle MONARCQ – “NIET VAN8”

De naam Mathieux Ngoie Kapaj zegt je misschien nu nog niet zo veel, maar je kan hem maar beter onthouden. De Belgisch-Congolese singer-songwriter/producer heeft al een degelijk muzikaal verleden achter zich, dat begon bij hiphopcollectief Gangthelabel in 2009. Daar was hij drie jaar actief, maar daarna zette hij een stapje opzij om zich op zijn studies aan het KASK in Gent te richten. De creativiteit zat echter nog vers in de vingers. In 2018 bracht hij een eerste song “Bad Kidz” uit en liet daarbij de traditionele methode liggen – hij maakte als het ware een muziekfilm in plaats van een videoclip. Een jaar later zette hij Pelican Street op poten, zijn eigen sound- en filmhuis. Eén van hun producties is de podcast Music Runs The World met als host Jean-Philippe Van Laethem, die al menig man uit de Belgische muziekindustrie te gast had. Nu maakt de artiest zijn comeback als MONARCQ, met zijn eerste single “NIET VAN8”.

MONARCQ is werkelijk een artistiek visionair en een meester in storytelling. Over het verhaal dat hij met zijn muziek wil brengen, is uitstekend goed nagedacht. Rond elk van zijn songs creëert hij een geheel eigen dimensie. Zo heeft ieder nummer een ‘story arc’ die bijdraagt aan een groter parabel. Dit zit ook verstopt in zijn artiestennaam, die een woordspeling is op ‘mon arc’. In dit creatieve proces dienen zijn persoonlijke ervaringen als grootste inspiratiebron. Met zijn debuutsingle, waarin hij zowel in het Frans als Nederlands zingt, schrijft hij een eerste hoofdstuk. “NIET VAN8” gaat over een gevoelig onderwerp; fysiek en verbaal partnergeweld. Dit maakte hij tijdens zijn jeugd van dichtbij mee. MONARCQ groeide op in een erbarmelijke gezinssituatie waarin alcoholmisbruik een grote boosdoener was. Bijgevolg moest hij op jonge leeftijd een volwassen rol spelen in het leven van zijn broers en zussen, waar hij zelf voor zorgde. De boodschap van het nummer heeft een voelbare ernst. Zijn personage heeft genoeg van de wrede verstandhouding met zijn partner en roept de situatie een halt toe voor die kan escaleren. Dit countert hij met een dansbare sound. Hij construeerde een unieke popsong met invloeden van afrobeat alsook elementen uit de klassieke Franse chanson.

De jongeman spreekt duidelijke taal: hij is er klaar voor om met zijn innovatieve kijk het Vlaamse muzieklandschap voorgoed te veranderen. Veel overtuiging hebben wij alvast niet meer nodig om te geloven dat hij kan. Binnenkort releaset MONARCQ zijn eerste ep HUMAN ZOO 2.0.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.