AlbumsFeatured albumsRecensies

Wine Lips – Super Mega Ultra (★★★½): Zoals een Canadese eik

Wine Lips! We stellen ons de rode, aangekoekte lippen voor door het drinken van goede rode wijn. Het kan charmant zijn, maar evenwel voos en zelfs marginaal. De keuze is aan het individu dat voor die drinker van de godendrank zit. De band Wine Lips werd dan weer in 2015 in Toronto opgericht en timmert sindsdien aan de weg naar succes. De band bracht inmiddels al drie langspeelplaten uit, waarvan de eerste genoemd werd naar de naam van de band.

Op die eerste langspeler combineerde de band vooral oerdegelijke rockmuziek met punkgeluiden en bluesinvloeden, terwijl daarna naar pure rock en vervolgens naar een grote geluidsmuur gestreefd werd. Nu verschijnt met Super Mega Ultra het vierde album van de Canadezen, dat de opvolger is van het in 2021 verschenen Mushroom Death Sex Bummer Party. Wine Lips had dus al bewezen dat ze duurzame, solide muziek uitbrengt die een publiek van rockers zeker bekoort en doet dat nu gewoon nog eens.

Super Mega Ultra is de vierde plaat die de Canadezen aan de wereld schenken. Er werden reeds twee singles vooruitgeschoven, “Derailer” en “Fried IV“. De nieuwe lp begint met “Derailer” en dat is een logische keuze omdat de luisteraar onmiddellijk te weten komt waarvoor Wine Lips staat, namelijk harde rock die fantastisch goed gespeeld wordt. De zang en het gitaarspel van frontman Cam Hilborn is allesbehalve subtiel te noemen. Integendeel, de combinatie van de zang en de zes snaren, ook die van Andrew Donofrio, snijdt steeds als een ultrascherp mes door alle spijzen. Reken hierbij de zware drumpartijen van Aurora Evans en de pulserende baslijnen van Wes Martin, en het winnend lot is eigenlijk al voor de helft binnen. Wine Lips kent daarnaast ook nog eens de kunst om al die instrumenten te laten klinken als een consistent geheel. Dit is typisch een band van vier individuen die samensmelt tot een echte groep met heel sterke nummers.

De eerste vier nummers op Super Mega Ultra mogen van het kladblad naar het klavier beschreven worden als heel goede rock die roots kent in de rockstijlen sinds de jaren zestig tot het heden. En dan komt als vijfde nummer “New Jazz”. Opeens richt Wine Lips zijn muzikale pijlen op een heel ander genre. Het is dikwijls gevaarlijk wanneer een band heel goed is in een bepaald genre, en ze opeens iets totaal anders uitprobeert. Fans zien dat soort songs wel door de vingers, maar we worden er meestal niet vrolijker van. Wine Lips neemt ook het risico, maar doet dat wel heel degelijk! Het nummer klinkt inderdaad heel jazzy en groovy, en Wine Lips komt er zeker meer weg. Het geeft ook een welgekomen adempauze op datgene dat nog komen zal.

Nog zeven nummers volgen om de nieuwe langspeler van Wine Lips te vervolledigen. Er wordt de toehoorder eigenlijk geen moment peis en vree meer gegund. En laat dat nu de sterkte zijn van de verse worp van Wine Lips. Van “Stimulation” tot en met “Cash Man” staat er de luisteraar vooral een explosie aan lawaai en energie te wachten. Het gaspedaal wordt tot het uiterste ingeduwd en de remmen worden niet meer aangeraakt.

Na Mushroom Death Sex Bummer Party uit 2021 gaat Wine Lips met Super Mega Ultra verder op het ingeslagen pad van zware rock, noise, punk met hier en daar een uitstapje naar een ander genre. Wine Lips heeft een bepaalde, Canadese tweeledigheid ingebouwd. Enerzijds het digitale, hypermoderne van het stadsleven en anderzijds het analoge, ouderwetse plattelandsleven. De band staat muzikaal sterker dan ooit en blijft groeien. Wine Lips is als een Canadese eik: robuust, degelijk en prachtig om naar te kijken, of in dit geval om naar te luisteren.

Op 31 juli komt de band naar De Zwerver in Leffinge!

Facebook / Instagram

Ontdek “Fried IV”, ons favoriete nummer van Tigers Blood in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wine Lips - "Fried IV"

Wine Lips, de band uit Canada, heeft het al heel dikwijls gedaan en doet het nu alweer: een héél goede single uitbrengen….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wine Lips - "Derailer"

De Canadese band Wine Lips is een rasechte garagerockband die tussen 2017 en 2021 reeds drie lp’s uitbracht. Er zit een zeker…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eagles of Death Metal, Wine Lips en meer naar Sjock Festival 2023!

In de Antwerpse Kempen slaat het rock-‘n-rollhart al tientallen jaren een tikkeltje sneller dankzij Sjock Festival. Het festival in de Poeyelheide te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.