AlbumsRecensies

Maria Iskariot – EN/EN (★★★½): Ze weten wat ze willen

Maria Iskariot is goed bezig: een aantal maanden geleden mocht de band de Nederlandse punkers van Hang Youth vergezellen op hun tour doorheen de Lage Landen, werd ze laureaat van Sound Track en kreeg ze recent te horen dat ze bij de finalisten van Humo’s Rock Rally zit. Na drie singles werd het bovendien tijd om een eerste ep uit te brengen, en zo geschiedde: vandaag vinden we EN/EN terug in de virtuele winkelrekken. De band rond Helena Cazaerck, Loeke Vanhoutteghem, Amanda Barbossa en Sybe Versluys maakt frisse Vlaamse punkmuziek met lyrics die we best gewoon beschrijven als ‘recht voor de raap’.

Aanvangen doet de groep met “Bedankt”, een ode en liefdesverklaring van Cazaerck aan haar vrienden. Het nummer is een stevige binnenkomer, waarvan de intro meteen doet denken aan “Breed” van Nirvana. Een vergelijking die we best veel kunnen maken doorheen deze eerste ep. Daarna schakelen we toch even terug zonder daarvoor aan power in te leveren. De vocalen swingen al snel de pan uit en vallen vooral op door hun lo-fi productie: dit voegt een extra grungy element toe aan de mix en dat kunnen we zeker smaken. Om te bewijzen dat de leden niet alleen goed op hun instrumenten kan rammen, voegden ze tijdens de productie wat handgeklap toe. Die dynamischere productie valt op: op “Sam” zit er een mandoline in de bridge waarna het nummer terug losbarst en op “Zachter bestaan” snijden vooral de zoete backingvocals goed door de mix.

Hoewel de groep vooral met haar luidere punkmuziek voor herrie weet te zorgen, biedt ze ons op deze ep ook wat tragere nummers, zoals “Ze weet wat ze wil”, waar de twee elektrische gitaren ingewisseld worden voor een akoestische en een slidegitaar. Op een vreemde manier lijkt het nummer wel te passen binnen het hardere werk; waarschijnlijk omdat de focus van de muziek wel steeds op de tekst lijkt te liggen. De ietwat hese stem van Helena Cazaerck is heel kenmerkend voor de sound waar Maria Iskariot en geeft enorm veel karakter aan de wat rustigere nummers – elektrische gitaren of niet. We maken hier dan ook graag de vergelijking met kanjers als stadsgenoot Luc De Vos en Stijn Meuris.

Dat Maria Iskariot zichzelf niet al te serieus lijkt te nemen, wordt nogmaals in de verf gezet op “Schipper”. Het tragere nummer is gebaseerd op het klassieke versje “Schipper mag ik overvaren?” en wordt in de bridge zelfs voorzien van enkele vioolarrangementen. Vooral live vermoeden we dat dit nummer voor een interessante vibe in de kamer kan zorgen. Het bewijst niet alleen dat Maria Iskariot creatief kan omspringen met tekst en woord, maar ook dat haar muzikaal talent verder gaat dan luide muziek alleen. Toch blijft die luide muziek nog altijd de focus van de Gentse punkers. Zo wordt nog maar eens duidelijk op “Lief Klein Kind”, dat net zoals openingstrack “Bedankt” gekenmerkt wordt door lo-fi vocalen en muzikaal doet denken aan een doorsnee nummer uit Bleach van Nirvana.

Maria Iskariot trakteert ons met haar eerste ep op een fijne mix van harde en rustigere nummers en bewijst op vlak van productie zich niet te beperken tot enkel en alleen elektrische instrumenten. Toch lijkt de band een bepaalde richting uit te gaan en is de release geen bont allegaartje zonder samenhang: de leden weten wat ze willen. Ze bewijzen met andere woorden met EN/EN hoe ze het al zo ver hebben kunnen schoppen in ons streng Vlaams muzieklandschap.

Wie Maria Iskariot in levenden lijve aan het werk wil zien, kan nog tickets kopen voor de finale van Humo’s Rock Rally op 28 april in de Ancienne Belgique. Daarnaast speelt de band in het voorjaar nog een heleboel shows in Vlaanderen en één in Breda. Kortom: genoeg kansen om deze jonge talenten aan het werk te zien.

Instagram

Ontdek “Sam”, ons favoriete nummer van EN/EN, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

28 posts

About author
Van alle markten thuis. Mag het nog iets meer zijn?
Articles
Related posts
LiveRecensies

Coffeyfest 2024 @ Pier15: De fik erin

Skaten en John Coffey, het blijft een combinatie die werkt. De groep heeft in de verleden al menig skatepark naar de gallemiezen…
InstagramLiveRecensies

Finale Humo's Rock Rally 2024 @ Ancienne Belgique (AB Box): Grote sterren en gemiste kansen

Om door te breken als muzikant in Vlaanderen zijn de mogelijkheden relatief beperkt. Sommigen investeren in sociale media in de hoop zo…
Muzieknieuwtjes

Maria Iskariot wint Humo’s Rock Rally 2024!

The Van Jets, GOOSE, Whispering Sons, Compact Disk Dummies en sinds vanavond ook Maria Iskariot: het rijtje aan winnaars van Humo’s Rock…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.