Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Einstürzende Neubauten – “Ist Ist”

© Thomas Rabsch

Einstürzende Neubauten is typisch zo’n band die je ofwel fantastisch vindt, ofwel complete bagger. Stel dat je de band rond Blixa Bargeld wilt leren kennen, beluister dan eerst eens het compilatiealbum Strategies Against Architecture IVBen je nadien nog niet helemaal tureluurs gedraaid, neem dan de rest van zijn muziek chronologisch door, of alfabetisch, of gewoon door elkaar, het kan allemaal. Fans van de band zijn van mijlenver herkenbaar door hun T-shirts met het logo met het eenogig poppetje. Het logo staat zelfs op menig lichaam getatoeëerd. De Neubauten is nu eens echt een band die met weinig andere rockgoden of meer of minder kan vergeleken worden. Die Neubauten is gewoon die Neubauten, en ze in een of ander vakje stoppen, is eigenlijk gewoon beledigend.”

“Ist Ist” wordt als verkenner uitgestuurd voordat het volledige leger op 5 april wordt ingezet. De nieuwe single ademt de vintage sfeer van Neubauten. Er wordt een uiterst beklemmende atmosfeer gecreëerd door geluiden waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Na het beluisteren voel je je als een dolle hond die al maandenlang op een piepklein, stenen koertje leeft en die van ver elke dag een handje eten krijgt toegeworpen. De baslijn is enorm ontregelend en de stem van Bargeld maakt je bijna angstig. Wanneer je als luisteraar twee minuten achter je staart aan loopt op dat koertje, gaat Neubauten nog een stuk verder. Er wordt zo’n sfeer geconstrueerd die lijkt te zijn gemaakt om hellehonden uit hun kot te jagen en de aanval in te zetten. Op minuut drie lijkt het verdict gevallen en horen we wat lijkt op de dood. Het lijkt allemaal nogal vergezocht, maar het is gewoon het ondraaglijke, zwarte vernuft waar Neubauten een patent op heeft. “Ist Ist” is een nummer dat je zeker niet elke dag wilt horen, en dat alleen maar omdat de geest van het lied te luguber en sinister is. Kortom, weer een klassieke Einstürzende Neubauten, en dat al meer dan veertig jaar!

Het leger nieuwe nummers marcheert gestaag verder naar en tot 5 april. De naam van de lp luidt Rampen: apm (alien pop music). Wie graag huiswaarts wilt keren als een bloedhond uit de hel, is welkom in De Roma op 12 september. Op 24 september kan dat in Utrecht, in Tivoli.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

 

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
InstagramLiveRecensies

IST IST @ Trix (Club): Maanloos in de duisternis

Eind maart verscheen met Protagonists de derde plaat in evenveel jaar van IST IST. De band uit Manchester surft verder op de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single IST IST - "Mary in the Black and White Room"

Manchester blijft haar zonen uitsturen. Zo ook IST IST dat al een tijdje mooie stappen aan het zetten is op het Britse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.