AlbumsFeatured albumsRecensies

Donny Benét – Infinite Desires (★★½): Discofunk tussen twee stoelen

OMG! Tussen ons en Infinite Desires, het nieuwe album van Donny Benét, was het geen liefde op het eerste gezicht. Dat hadden we nochtans wel verwacht. The Don wond ons in het verleden moeiteloos om zijn vinger met instant klassiekers als “Konichiwa”, “Working Out” en “Mr Experience”. Sterker nog: het hele album Mr Experience verblijft nog altijd in een speciaal kamertje in ons hart. Je waant je er meteen in de jaren ’80 en je hoort er alleen muziek die het perfecte bastaardkind is van Prince en Demis Roussos.

Of Infinite Desires er ook een bed krijgt, valt dus nog te bezien. De strubbelingen begonnen al met de eerste single, die ook de opener van het album is. “Multiply” begint exact zoals we dat verwacht hadden: een vette baslijn, een funky gitaartje en de zachte parlando van Benét. Maar dan beginnen we ons al snel in een nummer van Earth, Wind & Fire te voelen. Dat is op zich natuurlijk nooit slecht, maar de muziek is zo gesofisticeerd dat de humor wat op de achtergrond verdwijnt. In de videoclip houdt Benét de boel gelukkig nog in evenwicht door een glitterkostuum te dragen dat we zelfs naar Las Vegas-normen belachelijk extravagant kunnen noemen.

Daarna volgt “American Dream”, de tweede single. Lekkere catchy 80’s keyboards maken al snel plaats voor iets wat op bittere ernst lijkt: Donny Benét laat zowaar de wereldproblematiek de revue passeren. Wij herhalen: Donny Benét laat zowaar de wereldproblematiek de revue passeren. ‘When the orange man came into power, the minutes soon felt like hours / Then the old man won the election, but the world didn’t change direction.’ Geestig, in zekere zin, maar nu ook weer niet de lol die we verwachten van de man die ooit een nummer maakte over ’s nachts uit je bed komen om de frigo te plunderen.

Misschien heeft het te maken met het feit dat Benét nu zijn eigen platenlabel heeft: Donnyland Records. Wil hij zich misschien ietsje te hard bewijzen als muzikant en artiest? In ieder geval, wat na de openingsnummers volgt contrasteert: de muziek is wat minder complex, waardoor er meer ruimte is om eens te grijnzen. “Hold On Tonight” (leuk keyboardriedeltje) en “So Long” (meest dynamische break-upsong ooit) springen eruit. Maar nummers als “Forbidden Love”, “Consensual Loving” en “Go Now” stuiken een beetje in elkaar na hun intro. Alsof we hier Donny Benét-eenheidsworst geserveerd krijgen. Hoe hard we het ook willen, er blijft eigenlijk weinig van hangen.

Kortom, we zijn een beetje in de war. Als het muzikaal wat te verfijnd is, missen we de tongue in cheek. Als het muzikaal wat te simpel blijft, maar wel enigszins geestig is, missen we de verrassing. Waarmee Infinite Desires van Donny Benét pardoes tussen twee stoelen valt. Een weinig benijdenswaardige positie. Misschien is de harde vraag wel: is de grap uitgewerkt? Of is onze soft spot voor de verleidelijke mix van discofunk en vette knipogen een beetje verschoven? Dat zullen we voor alle zekerheid live checken tijdens het optreden van Donny Benét in De Roma op zaterdag 16 april. Tot dan?

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “So Long”, ons favoriete nummer van Infinite Desires, in onze Plaatje van de plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Dour vult verder aan met o.a. Baxter Dury, Arca en Donny Benét!

Dour gaat ook dit jaar weer voor een gevarieerd programma. De afgelopen maanden heeft het grootste Waalse festival hard gewerkt aan een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Donny Benét - “American Dream”

We zijn al een tijdje verliefd op Donny Benét. Zijn uiterst dansbare jaren 80 discofunk, gecombineerd met die vette knipogen, dat kalende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.