AlbumsFeatured albumsRecensies

Amatorski – Curves And Bends, Things Veer (★★★★): Een glorieuze terugkeer

Een decennium na het verschijnen van het fabelachtige From Clay To Figures is Amatorski eindelijk terug met een nieuw album. Het muzikale project van Inne Eysermans lastte in 2017 een pauze in om andere paden te verkennen, weg van de muziekwereld. Tijdens de lockdown in 2020 startte Eysermans met de creatie van nieuwe muziek en het nieuw leven inblazen van oude ideeën. Dit leidde tot het nieuwe album Curves And Bends, Things Veer. Een toepasselijke titel voor een maatschappij waar alles razendsnel verandert. Thema’s zoals activisme, de klimaatopwarming en de black lives matter beweging hebben een invloed gehad op de creatie van het album.

De titel is gebaseerd op het boek “All Art Is Ecological”, geschreven door Timothy Morton en gaat over de complexe en niet-lineaire natuur van de realiteit. Eysermans legt minder de focus op interpersoonlijke relaties, maar legt nu de nadruk op de subtiele zoektocht tussen mens en natuur. Iets wat terugkomt in het artwork van Curves And Bends, Things Veer. De hoes werd gemaakt door Che Go Eun en is een digitale tuin die de symbiotische relatie tussen de mensheid en natuur symboliseert. Crammed Discs Label, die ook de albums TBC en From Clay To Figures uitbracht, brengt ook de comebackrelease van Amatorski uit.

Op muzikaal gebied merken we dat Amatorski opnieuw verder geëvolueerd is. Debuut Same Stars We Shared was erg klein en akoestisch, en er vond toen een hele mooie evolutie plaats naar From Clay To Figures waarbij de klank telkens een pak voller werd, maar de dromerige en zweverige sfeer behouden blijft. In deze nieuwste telg merken we dat Eysermans veel meer het experiment opzoekt. Dit wordt reeds vanaf opener “20/04” duidelijk, die vanaf het prille begin aanvoelt als een eerste bezoek aan een binnenspeeltuin. Er is ongelooflijk veel te horen en te ontdekken. In tegenstelling tot een binnenspeeltuin weet Amatorski wel haar dromerige en warme sfeer te behouden. Het is echter wel fantastisch om te horen welk uitgebreid arsenaal aan klanken wordt samengebracht, maar er toch niet wordt ingeboet aan rust.

Zo is “High The Tides” een perfect nummer om op een regenachtige dag met de ogen dicht te beluisteren. De kern is de dromerige en kenmerkende stem van Eysermans. Als een perfecte gids begeleidt ze ons doorheen de songs, maar laat zij eveneens de ruimte om te genieten van al het moois we onderweg tegenkomen. Ook bij “Years To Come” hebben wij exact hetzelfde gevoel. Doordat er een meer experimentele weg bewandeld wordt, bevat het album enorm veel variatie. Zo kent “Come To Dust” een veel dreigendere toon, en door effecten op de zang te plaatsen wordt er een volledig andere sfeer gecreëerd.

Deze nieuwe telg heeft ook verrassingen voor ons in petto. Zo is er met “Echo Variations” een meer atypisch nummer terug te vinden. Door het nadrukkelijke gebruik van synths en het hogere tempo wordt een zomerse elektronische vibe gecreëerd die er toch wel uitspringt. Hoewel we qua instrumentatie deze song minder goed vinden passen, zorgt Eysermans er met haar stem toch voor dat “Echo Variations” z’n plek vindt in het geheel. Op het vlak van synths leunt “Welcome” aan bij “Echo Variations”, maar “Welcome” weet door meer ambient klanken een veel grotere rust uit te stralen, en komt op die manier een heel stuk zachter aan.

Wij kunnen alleen maar zeer blij zijn dat Amatorski terug is met een nieuw album. Liefhebbers van het vroegere werk zullen zonder twijfel ook hun gading vinden in Curves And Bends, Things Veer. Door experimenteler en breder te gaan, zet Amatorski een nieuwe stap in haar ontwikkeling. Gelukkig zonder al te veel de kenmerkende rust en dromerigheid te verliezen. Hierin speelt de fantastische stem van Eysermans een grote rol. Door de experimentelere weg in te slaan, zullen er ook ongetwijfeld nieuwe zielen gewonnen worden.

Voor de releaseshows wordt er samengewerkt met Winnie Claessens, die een miniature opstelling voorziet. Lucas Van Haesbroeck zorgt voor een opstelling en projecties. Wij zijn alvast benieuwd om het totaalconcept te ervaren. De tourdata vind je hier terug.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Ontdek “High The Tides”, ons favoriete nummer van Curves And Bends, Things Veer , in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.