LiveRecensies

PRIKKELDRAAD @ De Basis: Basis is gelegd

© REFORMIST

Metal in Breda is niet meer wat het geweest is. Door de jaren heen is de Bourgondische stad sterk achteruitgegaan in stevig geluid en dat is aardig gaan wringen bij de lokale bevolking. Met ‘Make Breda metal again!’ als boodschap, staken een aantal Bredanaren de koppen bij elkaar om de Nassaustad in de metalwereld weer op de kaart te zetten. Na flink wat bloed, zweet en tranen zag dan eindelijk PRIKKELDRAAD het levenslicht en met het nieuwe muzikale concept konden ze eindelijk Breda weer stevig laten brullen. Voor de eerste editie hadden ze met REFORMIST al meteen een klapper van formaat die de boel behoorlijk kan verbouwen in huis gehaald, maar niet voordat eerst Bloodcrypt en Neroth het podium mochten betreden.

Als we net na acht uur het kleine café in het centrum binnenkomen, is Bloodcrypt helaas niet alleen al aan zijn set begonnen, maar blijken we ook een kroeg die volledig blank staat van de rook te betreden. Hoewel we door de dichte mist onze ogen niet konden verwennen, was het voor onze oren juist des te meer genieten. Met een fikse mix van hardcore en black metal knalde Bloodcrypt doorheen het Bredase stamcafé en met “From Bleak To Black” liet het de hoofden van zijn toeschouwers goed op en neer gaan.

De band speelde zijn liederen strak, waardoor we ons met momenten konden afvragen of de groep daadwerkelijk aan het spelen was of dat er stiekem in de dikke rook een opnamebandje werd opgezet. Gelukkig kwam daar met enkele brullen van de frontman al snel duidelijkheid en zwierde hij, ondanks het beperkte zicht, het publiek nog wat verder aan. Met het schurende “Yuppie Scum” werden alle registers een laatste maal open getrokken en onder luid gejoel mocht het Tilburgse gezelschap het podium verlaten. PRIKKELDRAAD werd meteen met een knal op gang getrapt, en dan moesten de andere twee bands nog komen.

Na een korte stop en een ontrookpauze om de zaal weer een beetje zichtbaar te krijgen, was het de beurt aan Neroth om het Brabantse cafépodium te betreden. Met warpaint als blosjes op de wangen, betrad het black metalgezelschap zelfverzekerd het podium en klapte het vanaf de eerste tonen meteen hard erop. Wat ons al snel opviel was de uitstekende stem van de frontvrouw Floor Vandenbrande, die met haar gouden strot ons bij de keel greep. Met hoge uithalen tijdens “Onwards Into the Abyss” betoverde ze ons als een ware sirene, die ons verleidde om de tocht richting de afgrond te maken. Haar stem, als een krachtige roep uit de verre dieptes, overspoelde onze zintuigen terwijl de rest van de band zijn instrumenten hevig liet klinken.

Hoewel de rookmachine ook hier overuren draaide, kwam dat de sfeer juist ten goede en vulde het de ruimte met dikke nevel, waardoor er een mysterieuze atmosfeer ontstond. De stem van Vandenbrande doemde magistraal op vanuit de leegte, terwijl de band ons verder meenam in haar show. De leden brachten ons in een trance, waardoor het concert helaas voorbijgleed als een bliksemschicht in de nacht. Neroth liet ons livemuziek ervaren zoals we het altijd hopen te ervaren en we kunnen bijna niet wachten om de groep nog een keer aan het werk te zien.

Dat er nood was aan stevig geluid in de Brabantse stad, werd ons enkele minuten voor aanvang van REFORMIST wel duidelijk toen we bijna met gevaar voor eigen leven onszelf een weg naar voren moesten wurmen. Het evenement was strak uitverkocht, waardoor het kleine café zowat uit zijn voegen barstte toen de metalcoreband haar intrede deed. Vanaf de eerste seconden stond de gas er flink op en scheurden de klanken op volle snelheid doorheen de geluidsbarrière. REFORMIST was hier immers niet gekomen om de goedheiligman uit te hangen, maar om een aantal harde muilperen uit te delen. En die kwamen er ook in de vorm van “Oblivion” en “Reform”, waardoor we alle hoeken van De Basis te zien kregen.

Met een dansvloer die bijna op een A4 paste, was bewegen bijna niet mogelijk, maar toch slaagde REFORMIST erin om de kleine menigte vooraan continue in beweging te houden. Met een circlepit ter grootte van een mini-draaimolen van de foor werd “Hivemind” opgang gestampt, terwijl even later tijdens “The Sound Of Panic” de ledematen in de lucht vlogen toen de vloer veranderde in een moshpit. REFORMIST kwam niet met lege handen aanzetten, want met “Refraction” nam het gloednieuw materiaal mee. De alles behalve zachtaardige track kon op veel animo rekenen binnen het publiek en won al heel snel alle toeschouwers voor zich. Ook wij waren snel om en headbangde erop los tot ons hoofd er zowat afviel. Breng deze maar op plaat uit, want wij willen ‘m graag eindeloos op repeat zetten.

Als de band met “Rebuild” het publiek uitzwaait en vervolgens overladen wordt door complimenten, is het tijd voor PRIKKELDRAAD om haar eerste editie af te sluiten. Het concept sloeg gisterenavond duidelijk aan en met een uitverkochte openingseditie is meteen een stevige basis gelegd voor de toekomst. De eerste stap om terug metal doorheen de aderen van van de Bredanaars te leiden is gezet, maar de weg om Breda weer de metalstad van weleer te maken is nog lang. Geef het nog een paar jaar en nog een aantal van deze concerten en dan komt die status waarschijnlijk dichterbij dan ze nu nog durven te dromen.

REFORMIST: Facebook / Instagram / Website
Neroth: Facebook / Instagram / Website
Bloodcrypt: Facebook / Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.