AlbumsFeatured albumsRecensies

Slope – Freak Dreams (★★★): Alles slope(n)

De jaren negentig: voor veel mensen nog altijd de tijd waar ze het liefst aan terug denken. Het is een tijdperk van nostalgie en warme herinneringen, of het nu komt door de flitsende neonkleuren in het straatbeeld, de opkomst van de hypnotiserende lavalampen of door de overvloed aan flanellen overhemden en wijde pijpen. Het was ook de tijd van de culturele verschuiving, waarin de mainstream werd uitgedaagd door een opkomende alternatieve scene die de normen van muziek op zijn kop zette. Bands als Red Hot Chili Peppers, Primus en Rage Against the Machine wisten zich te nestelen in de top van de hitlijsten en vormden het geluid van de culturele revolutie.

Een band die recht uit deze culturele revolutie geteleporteerd lijkt te zijn, is het Duitse Slope. De band uit Duisburg vormt met zijn funky basslijnen, dikke gitaarpartijen en hiphop-achtige vocalen het perfecte evenbeeld voor de muziekscene van de jaren negentig. Funk met een scherp randje, dat is misschien wel de beste manier om Slope te omschrijven. En op hun nieuwste album Freak Dreams lijkt deze omschrijving alsmaar meer van toepassing te worden. Dat begint al bij “Talk Big”, dat perfect balanceert tussen funk en hardcore. Hoewel “Talk Big” nostalgisch aanvoelt, weet Slope doormiddel van de moderne hardcore-elementen het nummer naar 2024 te trekken en zijn eigen sound te geven.

Eigenlijk is er geen enkel nummer van de plaat die dit trucje niet gebruikt. “It’s Tickin'” trapt sterk af met een aantal zware gitaren, maar verandert na een dertigtal seconden in een zwoele track waar we de beentjes stevig kunnen laten zwieren. Op “Nosedive” doet de band het precies andersom en start het juist rustiger, om vervolgens tijdens het refrein alles te slopen. De continue transities tussen de twee genres werkt perfect en laat ons geen seconde stilzitten. Door de funky tonen is een glimlach moeilijk te verbergen en geven de liedjes een feelgood gevoel, terwijl de scherpe randjes en onverwachte wendingen het geheel net spannend genoeg houden.

Slope heeft voor Freak Dreams flink geshopt bij andere bands. Zo is stevig leentjebuur gespeeld bij Turnstile, hoor je hier en daar een vleugje Beastie Boys en lijkt het met momenten alsof de vroegere Red Hot Chili Peppers de plaat heeft overgenomen. Vooral die laatste band is een grote inspiratiebron voor de band en een rode draad doorheen de plaat, dat misschien nog wel het meest tot uiting komt bij “True Blue”. Het nummer lijkt het zo van RHCP’s The Uplift Mofo Party Plan te zijn gelopen. Met zijn funky basslijnen ligt “True Blue” uiterst fijn in het gehoor, terwijl het er ook zeker niet voor terugdeinst om met een aantal stevige gitaren het boeltje flink op te schudden.

Een kwaal die we over de totaliteit van Freak Dreams merken is het gebrek aan diepgaande teksten. Het album had tekstueel een tikkeltje minder simpel gemogen. Lyrics als ‘You’re climbing high, touching the sky’ en ‘I wanna feel you, I wanna be you, No way to relive you’ zijn zeker niet de meest vooruitstrevende strofen die wij ooit voorbij hebben zien komen en zijn misschien leuk als basisschoolrijmpjes, maar op een hedendaagse plaat als deze lijken ze ons toch net iets te voor de hand liggend.

Hoewel ieder nummer balanceert tussen hard en zwoel, is vooral richting het einde van de plaat het contrast het meest voelbaar. Waar met titeltrack “Freak Dreams” nog een uiterst dansbaar nummer op ons losgelaten wordt, sloopt de band tijdens afsluiter “Out of the Blue into the Black” alles wat voor hun voeten komt. De funky tonen van de vorige dertig minuten worden ingeruild voor meedogenloze hardcore en het vrolijke meedeinen van voorheen verandert in een stevig potje moshen. Freak Dreams is een album vol genrewisselingen, contrasten en onverwachte wendingen, maar het is ook vooral een plaat die ons glimlachen van oor tot oor. Want geef nou toe, wie wordt er niet vrolijk van de sound van de jaren negentig?

Slope komt binnenkort naar Nederland om Freak Dreams te promoten. Op 16 februari komt de groep langs in The Little Devil in Tilburg, terwijl ze een dag later in de Merleyn staan. De 18de sluiten ze de Nederlandse tour af in Innocent Metropool in Enschede om vervolgens op 2 maart, op uitnodiging van STAB, naar het Wilde Westen te komen.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “It’s Tickin'”, ons favoriete nummer van Neck Deep, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Slope @ Little Devil: Uitgesloopt en voldaan

Wie aan hardcorepunk denkt, denkt al snel aan boze mensen met net iets te veel testosteron in het lichaam. Of aan opgepompte…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air vervolledigt zijn line-up met onder andere Fleddy Melculy

Er lijkt een einde te komen aan de eindeloze stroom van nieuwe namen voor het Nederlandse festival Jera on Air. De afgelopen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.