AlbumsFeatured albumsRecensies

21 Savage – american dream (★★★★): Smaakpalet aan stijlen met eigenwijze flows

Het is eindelijk zover; na zes jaar wachten is 21 Savage er met een nieuw soloalbum. Hoewel hij regelmatig samenwerkt met grote namen zoals Drake, J. Cole, Post Malone, Travis Scott, Future, en anderen, was het sinds 2018 geleden dat hij i am > i was uitbracht. Nu is daar dan eindelijk het vervolg met de titel american dream. Het hele concept van het album draait om één vraag: Hoe kan je iets teruggeven aan de mensen die alles hebben opgeofferd om jouw dromen en succes mogelijk te maken? Een prachtig idee om in gedachten te houden tijdens het luisteren naar dit album. Er komt ook een film met dezelfde naam en hetzelfde idee: American Dream: The 21 Savage Story, die het turbulente leven van de rapper belicht. Caleb McLaughin en Donald Glover vertolken verschillende fases uit het leven van de artiest.

De Brits-Amerikaanse rapper heeft al lang geen introductie meer nodig, hoewel zijn achtergrond de afgelopen jaren voor de nodige controverse zorgde. Tot 2019 werd aangenomen dat hij Amerikaans was, maar na te zijn opgepakt door de Amerikaanse immigratiedienst bleek hij een Brits staatsburger te zijn en verbleef hij sinds 2006 met een verlopen visum in de States. Na juridische rompslomp en officiële procedures verkreeg 21 vorig jaar zijn Green Card en ging meteen op tournee in Europa. 2023 bleek een prachtig jaar voor hem te zijn, vooral nadat hij eind 2022 samen met rapper Drake het duo-album Her Loss uitbracht, wat resulteerde in immense populariteit het jaar daarop. Bovendien had hij een enorme hit op het album van producer Metro Boomin, samen met The Weeknd, “Creepin’“, die op Spotify ruimschoots een miljard streams behaalde. Als kers op de taart kreeg 21 Savage zelfs een ‘skin’ in het populaire spel Call of Duty, waarmee spelers de mogelijkheid hebben om er als 21 Savage uit te zien in het spel.

american dream opent met een zacht pianomelodietje waarop de stem van Heather Joseph, de moeder van de rapper, te horen is. Ze vertelt in gesproken woord hoe ze er alles aan gedaan heeft om haar zoon succesvol te maken, met de nodige opofferingen en uitdagingen. Na dit emotionele intro volgt typisch 21 Savage-stijl met vlotte melodieën en flows die als een warm mes door de boter gaan. Onderwerpen als bendes, reizen, vrouwen verleiden en geld komen aan bod, maar 21 slaagt er altijd in om deze op een frisse manier te presenteren, zonder het punt te bereiken waar het irritant wordt zoals bij heel wat andere rappers die vergelijkbare thema’s gebruiken.

Voor ons persoonlijk springt “redrum” er met kop en schouders bovenuit, met een onheilspellende sample van een vrouwenstem, begeleid door violen en gevolgd door een krachtige, keiharde duistere beat. Het nummer is doordacht en streeft naar perfectie, wat duidelijk blijkt uit de uitvoering. De rapper had een duidelijk idee van wat hij met dit nummer wilde bereiken. Een veelgehoorde kritiek op 21 is dat veel van zijn solomuziek op elkaar lijkt, maar op dit album is dat zeker niet het geval. Elke solotrack heeft een eigen identiteit en geen enkele beat lijkt op een andere.

Het album bevat vijftien nummers en biedt een gezonde mix van solotracks en goed doordachte samenwerkingen met artiesten als Doja Cat, Travis Scott, Summer Walker, Brent Faiyaz, Burna Boy, Lil Durk, Metro Boomin (die een groot deel van de nummers produceerde) en Young Thug. Die laatste is een speciaal geval, want sinds mei 2022 zit hij vast vanwege bende-gerelateerde beschuldigingen in afwachting van zijn proces. Ondanks de diversiteit van de samenwerkingen is het moeilijk om er één uit te kiezen, maar tracks als “n.h.i.e” met Doja Cat en “prove it” met Summer Walker zijn zeemzoete, melodische popnummers die een andere kant van 21 Savage naar voren brengen, terwijl hij trouw blijft aan zijn stijl, identiteit en kenmerkende flows.

Het album voelt aan als meer dan zomaar vijftien willekeurige liedjes. Hoewel elk nummer heel anders en uniek is, neemt 21 ons mee op een reis doorheen unieke beatproducties, samplegebruik en harmonieuze samenwerkingen. Dit alles wordt afgesloten met het ontspannen, melodieuze outronummer “Dark Days” samen met Mariah The Scientist. Hier horen we duidelijk dat 21 minder ‘boos’ wil klinken en draait het om het gevoel. Aan het einde horen we opnieuw gesproken woord te horen zijn moeder, wat de plaat een duidelijk start- en eindpunt geeft. Het is een puur en echt moment dat ons doet stilstaan bij wat moeders soms doen om hun kind een kans op hun droom te geven.

Hoewel 21 Savage vaak te zien is bij grote namen, was het afwachten hoe zijn soloplaat zou zijn na zes jaar albumstilte. Dit album is een klapper van formaat die ons meeneemt op een reis door zijn american dream, en balanceert tussen zijn unieke stijl en de aanvullingen van andere artiesten die perfect in het smaakpalet zijn verweven. Op sommige momenten is het droef, boos en donker, maar evenzo vaak blij, positief, opbeurend en liefdevol. De sterke producties zorgen ervoor dat geen enkel nummer op elkaar lijkt, terwijl er toch een rode draad behouden blijft. We zijn benieuwd naar wat 21 Savage nog voor ons in petto heeft in de toekomst. Een absolute aanrader!

Facebook / Instagram / (X) Twitter

Ontdek “redrum”, ons favoriete nummer van american dream, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nas & DJ Premier - "Define My Name"

‘I don’t know how to start this shit’ zei Nas exact dertig jaar geleden, waarna hij een van de allerbeste hiphopalbums aller…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Your Old Droog - "DBZ" (feat. Denzel Curry & Method Man)

Your Old Droog is een atypische rapper. Bekendheid is niet aan hem besteed, marketing laat hem koud en de mainstream is de…
AlbumsRecensies

RiTchie - Triple Digits [112] (★★★½): Zelfzorg buiten de lijntjes

Het is een tijdlang onduidelijk geweest hoe de weg van Nathaniel Ritchie verder zou lopen. Na het overlijden van bandgenoot Stepa J….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.