InstagramLiveRecensies

néomí @ Amor: Een betoverende, emotionele reis

© CPU – Peter Verstraeten

De rode draad doorheen de dromerige folkpopliedjes van néomí wordt gevormd door de complexiteit van liefde en haar gebroken hart. Het resultaat daarvan? Keer op keer betoverende songs die ook onze traankanalen niet geheel onberoerd laten. Sinds haar debuutsingle “if i wasn’t made for love” uit 2022 lijkt de artieste niet stil te zitten. Zo bracht ze inmiddels twee ep’s uit, werd ze uitgeroepen tot 3FM Talent en mocht ze mee op tour met Jonathan Jeremiah en SYML. Dat zorgde er ook voor dat ze voor het eerst haar muziek aan het Belgische publiek mocht voorstellen. Afgelopen zomer zagen we néomí nog aan het werk op Live /s Live en daarmee leek een eigen show in ons land al in de sterren geschreven. In Amor, het kleine zusje van De Roma, geeft de Nederlands-Surinaamse zangeres haar eerste eigen concert in België, waarbij ze de avond vult met emotioneel geladen songs om bij weg te dromen.

Terwijl Amor rustig maar zeker volloopt, begint néomí iets over acht aan haar set. De stilte doorbreken doet ze op gedurfde manier met een nieuwe song genaamd “someone new” en hoewel de mix nog niet optimaal is, maken we kennis met een vernieuwde sound. Later zal blijken dat de Nederlandse aan haar debuutplaat werkt die in 2024 moet verschijnen en waarop ze verschillende alter ego’s aanneemt. Die laten een frisse wind doorheen het repertoire van de artieste waaien. Voor de gelegenheid laat ze zich begeleiden door maar liefst vijf muzikanten, wat al meteen voor een kamervullend geluid zorgt. Daarmee wordt het potentieel van de folkpopzangeres meteen duidelijk, want plots is het niet een zoveelste singer-songwriter die voor ons staat, maar een artieste die klaar is om ver buiten de eigen landsgrenzen te treden.

skipping stone” vormt even later het eerste bekende materiaal dat de revue passeert en zorgt ervoor dat het publiek een soort magische bubbel betreedt waarin gebroken harten geromantiseerd worden. Wie néomí al eerder aan het werk zag, zal merken dat de songs in een nieuw jasje gehuld zijn en meer uitgesponnen instrumentale intermezzo’s krijgen die een sfeervol dekentje over je schouders werpen. Tussen de songs door neemt de zangeres uitgebreid de tijd om de aanwezigen te bedanken en krijgen we hier en daar ook een inkijk in de verhalen die achter de nummers schuilgaan. Zo vertelt ze dat ze “garden” schreef voor haar grootvader die aan Alzheimer lijdt en wordt er hier en daar een eerste traantje weggepinkt na de lieflijke interpretatie van de song.

© CPU – Peter Verstraeten

Na “eyes filled with sky” dat met de begeleiding van een volwaardige band naar een hoger niveau getild wordt, krijgt het Antwerpse publiek een primeur met wat wel eens de volgende single zou kunnen zijn. “somebody’s daughter” toont alweer een andere kant van de zangeres en vormt een mooi tweeluik met het meer uptempo “your girl“. Op dat moment komt het publiek zelfs voorzichtig in beweging, wat de zangeres niet onopgemerkt voorbij laat gaan. Ze benadrukt hoe fijn het is om voor een publiek te spelen dat zo aandachtig luistert, maar zich ook mee laat voeren door de muziek. Voor we het goed en wel beseffen belanden we bij het einde van de set en moeten we stilaan afscheid nemen van de veilige bubbel waarin néomí haar hart openstelde.

In uiterst intieme setting bracht néomí gloednieuw en ouder materiaal, waardoor ze ons meenam op een emotionele doch wondermooie reis. Het zou ons dan ook niet verbazen mocht het een van de laatste keren zijn dat we de artieste van zo dichtbij aan het werk kunnen zien. Met een album dat stilaan vorm krijgt en shows op Eurosonic én South By Southwest in 2024, wordt duidelijk dat de wereld aan haar voeten ligt. Wie néomí dichter bij huis aan het werk wil zien, kan dat in mei in Den Haag, Nijmegen, Utrecht en Amsterdam. Op nieuwe Belgische data is het nog even wachten.

Setlist:

someone new
skipping stone
lately
i’ll be there
garden
eyes filled with sky
somebody’s daughter
your girl
if i wasn’t made for love
i could never leave

654 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

néomí - somebody's daughter (★★★): Dansen met open wonden

Twee jaar geleden maakten we voor het eerst kennis met de folkpopliedjes van néomí. Met “if i wasn’t made for love” wist…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single néomí - "so i let you (15th of june - evening)"

Ooit liet ze haar onzekerheid de bovenhand nemen en zette ze muziek zelfs even opzij, maar inmiddels tovert néomí haar diepste zielsroerselen…
LiveRecensies

CHARLOT @ Amor: Dansen in een glinsterende, duistere bubbel

Deze zomer staat CHARLOT op Lowlands, maar voor het zover is mag de Nederlandse nog even in intiemere setting haar muziek tot…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.