FeaturesInterviews

Maak kennis met de finalisten van Sound Track Vlaams-Brabant!

Na wekenlang beraad en verschillende voorrondes in Brussel en alle provincies ten Noorden van de taalgrens, kon de jury de moed opbrengen om het aantal kandidaten die strijden om de titel van Sound Track 2023 te reduceren van meer dan 1.131 tot 45. De finalisten zijn met andere woorden gekend bij de jury, maar klinken bij het grote publiek misschien nog wat wazig in de oren. Om ervoor te zorgen dat iedereen die op 9 december afzakt naar een provinciale finale weet wie er precies op het podium staat, hebben wij alle bands aan de tand gevoeld met dezelfde zes vragen. Op die manier kan je elke finalist dus wat beter leren kennen, en misschien nog belangrijker, weten wat er je te wachten staat op het podium.

Tickets voor de Vlaams-Brabantse finale in Het Depot op zaterdag 9 december zijn te verkrijgen via deze link!

ELES

1. Hoe is het allemaal begonnen?

Ik begon met rap omdat ik in de lagere school ontdekte dat het een manier was waarop ik mijn gedachten en struggles kon uiten, zonder te stotteren. In het dagelijkse leven kan het zijn dat je merkt dat ik stotter, maar als ik rap, gebeurt dat nooit. Muziek is voor mij een veilige zone, waar ik kan zeggen wat er op mijn hart ligt zonder de angst dat ik zou kunnen stotteren.

2. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?

Pure en eerlijke rap van een normale gast die het leven probeert te snappen.

3. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?

Alles wat ik in het dagelijks leven doe en tegenkom. Even een paar weken geen teksten schrijven werkt ook heel inspirerend voor mij. Dan neem ik alles wat er met mij en mijn omgeving gebeurt op en probeer ik dat een plaats te geven. Wanneer ik voel dat ik er klaar voor ben, begin ik vanzelf met schrijven.

4. Hoe bereid je je voor op de Sound Track-finales?

Oefenen voor mijn spiegel en veel thee drinken.

5. Los van het feit dat er meerdere winnaars zijn: wie zie je als grootste concurrent en waarom?

Concurrent vind ik een fout woord. Ik zie de deelnemers allemaal als creatieve geesten die zich willen bewijzen en daar heb ik respect voor.

6. Wat zijn de toekomstplannen?

Veel nieuwe, leuke muziek maken!!!!

FRED GATA

© Shotbymatse

1. Hoe is het allemaal begonnen?

Mijn allereerste aanraking met muziek was toen mijn vader me een walkman cadeau deed met de Tasmanian Devil erop, samen met een cassette van Michael Jackson met het liedje “Bad“. Al snel werd ik verliefd op de energie en mooie zang die deze man op het podium bracht. Als hyperactieve, kleine koter stuiterde ik dan ook letterlijk al zingend overal in het huis rond tot mijn ouders het beu werden. Aangezien ik altijd wel een tegendraads kantje heb gehad, leidde dit enorm hard tot het vormen van mijn droom om als artiest door het leven te gaan!

2. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?

Ik omschrijf mijn sound graag als muziek die vanuit een sterk gevoel ontstaat. Dit vertaal ik vaak door middel van hiphop met een gezonde mix van soul, r&b en experimentele sounds. ‘Basically, the more I fuck around, the more I found out.’ Ik probeer mezelf doorgaans niet in een hokje te duwen van verschillende genres, maar focus me, zoals eerder vermeldde, liever op het uiten van het gevoel dat er op het moment van creatie primeert.

3. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers

Vooral het leven zoals het komt en gaat. Ik ben zelf ocharme nog maar 29 jaar oud, maar heb soms wel het gevoel dat ik al meerdere levens heb geleefd. Vooral omdat ik heel hard een gevoelsmens ben en dit graag deel met anderen en ook graag uit anderen hun ervaringen leer. Liefde is zoals water, je moet het vrij laten vloeien tot het laagste punt, waar liefde het meeste nodig is, want liefde is er om te delen, om te doen leven, net zoals water het begin van alle leven op aarde heeft geherbergd. Ik heb mezelf het beste leren kennen dankzij vrienden en familie rondom mij; zij waren werkelijke spiegels voor mij die me enorm hebben geholpen met het ‘mezelf zien staan als persoon’.

4. Hoe bereid je je voor op de Sound Track-finales?

Met volle goesting en een gezonde portie stress, en kluizenaarsgedrag! Ik ben nogal een perfectionist als het neerkomt op stage presence en het uitvoeren van mijn muziek. Maar geen stress geblazen! Ik zeg altijd: ‘Vanaf het moment dat je je stress voor een show verliest, is het doel niet meer even belangrijk voor u als dat het voordien was.’ Excuse my philosophical self, but I guess it’s just the way I am ! 🙂

5. Los van het feit dat er meerdere winnaars zijn: wie zie je als grootste concurrent en waarom?

Ik ervaar alle andere kandidaten niet als concurrenten, maar als mede-artiesten waarvan ik het geluk en de eer heb dat ik naast hen mag staan op deze mooie wedstrijd boordevol fantastische kansen. Dus ik zou uw vraag graag anders willen beantwoorden. Namelijk, wie zijn mijn favorieten? Kaat Van Stralen (wat een topvrouw), Joel Francis (haar stem is so smooth like butter en ze is ook zo lief!) and last but not least, Deadbeat Larry (deze man heeft zo een gekke, eerlijke stage presence en daarbovenop staalharde bars!)

6. Wat zijn de toekomstplannen?

Ik heb lang gewerkt aan mijn debuut-ep die ik voor het eerst helemaal zelf heb geproduceerd en kijk echt enorm uit naar het delen van dit project met de buitenwereld. Het project zal You, The Rising Sun heten, maar helaas kan ik nog niet al te veel zeggen over de releasedatum! De ep is een zeer persoonlijk werk waarin ik persoonlijke topics rond zelfmoord, zelfacceptatie en vooral zelfliefde aanhaal. Een verhaal dat mensen rondom mij zelfs niet helemaal kennen.

Maar wat ik vooral echt heel graag in de toekomst wil doen, is dit, het artiestenleven. De reden waarom ik elke dag met volle moed en een grote glimlach uit bed stap!

Joël Francis

1. Hoe is het allemaal begonnen?

Ik ben altijd al omringd geweest door muziek als ik er nu zo op terugkijk. Net zoals vele r&b-/soulzangers en -zangeressen ben ik ook begonnen in een kerk. You know, in the back of the choir, en later een beetje meer op de voorgrond. In het Surinaamse lof-prijs koor om het maar zo te zeggen, liggen mijn muzikale roots. Op negenjarige leeftijd ben ik nummers beginnen schrijven op melodietjes die constant door mijn hoofd dwaalden en I just never stopped since.

2. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?

Vind ik een heel moeilijke vraag. Het makkelijkste antwoord zou zijn: r&b, af en toe pop. Maar mijn gevoel en pen fluctueren zo vaak en ik vind het zo belangrijk dat ik vanuit mijn hart, mijn ziel, mijn alles muziek kan schrijven en ze kan overbrengen aan een ander individu dat ik het zou willen beschrijven als liefdesmuziek voor de (zoekende of niet-zoekende) ziel. Want dat is waartussen ik mij heel vaak bevind.

3. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?

De liefde inspireert mij. Ik heb daar een leuk filmpje over op mijn Instagram-reels: Fall in love with me, the tape (EP) “open”, waarin ik uitleg dat liefde, in al haar vormen (waaronder ook heartbreak en rouwen) mij draaiende houden en brandstof geven om te schrijven.

4. Hoe bereid je je voor op de Sound Track-finales?

Niet te veel nadenken, gewoon plezier hebben. Gisteren zat ik in repetities met de band, voor de opening van Leela James van vrijdag. Ik merk dat ik een heel vast patroon en ‘regeltjes’ wilde vastleggen om het perfect te laten verlopen. Joke on me tho. No such thing as perfection when it comes to life and especially music. Je kan van alles afspreken en willen doen, maar uiteindelijk, op een performance, moet je het kunnen loslaten en je buikgevoel vertrouwen. Omring mezelf met liefde zodat ik de liefde ook kan doorgeven.

5. Los van het feit dat er meerdere winnaars zijn: wie zie je als grootste concurrent en waarom? 

FRED GATA. Zijn groove, stijl, fierceness, vocals en muziek zijn 10/10-waardig. Een all round superster in mijn ogen.

6. Wat zijn de toekomstplannen?

Samen met een band opgepikt worden door een label, dat op zijn beurt de marketing, optredens en nieuwe muziek promoten nog makkelijker maakt. Maar belangrijker nog, muziek blijven maken met de band en spelen voor niet alleen België en Nederland, maar ook internationaal gaan.

Kaat Van Stralen

1. Hoe is het allemaal begonnen?

Goh, in eerste instantie met het hysterisch mee‘krijsen’ van K3-liedjes op het schoolfeest in de derde kleuterklas.

Maar, de geboorte van ‘Kaat Van Stralen’ (de band) vond plaats op PXL-music! Taal was voor mij van kleins af aan al een oneindige speeltuin. Iedereen zat met lego te knoeien, maar ik wou enkel met woorden spelen. En toen ik daar muziek op begon te plakken, vond ik mijn stem. Fast forward naar 2019, en plots studeer ik zang en songwriting aan PXL-music. Daar heb ik wat muzikanten bij elkaar geronseld om mijn klein projectje in bandformaat te gaan verkondigen. Melvin, Luca en Faust zijn het kloppende hart van Kaat Van Stralen. Ik kon er geen betere hebben getroffen!

2. Hoe zou je je eigen sound omschrijven?

Elk nummer leeft wat in zijn eigen genre-specifieke wereld, waar mijn Nederlandse teksten fungeren als de rode draad. Wanneer ik muziek schrijf, voelt het soms alsof ik die nummers in een hoekje drijf door ze in één genre te willen stoppen. Dus ik zoek vaak een weg daarrond, waardoor het misschien wat chaotisch kan aanvoelen, maar voor mij klopt het wel. Ook, iedereen in onze band heeft zijn eigen persoonlijke smaak, waardoor we echt schipperen van punk tot psychedelic tot dark-indie tot zelfs ska. Je weet nooit wat te verwachten als je naar ons komt kijken! Voor ieder wat wils.

Maar om een samengevat antwoord te geven: hyperkinetisch kleinkunstkabaal, drijvend op een genre-overstijgend wolkje van punk, alternative indie en spoken word.

3. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?

Alles. Letterlijk! Ik heb al nummers geschreven omdat ik bijvoorbeeld geïnspireerd was door een gedicht, ik heb al nummers geschreven door een kwartier naar een halfvol glas fruitsap te staren. Als ik iets te zeggen heb, dan komt het er op een of andere manier altijd wel uit. Het is alsof die nummers zelf wel hun weg vinden naar mijn blad papier. Daar vertrouw ik op. En dat klinkt misschien wat naïef of hyperromantisch, maar hé, tot nu toe werkt het!

4. Hoe bereid je je voor op de Sound Track-finales?

Qua voorbereiding denk ik dat wij zo veel en productief mogelijk gaan proberen repeteren. Hier en daar wat details rechttrekken en wat nieuwe dingen uitproberen als de tijd het toe laat. Zo blijft onze finale-performance toch een beetje een verrassing. Alsook, we spelen de finale met gitarist ad-interim: Anton Robberechts (welbekend van LupaGangGang). Onze gewoonlijke tokkelaar, Luca Fazioli, staat met Mojo & The Kitchen Brothers ook in de finale van Sound Track, maar dan in Antwerpen. Alleszins, één ding is zeker, we gaan hoe dan ook het kot afbreken!

5. Los van het feit dat er meerdere winnaars zijn: wie zie je als grootste concurrent en waarom?

Ik heb natuurlijk niet alles gezien, maar wie mij in onze voorronde compleet heeft weggeblazen, was FRED GATA – hands down. Wat een showbeest, wat een topmuziek. Ik vind dat ‘ie zo’n soort ‘je ne sais qoui’ bezit. Een heel eerlijke, authentieke sound. En dan ook, niet onbelangrijk: ik deel mijn drummer met de mannen van Pelican Dealer, dus logischerwijs, zij ook! 😉

6. Wat zijn de toekomstplannen?

Hopelijk kunnen we binnenkort een album maken! Dat zou fantastisch zijn. Ik heb een jaar lang songs geschreven over de stad waar ik vandaan kom, en het zou top zijn om die verhalen te kunnen bundelen. Ook, meer live spelen – als ik droom – op wat festivalletjes staan of voorprogramma’s spelen van bands waar we naar opkijken. We kruipen héél binnenkort ook de studio in voor een nieuw singletje, dus stay tuned!

Maquillage

1. Hoe is het allemaal begonnen?

Onze drummer Luigi was net verhuisd van Italië naar Leuven en wilde meteen een project starten met shoegaze-, dreampop- en noise rockinvloeden. Na vier zoekertjes te plaatsen in een muzikantengroep op Facebook, had hij de perfecte crew gevonden.

2. Hoe zou je je eigen sound omschrijven? 

We zouden onze sound omschrijven als een kuisploeg in de kerk. We zoeken de dialectiek tussen de timbres van stofzuigers en het engelachtige.

3. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?

We worden geïnspireerd door dagdagelijkse zaken. Arbeid, eenzaamheid en het smachten naar meer.

4. Hoe bereid je je voor op de Sound Track-finales? 

We komen samen om te repeteren in Concertzaak Mechelen. En we puren onze sound uit.

5. Los van het feit dat er meerdere winnaars zijn: wie zie je als grootste concurrent en waarom? 

We geloven niet in concurrentie. We zijn meer geïnteresseerd in vriendschap. Shout out naar onze Brabantse mede-artiesten Pear Tree.

6. Wat zijn de toekomstplannen?

Onze ep is net afgemixt en we zijn bezig met de muziekvideo van onze eerste single (met beeldregie van onze gitarist Oleg). Iets om naar uit te kijken!

Pear Tree

1. Hoe is het allemaal begonnen?

Oorspronkelijk begonnen we als een duo (Kai en Joanne). Na samen wat te jammen, besloten we om deze band op te richten vlak voor we besloten om mee te doen aan Sound Track 2023-2024. Dat heeft ons ertoe gezet om nummers te schrijven en uit te werken. Via een zoekertje op VI.BE (Mzkt zkt Mzkt) vonden we onze drummer Cédric en bassist Imte. De Sound Track-voorronde van deze editie was onze eerste show als volledige band.

2. Hoe zou je je eigen sound omschrijven? 

Onze muziek kan best omschreven worden als indiepop met jazz, bossa nova en soul invloeden. Belangrijke inspiratiebronnen voor ons zijn: Lamp, Men I Trust, King Krule, Hope Sandoval, Cosmo Pyke, The Marias, BADBADNOTGOOD, deze inspiratiebronnen komen uiteraard ook terug in onze sound.

3. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers?

Joanne komt meestal naar voren met ideeën voor nieuwe nummers. Voor haar begint het wanneer zij bepaalde emoties voelt. Ze probeert wat op haar gitaar, zoekt akkoorden, dan komen de lyrics en de melodieën. Soms komen de anderen naar voor met een groove of een chord progression, dan vult Joanne aan met tekst. Joanne is een jaar geleden verhuisd naar België voor haar studies, weg van haar ouders en thuis. Dat was voor haar een grote verandering. De emoties die Joanne ervaarde, waren een inspiratie voor het schrijven van onze nummers.

4. Hoe bereid je je voor op de Sound Track-finales? 

Keihard repeteren natuurlijk! Elke week komen we samen in de repetitieruimtes van stelplaats (Leuven) georganiseerd door Inuit (heel erg bedankt aan de organisatie daarvoor). Daar werken we aan nieuwe songs, maar repeteren we ook onze oudere nummers.

5. Los van het feit dat er meerdere winnaars zijn: wie zie je als grootste concurrent en waarom? 

We kijken erg op naar alle artiesten en bands die het gemaakt hebben tot de finale van Soundtrack. Het is moeilijk om een grootste concurrent te kiezen omdat muziek zo subjectief is. Als we er één moeten kiezen, dan is het Joel Francis. We hebben haar live gezien en we werden omver geblazen door haar stem, podiumpresence en band.

6. Wat zijn de toekomstplannen?

Onze plannen zijn: veel repeteren, veel nummers schrijven en elkaar beter leren kennen als band. We willen binnenkort een eerste single opnemen en wanneer de tijd rijp is een volledige ep. We willen veel shows spelen en mogelijke voorprogramma’s van artiesten waar we naar opkijken. Andere muziekwedstrijden zijn belangrijke kansen voor ons, daarom overwegen we om mee te doen met Humo’s Rock Rally en de Interfacultaire Rockrally (IFR) in Leuven. Maar nog belangrijker: we willen plezier en mooie herinneringen maken als band.

Pelican Dealer

1. Hoe is het allemaal begonnen? 

Tijdens Covid besloten Mats en Jasper een punt te zetten achter hun vorige band. In de tussentijd zijn beiden blijven schrijven aan nieuwe, andere muziek. Ondertussen ging Jasper verder studeren en leerde hij daar Daan Pyfferoen en Melvin Slabinck kennen. Zo ontstond het idee een nieuwe band te vormen. Niet veel later doken we de studio in voor de eerste opnames.

2. Hoe zou je je eigen sound omschrijven? 

Alternatieve rock met een catchy, donker en nasty kantje.

3. Wat kan je inspireren tot het schrijven van nummers 

Onze manier van werken start meestal vanuit een persoonlijke vibe/gevoel. Vervolgens proberen we dat gevoel om te zetten in een bepaald geluid of dynamiek. We letten er vooral ook op hoe we dat nummer live kunnen overbrengen. Het belangrijkste voor ons is dat het oprecht overkomt. De lyrics zijn ook altijd gebaseerd op persoonlijke ervaringen die in vraag worden gesteld.

4. Hoe bereid je je voor op de Sound Track-finales? 

‘Repeteren, repeteren, wie zijn best doet zal het leren’ – Gert.V x S. (1993)

5. Los van het feit dat er meerdere winnaars zijn: wie zie je als grootste concurrent en waarom? 

Ook al is het een wedstrijd, we bekijken de andere artiesten niet als ‘concurrentie’. Iedereen staat in de finale met dezelfde passie, dat is het belangrijkste. We houden wel van de energie van FRED GATA.

6. Wat zijn de toekomstplannen?

In 2024 gaat PELICAN DEALER terug de studio in om nieuw materiaal op te nemen. Daarnaast staan er voor komend jaar al heel grave shows gepland. We hopen zo vooral ons publiek verder uit te breiden.

Tickets voor de Vlaams-Brabantse finale in Het Depot op zaterdag 9 december zijn te verkrijgen via deze link!

2120 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Martha Da’ro @ Ancienne Belgique (AB Club): De perfectie loslaten

De rijzende ster die Martha Da’ro een paar jaar geleden was, verdween na de release van haar debuut-ep Cheap Wine & Paris…
InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Finale Vlaams-Brabant @ Het Depot (Leuven)

Het is nu al het derde keer dat VI.BE en de livesector in Vlaanderen Sound Track organiseren, een kansenparcours waarbij in alle…
InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Finale Brussel @ Ancienne Belgique (Brussel)

Na een reeks voorrondes langsheen jeugdhuizen in Oudergem, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Laken was het gisteren tijd voor de ontknoping van de Brusselse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.