AlbumsRecensies

Nick Noel & The Red Rose Rogers – Tiber (★★★½): Vertrouwde melancholie

Ondanks dat Nick Noel & The Red Rose Rogers wellicht nog onbekend klinkt voor velen, is het hoog tijd dat daar verandering in komt. De Gentse indie-americanaband begon in 2019 met het maken van muziek, oorspronkelijk bedoeld om te gebruiken voor Nicolas Cherlets (zang) eigen westernfilm. Toch werd al snel duidelijk dat de muziek meer potentieel had en kon dienen voor een veel breder publiek. Enige tijd later ontstond de zevenkoppige band. Ieder lid draagt een uniek klankpalet en een eigen virtuositeit bij, wat samen een collectieve harmonie vormt. Hun potentieel viel bij velen al op; in 2021 was de band finalist van Sound Track en in 2022 werd ze zelfs verkozen tot winnaar van de Red Rock Rally in Brugge. Qua discografie heeft de groep nog niet bepaald een schatkist vol nummers: ze bracht reeds twee singles uit, namelijk “The Fool” en “Alabama”. Maar nu is er goed nieuws, want onlangs werd debuut-ep Tiber uitgebracht, die in totaal zes nummers bevat.

In april trakteerde Nick Noel & The Red Rose Rogers ons al op een voorsmaakje van de ep met de release van single “Tiber”, en die stelde niet teleur. Het nummer riep meteen beelden op van een western uit de jaren vijftig waar het perfect in zou passen. De totaliteit, van de tekst tot Nicolas’ stem, de gitaren, zangharmonieën en subtiele drums, vormt een samenhangend geheel. Met de toevoeging van de backingvocals door Eszter Vanderhaeghe krijgt de muziek net dat vleugje extra magie. Haar stem voert je bijna mee naar een dromerige gemoedstoestand, voegt een diepere laag toe en zorgt voor meer sereniteit.

Juist nu, in deze koudere dagen, brengt Nick Noel & The Red Rose Rogers een warme gloed. De recent uitgebrachte videoclip voor het nummer “HYMN #1” straalt een prachtige sfeer uit, vol warmte, intimiteit en gezelligheid. Het stemgeluid van Nicolas vertoont gelijkenissen met dat van Maarten Devoldere, zanger van Balthazar en Warhaus. Ze delen datzelfde warme en intieme timbre in hun stem. De nummers zelf roepen meer de sfeer op van Warhaus, maar toch dragen ze hun eigen stempel, met een nostalgische en authentieke stijl die een vleugje van het verleden lijkt te omarmen. Ze geven een hedendaagse draai aan de klanken van americana.

De inspiratie haalt de band uit muzikale grootheden Israel Nash, Wilco en Calexico. De groep bestaat uit zeven leden, wat ervoor zorgt dat er vanuit verschillende kanten inspiratie en input komt, wat toch zorgt voor wat diversiteit in de songs. In het geheel ademen alle nummers van de ep een langzaam ritme uit, maar “Lay It On The Line” vormt vermoedelijk het meest bedachtzame deuntje. De opbouw ervan is rustig en geleidelijk, met langzame gitaartonen die zorgvuldig zijn geplukt. De traagheid draagt bij aan de diepte van het nummer, terwijl de doordachte teksten een verhaal vertellen dat stilaan ontvouwt, in elke zin die een nieuw facet van emotie onthult.

Na on repeat te hebben geluisterd, is de conclusie dat er geen enkel zwak nummer op de ep staat. Zelfs met een beperkte eerdere releasegeschiedenis bewijst Nick Noel & The Red Rose Rogers nogmaals dat het weet hoe het de aandacht moet grijpen. Met Tiber hoopt de band het bereik nog verder uit te breiden naar een breder publiek.

Nick Noel and his Red Rose Rogers staat op vrijdag 15 december om 20u30 gepland voor de ep release party in De Vieze Gasten in Gent. Alle speeldata zijn telkens terug te vinden op de socials.

Facebook / Instagram / VI.BE

Ontdek “Lay it on the line”, ons favoriete nummer van Tiber in onze Plaatje van de plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Sound Track: Finale West-Vlaanderen @ Wilde Westen (Kortrijk)

Het jaar loopt zo stilaan op zijn eind en dus is het ook voor Sound Track 2021 tijd om de winnaars te…
InstagramInterviews

Maak kennis met de finalisten van Sound Track West-Vlaanderen!

Na wekenlang beraad en verschillende voorrondes in Brussel en alle provincies ten noorden van de taalgrens, kon de jury de moed opbrengen…
InstagramLiveRecensies

Sound Track: Selectieronde 10/10 @ Cactus Muziekcentrum (Brugge)

Terwijl de skaters buiten aan het Cactus Muziekcentrum in Brugge nog duchtig op hun bek gingen, trapte de eerste West-Vlaamse voorronde van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.