AlbumsRecensies

Crystal Fighters – LIGHT+ (★★★): Sputterende terugkeer naar basis

Het is ondertussen alweer tien jaar geleden dat Crystal Fighters bekend werd bij het grote publiek met monsterhits als  “You & I”, “Love is all I Got” en “LA Calling”. Het tweede album, Cave Rave, was mede daardoor een groot succes. Jammer genoeg konden ze met de twee volgende platen niet overtuigen. Toch slaagde de band erin om zalen als de AB uit te verkopen en de wei van Pukkelpop plat te spelen; dat Crystal Fighters een speciale band heeft met ons land, werd al duidelijk door een eerder interview dat ze gaven in 2019. Op 18 februari 2024 keren ze terug naar de AB om hun vierde plaat, LIGHT+, aan hun favoriete publiek voor te stellen.

In afwachting van het nieuwe album, loste de band in de zomer al drie nummers. Ze beloofden een album waarop ze terugkeerden naar hun hoogdagen, met de herkenbare sound en vocals van Sebastian Pringle. LIGHT+ kan deze verwachtingen niet helemaal inlossen. De plaat is met zijn tien nummers maar een goed halfuurtje lang; een halfuurtje waarin we kunnen dromen over zorgeloze zomers, maar waarbij we regelmatig abrupt uit deze droom wakker worden en de wenkbrauwen fronsen over de muzikale keuzes die de band maakte in enkele nummers. Wie de plaat in zijn geheel beluistert, zet zich beter klaar voor een hobbelige trip down memory lane.

Met onder andere “Love x3”“Carolina” en “We Got Hope”, toont Crystal Fighters dat ze nog steeds het potentieel hebben om ons te bekoren met het gekende concept. De nummers klinken fris, vrolijk en lopen over van de positieve vibes; exact het beproefde recept dat hen successen opleverde in het verleden. Positief verrassen doet de band echter met “End The Suffering”, waar zangeressen Laure Stockley en Mimi Borrelli de hoofdrol opeisen. Het nummer heeft een vrolijke sound, maar de tekst, ‘How we gonna make it right, when it feels good news is out of sight’, beklijft meer dan ooit in tijden als deze. In eerste instantie lijkt het een persoonlijke boodschap, maar naarmate het nummer vordert, wordt het duidelijk het een schreeuw is naar vrede. Crystal Fighters slaagt er met “End The Suffering” in om ons stil te krijgen en te doen stilstaan bij de boodschap van de song.

Naast enkele zeer degelijke tot verfrissende en goede nummers, bevat de plaat ook enkele songs waarvan we liever hadden dat ze het daglicht nooit hadden gezien. We kunnen het de band niet kwalijk nemen dat ze af en toe op zoek zijn naar vernieuwing, maar “Multiverse” en “Let Me Go” klinken toch eerder als mislukte experimenten die, wat ons betreft, rechtstreeks de vuilbak in hadden gekund.”Multiverse” klinkt alsof er lukraak klanken in de mixer zijn gegooid en alsof dat nog niet eclectisch genoeg was, besloten ze om een alienachtige sluier over de vocals heen te plaatsen.”Let Me go” daarentegen is eerder een te saaie herhaling van dezelfde tekst met een eentonige beat onder, waardoor we ons al snel gaan vervelen. Beide nummers zullen geen potten breken, en hopelijk dan ook snel in de vergeetput belanden.

Al bij al is LIGHT+ een meer dan degelijke plaat vol nummers die de typische sound van Crystal Fighters weerspiegelen en ons doen hunkeren naar een nieuwe zomer vol zon en vreugde. De band slaagt erin om zijn originele sound terug te vinden met enkele nummers die potentieel kunnen uitgroeien tot klassiekers in hun repertoire. Daarnaast wisten ze ons ook te verrassen door in “End The Suffering” de zangeressen op de voorgrond te plaatsen, de perfecte keuze om de boodschap van het nummer helemaal tot zijn recht te laten komen. De schoonheidsfoutjes die de plaat bevat, bedekken we graag met de mantel der liefde, zolang ze deze maar wijselijk uit hun setlist laten.

Crystal Fighters komt op 18 februari 2024 naar de AB.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “End The Suffering”, ons favoriete nummer van LIGHT+, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single skaiwater - "light!" (feat. Lil Nas X & 9lives)

skaiwater bracht in 2019 een eerste ep uit en sindsdien kwam de Britse rapper met de regelmaat van de klok met nieuwe…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult aan met Fontaines D.C., Romy, Inhaler, Sugababes en meer!

De krokusvakantie is voorbij, dus keert ook de organisatie van Pukkelpop terug naar het bureau. Dat betekent met andere woorden dat er…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sigma & Crystal Fighters - "Someone To Hold On To"

Als je Sigma leest, denk je misschien meteen aan een letter of een merk, maar het is ook de naam van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.