AlbumsFeatured albumsRecensies

Troye Sivan – Something to Give Each Other (★★★½): Sensueel, eenzaam en liefdevol

Ooit was hij als kleine Wolverine te zien op het grote scherm, maar ondertussen kennen we Troye Sivan vooral als popartiest met zo nu en dan een mooie radiohit. Ten tijde van Bloom uit 2018 wist “My My My!” redelijk wat airplay te krijgen en sindsdien sloegen ook nummers als “Angel Baby” goed aan. Toch wist Sivan ons vooral te verrassen met In a Dream, een nagenoeg vlekkeloze ep waarop hij de rollercoaster van een break up ondergaat met een goed gebalanceerde combinatie van zijn emotionele en dansgrage kanten. Ook het nieuwe Something to Give Each Other gaat over een gebroken hart, maar ook thema’s zoals het (nog niet) hebben van een (queer) community, vrijheid, liefde en seks komen rijkelijk aanbod.

Opener “Rush” zorgt dan ook meteen voor een bevrijdend gevoel en is net als de videoclip een sensueel, stomend en gewoonweg sexy nummer. De rush is dan ook echt te voelen en nog voor het lied halverwege is, staan we op de dansvloer. Wordt dit een dansvloeralbum? Het ziet er eventjes naar uit, maar wie Troye Sivan goed kent, weet dat hij ook houdt van gevoelige ballades en die zijn dus ook van de partij op Something to Give Each Other. Daarnaast staan er op Sivans derde langspeler ook een aantal nummers die schommelen tussen een echte dansschrijf en emotionele ballade. “What’s The Time Where You Are?” is er al zo eentje. Thematisch voelen we veel melancholie, terwijl er gezongen wordt over een lange afstandsrelatie en gebroken hart. De frisse beats die hier aanwezig zijn, passen echter niet helemaal bij de eerder terughoudende zang waardoor die wat overstemd wordt. De veelbelovende start legt de lat meteen hoog, maar niet alle liedjes geraken daarover.

Terughoudendheid lijkt dan net een thema te zijn op “One of Your Girls”, waarin Troye Sivan experimenteert en samengaat met een jongen die nog geen evenaring heeft met andere mannen. Het lied voelt op een manier heel eenzaam aan en de bewerkte stem tijdens het refrein versterkt het afstandelijke, koele gevoel nog meer. Het nummer voelt eveneens als een ervaring die veel queer mensen herkennen, waarbij je nog met een geheim leeft en de sleutel tot je hart toch aan iemand toevertrouwt, zij het achter gesloten deur. “In My Room” is er nog eentje die eenzaam en nostalgisch overkomt door de beperkte instrumentatie en droevige tekst. De outro voegt wel wat meer diepgang toe aan het kale nummer, maar in tegenstelling tot “Animal” (een nummers van Sivans vorige album dat qua sfeer en opbouw best gelijkaardig is) lijkt hier dat schepje meer te ontbreken, waardoor we toch wat op ons honger blijven zitten.

Van ‘I want it back’ op “In My Room” naar “Can’t Go Back, Baby”, een ballade die langzaamaan opgebouwd wordt. Een leuke productie maakt ons helemaal warm voor een euforische ontploffing, die er net niet komt. Sivan maakt het op dit nummer uit met zijn lief en na enkele kalmere nummers voelt “Can’t Go Back, Baby” ook voor ons bevrijdend aan. De euforie en het vrije gevoel zijn bijgevolg vanaf de eerste seconde aanwezig eenmaal “Got Me Started” in gang schiet. De sample van “Shooting Stars” danst heup tegen heup op de aanstekelijke muziek, met de hier zelfzekere stem van de zanger. Hij zingt over de hete chemie met een andere feestganger en met ‘we got something to give each other’ valt niet alleen de titel van Sivans derde plaat, maar is het ook duidelijk dat hij verwijst naar een afterparty met een euforische ontploffing als resultaat.

Het pompende van “Rush” wordt nooit evenaart, maar “Silly” gaat wel bijna die richting uit. De frisse popsong zet het dansmomentje van voorgaande wel voort, al voelt het een beetje hol aan waardoor het net niet helemaal aanslaat. Waar we onszelf helemaal konden verliezen op “Rush”, of “STUD” van In a Dream, lukt dat hier net niet. Gelukkig gaat “Honey” dan weer binnen als zoete broodjes door de minder cleane productie, waarbij het vooral het laatste stuk is dat weet te bekoren. Het voelt wat minder braaf, wat aansluit bij de tekst over liefde gepaard met seks in alle dorpen en steden. De liefde moet groot zijn, want op afsluiter “How To Stay With You” wordt de voormalige scharrel voorgesteld aan de mama. Op die manier blijkt dat Troye Sivan en zijn nieuwe vriend meer te bieden hebben dan alleen seks en met een zwoele saxofoon worden die koele gevoelens gelukkig weggejaagd met warmte en sensualiteit.

Something to Give Each Other is uiteindelijk niet zo stomend geworden als de eerste single deed vermoeden, maar het wel een waardige opvolger voor Bloom. De langspeler is niet de meeslepende ervaring die ep In a Dream was, maar behandelt wel deels dezelfde thema’s en werkt die met momenten minstens even goed uit. De verhalende structuur die vooral in de tweede helft van de plaat aanwezig is, voelt best melig en hartverwarmend aan. Sivan heeft ondertussen duidelijk zijn draai gevonden, al komt zijn stem met momenten toch niet helemaal goed over in vergelijking met de rest van het geheel. Ook de productie kon op een aantal momenten de muziek wat meer kracht onderzetten, maar hier kunnen we niet altijd over klagen met enkele zeer sterke songs. Something to Give Each Other toont een Troye Sivan die weet wie hij is en op die manier schuift hij een samenhangende groep liedjes naar voren.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “One Of Your Girls”, ons favoriete nummer van Something to Give Each Other, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1268 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 mooiste albumhoezen van 2023

Het oog wil ook wat, dat geldt zelfs in de auditieve wereld van de muziek. Albums terugbrengen naar hun artwork is de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Troye Sivan - "Got Me Started"

Popfans konden afgelopen zomer rekenen op Troye Sivan voor een sterke, zomerse single dankzij zijn comeback met “Rush“. Het uiterst fijne en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Troye Sivan - "Rush"

Het is intussen al vijf jaar geleden dat Troye Sivan zijn meest recente langspeler Bloom uitbracht, met daarop enkele fijne catchy popsongs en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.