InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Selectieronde 29/09 @ Het Bos (Antwerpen)

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Sound Track-machine is weer volop in gang geschoten, want vanaf deze maand vinden in heel het land de regionale voorrondes van het wedstrijdtraject plaats. Uit de 1133 inzendingen van deze derde editie werden 136 bands en artiesten geselecteerd. Gisterenavond gaven zes daarvan het beste van zichzelf in Het Bos in Antwerpen, met de hoop om door te stoten naar de finales, die op 9 december zullen plaatsvinden. Een loting de dag zelf bepaalde vanavond de running order. 

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als eerste groep van de avond mocht BLOND de spits afbijten. BLOND is een soort supergroep uit de vrouwelijke indiescene van het land. Bassiste Caitlin Talbut speelt namelijk ook bij voormalige Sound Track-winnaar BLUAI, en werd ook met plush baby geselecteerd voor de voorronde op 6 oktober in Turnhout. Zangeres Linde Notenbaert is dan weer het alias van Lil Alia, die op 7 oktober in Lier aan een voorronde deelneemt. De dames zetten dus graag verschillende petten op. Dat dat hen vlekkeloos afgaat, werd tijdens hun act nogmaals duidelijk. BLOND bracht eigenzinnige nummers met heel unieke, Nederlandse teksten en prachtige harmonieën. De sound klonk heel professioneel en de performance van de band kon onze interesse deze avond absoluut bijhouden. “Alles Moet Groter” stak er voor ons bovenuit als meest ontroerende nummer. 

© CPU – Nathan Dobbelaere

Vervolgens zong CAL! zowel in het Nederlands als in het Turks over een mengeling van trap, dance en Arabische elementen. De Antwerpenaar stond zichtbaar met plezier op het podium tijdens wat zijn eerste show ooit bleek te zijn. Volledig in het wit gekleed stelde hij onder andere de nummers “FELEK” en “Mona Lisa” aan ons voor. Zijn songs waren catchy en dankzij de combinatie van Arabische invloeden en westerse beats klonk het geheel vooral erg fris. Hij zong op een backing track, waar soms ook wel de vocal al mee op leek te staan. De songs waren verder goed uitgewerkt en stonden dankzij de unieke productie op zichzelf. CAL! zocht ook de interactie met publiek van Het Bos op, dat daarop alvast vol enthousiasme reageerde.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Hierna was het de beurt aan de vijfkoppige band Dull Boy Johnny. De frontman was een en al swagger met zijn zwoele bariton stem en ook de rest van de band paste perfect in datzelfde plaatje. Samen zetten de netjes geklede heren een swingende show neer die de zaal duidelijk wist te appreciëren. Ze bleken allesbehalve dull met hun betoverende, groovy nummers die soms als Khruangbin dan weer als Curtis Mayfield aandeden. Met hun ep Tropical Swing Club hadden ze daarnaast genoeg materiaal om uit te putten waardoor de ervaring al meteen opviel in vergelijking met andere acts dezelfde avond.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Vierde act van de avond was Deadbeat Larry die op blauwgestreepte kousenvoeten optrad. Elk nummer was raak dankzij betekenisvolle en intelligente teksten, die ook nog eens heel oprecht gebracht werden. Hij werkte al samen met Zwangere Guy en is daarnaast artist in residence bij Trix. Zijn Nederlandse rapteksten snijden allerlei serieuze onderwerpen aan, van burnout tot depressie. Ook de productie van de nummers konden we zeker smaken. Vanavond sprong “COOL AF” er voor ons uit als meest memorabele nummer dankzij de meezingbare tekst. Deadbeat Larry zocht ook vaak de interactie op met het publiek, wat ons vaak deed lachen. Had hij echt slecht geslapen of was dat gewoon een leuke bindtekst om zijn nummer “Melatonin” in te leiden? We weten het niet, maar we geloven hem hoe dan ook. Zo overtuigend was Deadbeat Larry. 

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nadat ze aan het rad met willekeurige woorden hadden gedraaid om hun groepsnaam te verzinnen, was het de beurt aan Mojo & The Kitchen Brothers om Het Bos onveilig te maken. De band bracht psychedelische jaren 70 rock die vooral getypeerd werd door een overdonderende muur aan stevige gitaren. Met naast de bas nog drie gitaren waren die namelijk goed vertegenwoordigd. De jongens hadden een sterke podiumpresence en wisten te imponeren met hun lange, zorgvuldig uitgesponnen nummers. Ze gingen tijdens de performance volledig op in hun nummers en speelden in een trance verder. Enige minpunt was dat de nummers soms wat te langdradig overkwamen doordat er niet altijd even veel variatie in zat.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De in Rwanda geboren en in België getogen rapper K3LL mocht de voorronde in Het Bos afsluiten. Dat deed hij door zijn up-and-coming hiphop voor een enthousiast publiek te brengen. We konden de teksten zelf niet altijd goed verstaan. Zijn fans in de zaal verstonden die blijkbaar wel, want die zongen veel van zijn nummers gewoon luid mee. Hij bracht verschillende van zijn songs, die allen op zich konden staan doordat ze onderling genoeg verschilden qua sfeer en stijl. K3LL toonde zich als een opkomend talent, al is er wel nog wat ruimte voor verbetering wat zijn prodiumprésence betreft. Ergens tussendoor haalde hij trouwens zijn astmapuffer boven om op adem te komen, moet kunnen!

Onze top drie van deze voorronde in Het Bos vind je hier terug:

1. Deadbeat Larry
2. Dull Boy Johnny
3. BLOND

Na het zien van al dit jong geweld, kunnen we alleen maar aanraden zelf eens een kijkje te gaan nemen op een van de vele voorrondes. Een overzicht daarvan vind je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Related posts
LiveRecensies

Roadburn 2024 (Festivaldag 4): Keer om alstublieft

Aan iedere weg komt ooit wel een einde, ook aan de brandende weg die Roadburn heet. Nadat we drie en een halve…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Backyard Festival lost eerste namen

Als er één festival was dat ons afgelopen jaar aangenaam heeft verrast, dan was dat Backyard Festival wel. Het muziekfestijn in de…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

25 nieuwe namen voor Rock Herk met o.a. The Afghan Whigs, Therapy? en shame

Rock Herk viert dit jaar zijn veertigste verjaardag en dat zal het niet zomaar laten aan zich voorbij gaan. Nadat we in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.