AlbumsRecensies

Lucia & The Best Boys – Burning Castles (★★★★): Gotische galaxy

Het is zo ver. Het debuutalbum van Lucia & The Best Boys is er. Dat de hele wereld erop zat te wachten zou nogal overdreven zijn, maar de Schotse indierockband wist met nummers als “Perfectly Untrue” en “Summertime” de afgelopen jaren mooie streamingcijfers te vergaren. Het viertal bracht de afgelopen jaren al enkele ep’s uit, waarvan een deel onder de naam LUCIA. Ondertussen krijgen drummer Alasdair Scott, bassist Chris Frew Ballantyne en gitarist Conor Goldie wat meer erkenning en werden ze omgedoopt tot The Best Boys. Samen met Lucia Fontainé deden ze duidelijk hun best op Burning Castles. Het resultaat mag er zeker zijn.

De langspeler telt elf nummers en daarvan waren er drie op voorhand te beluisteren, wat nog veel ruimte overlaat om nieuwe planeten te verkennen in het universum genaamd Burning Castles. Gelukkig weet de plaat zo nu en dan aangenaam te verrassen, waarvan “Butterflies” de eerste verrassing is. De openingsgeluiden van het lied klinken als een elektronische vlinder die onze atmosfeer binnenvliegt en na een brave verkenning op avontuur gaat. De dreiging neemt toe en voor we het weten hangen we aan de lippen van zangeres Lucia. Zoals vaker hangt er een gloed om haar stem en langzaamaan geraken we zo opgeladen, klaar voor wat nog komt. Al is het nog eventjes vol spanning wachten.

Vervolgens komen singles “When You Dress Up” en “So Sweet I Could Die” aan bod en vooraleer we zeemzoet kunnen meezingen met die tweede, wordt er eerst verder met spanning gespeeld op die eerste. “When You Dress Up” voelt aan als Lucia die je bij je keel grijpt en steeds harder begint te knijpen. En dan (afhankelijk van je persoonlijke voorkeur) laat ze los of knijpt ze je keel gewoon kapot wanneer de gitaarsolo losbreekt. Het klinkt zeer indrukwekkend, gotisch en statisch. Vooral dat gotische wordt verder getrokken in “So Sweet I Could Die”, al zien we er hier toch ook een grote portie attitude en coolness bij. De muziek klinkt vrij donker, maar de zang klinkt dan weer zeer zoet (of ‘sweet’, no pun intended). Het nummer voelt aan als een bevrijding na een heerlijke dosis spanning en die vrijheid blijft nog eventjes aanwezig.

“Angels Cry Too” laat ons zo weten dat ook de schoonste mensen kunnen wenen, want ‘even in heaven she could be falling’. De mooie teksten zetten onze fantasie meer dan eens in gang, al gaan ze soms wat verloren achter de prachtige stem van Lucia en de muziek die er rond beweegt. Ondanks dat Lucia & The Best Boys volgens het internet een rockband is, gaat het er op Burning Castles eigenlijk vaak rustig aan toe. “Love Yourself” gaat (zoals de titel al verklapt) over zelfliefde en had evengoed een eenvoudige pianoballade kunnen zijn, maar lijkt voor het grootste deel echter een eigenzinnige donkere elektronische song. Tot wanneer de gitaar eventjes enkele forste uithalen doet en ons bij ons nekvel grijpt.

Titelsong “Burning Castles” werd al op voorhand uitgebracht en bracht al een heerlijk dramagehalte met zich mee. Het lied voelt aan als een dystopisch ruimtelandschap waarbij een grauwig paars en donkerrood de bovenhand nemen. Het dramagehalte bereikt hier een piek waarbij we op een Europese liedjeswedstrijd wellicht sterren zouden zien vallen. Het voelt een beetje melig aan, maar daarna worden we op “Hurt Somebody You Love” meteen geconfronteerd met echte pijn. Zonder veel achtergrondgeluiden worden hier de lijnen ‘Fuck my feelings you don’t care / I’m just a girl, just another person for you to pretend your in control of everything / I like to see you suffering, holding on to nothing’. We zouden Lucia meteen willen vragen of alles oké is met haar. De rest van het nummer geeft ons al een antwoord. De emotionele tekst brengt een eenzaam gevoel met zich mee, alsof Lucia zonder haar Best Boys in haar eentje op een planeet rondzweeft. Gelukkig komt er uiteindelijk toch muzikale bijstand en zo vindt de zangeres hopelijk troost in de muziek. Wij vinden er in ieder geval wel troost en erkenning in.

Lucia & The Best Boys weet een mooie afwisseling aan te bieden op hun debuutalbum tussen de meer uptempo, leuke nummers en de tragere liedjes met veel emotie of spanning. Burning Castles is echt een reis doorheen het universum van de vierkoppige band. De vlammen en de pijn die ze aanrichten zijn soms heel goed te voelen en ook de gotische architectuur van het kasteel ligt zo nu en dan binnen handbereik. Doorheen het album valt de band zelden in herhaling. Bepaalde zaken (thematisch en muzikaal) komen zeker terug waardoor het wel een samenhangend verhaal wordt. Dat het zo nu en dan wat dramatisch of melig wordt, vergeven we Lucia & The Best Boys want op andere momenten komen de muzikanten net heel sterk uit de hoek, of voelen de teksten enorm rauw en puur aan. Lucia & The Best Boys heeft al een duidelijke identiteit en daarbinnen bewandelen ze verschillende spectra, wat hun eerste langspeler een interessante en sterkte rit maakt.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek “Hurt Somebody You Love”, ons favoriete nummer van Burning Castles, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1203 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Lucia & The Best Boys - "Burning Castles"

Het uitbrengen van een eerste langspeler is voor elke artiest een mijlpaal en binnenkort is het zo ver voor Lucia & The…
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #24

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos hoog. Daarom dat het onmogelijk is om alles binnen de correcte tijdspanne van een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.