AlbumsRecensies

Precious Pepala – Eve (★★★★): Pijnlijk relevante poprock

Eind vorig jaar verscheen de singer-songwriter Precious Pepala op onze berenradar. Ze debuteerde in augustus met de single “My Eyes Only” en al snel volgden nog andere singles met steeds eenzelfde formule: een persoonlijke boodschap gebaseerd op iets uit het verleden waarvan de gevoelens versterkt werden door de muziek. Het leverde heel wat mooie nummers op, en elke keer sloten we af met dezelfde gedachte: bracht ze maar een groter project uit. Dat groter project krijgen we nu in handen met haar debuut-ep Eve. Het is – zoals we verwacht hadden – een zeer persoonlijke plaat waarop we een kijkje nemen in het verleden van Precious Pepala, maar ook eentje die af en toe verrassend uit de hoek kan komen.

Om de opening en de titel van de plaat te begrijpen, moeten we terug naar het begin van Precious Pepala’s muzikale carrière. Tegenwoordig beginnen de meesten dat op apps zoals TikTok, maar de Britse singer-songwriter startte die door te zingen in haar kerk. Haar vader leidde kerkvieringen, waardoor de religieuze verwijzingen niet zo absurd zijn. Zo is “Eve” natuurlijk een verwijzing naar dat bekende Bijbelse verhaal en heeft ook de Britse een zonde begaan door verliefd te worden op de duivel, maar haalt ze ook in “Fifth” aan dat haar vader het bidden belangrijker vond dan naar de mentale problemen van zijn dochter te luisteren.

Haar ouders worden verschillende keren aangehaald in de nummers op Eve, maar vormen niet louter de rode draad. Precious Pepala creëert met haar plaat meerdere keren een gevoel van herkenbaarheid en meestal met een pijnlijke relevantie. In “Bubble Wrap” haalt ze haar overbeschermende ouders aan, met “Fifth” stelt ze haar angst om therapie te zoeken bloot en “Looking For Trouble” haalt dan weer het gevaar van een vrouw die ’s avonds alleen over straat loopt aan. Ze deelt haar verhalen vanuit een persoonlijk standpunt, terwijl het niet zo unieke gevallen zijn en daarmee een brug vormt tussen haar muziek en mensen die hetzelfde beleefd hebben.

De magie van Pepala’s muziek zit hem niet louter in de teksten, want het is vooral de gelaagdheid die ertoe doet. Eerst en vooral is het een artiest met een krachtige stem. Daarnaast beschikt de Britse ook over het vermogen door muzikaal ons bij haar verhaal te betrekken en maakt ze daarbij vaak gebruik van een georkestreerde chaos. Mentale problemen vormen een groot onderdeel van Eve, zoals bij het krachtige “Voices“, en die stemmen in haar hoofd vertaalt ze door een chaos aan stevige gitaren en drums. Bij “231” voelt Pepala zich aanvankelijk op haar gemak en opent ze redelijk upbeat, maar van zodra ze in het verhaal moet performen neemt haar angst het terug over en horen we opnieuw een stevige chaos waarin de zangeres zelfs schreeuwt. Precious Pepala zingt over bepaalde gevoelens en zorgt ervoor dat wij ze mee ervaren door haar muziek op een creatieve manier in te zetten.

Met Olivia Rodrigo is er al even een nieuwe generatie aan poprock bezig en eigenlijk mogen we Precious Pepala ook in die categorie plaatsen. Hoewel ze niet over dezelfde naamsbekendheid bezit, toont de singer-songwriter op Eve meerdere keren aan hoe slim haar nummers in elkaar zitten. Haar talent heeft ze alvast, nu nog een groter bereik en misschien zien we haar binnen enkele jaren op de grote hitlijsten staan.

Facebook / Instagram / Twitter (X)

Ontdek “Voices”, ons favoriete nummer van Eve, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

35 albums die je misschien over het hoofd zag in 2023

De eindejaarslijstjes vliegen je tegenwoordig weer om de oren, dus je zal ongetwijfeld gemerkt hebben dat niet elke plaat de aandacht krijgt…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Precious Pepala - "Fifth"

Dat Precious Pepala een jong talent is om op te volgen, bewijst ze keer op keer. De zangeres verwerkt persoonlijke ervaringen in…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Precious Pepala - "Bubble Wrap"

Ondanks haar jonge zangcarrière kon Precious Pepala al stevige indruk op ons maken. Met “Voices” van eind december vorig jaar zette ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.