AlbumsFeatured albumsRecensies

The Beaches – Blame My Ex (★★★): TikTokrock

In een muzieklandschap dat anno 2023 geregeerd wordt door eendagsvliegen en TikTokpopsterren, is het soms nog moeilijk om bands een mooie toekomst te voorspellen. Toch voelt de hype rond The Beaches net dat tikkeltje anders dan bij eender welke andere nieuwe radiohit. De vier dames uit Toronto zitten nochtans al tien jaar in het vak, maar kenden pas recent een echt grote doorbraak in de vorm van “Blame Brett“. Dat nummer vocht zich een weg van TikTok naar de top van de hitlijsten, waardoor de sterren gunstig lijken te staan voor de Canadezen. Aan hen om met hun nieuwe plaat Blame My Ex aan te tonen dat ze meer in hun mars hebben dan die ene hit, al laat het feit dat dat album meteen ook een knipoog is naar dat nummer ons een beetje in dubio achter.

Het is weliswaar niet zo dat Blame My Ex een soort ‘”Blame Brett” met negen B-kantjes is geworden, maar het staat wel als een paal boven water dat de hit de basis vormt voor de rest van plaat en er bijgevolg meteen ook met kop en schouders bovenuit steekt. Dat komt doordat alle ingrediënten van The Beaches aanwezig zijn; coole surfy punkriffjes, catchy refreinen, een relevant thema en de herkenbare stem van frontvrouw Jordan Miller. Die stem ontpopt zich gaandeweg zelfs tot een van de troeven van de band, want ook opvolger “What Doesn’t Kill You Makes You Paranoid” kan op die manier van een eigenheid genieten. Eenzelfde muzikale principe zorgt opnieuw voor wat aanstekelijkheid, terwijl Miller er die finale The Beaches-toets aan toevoegt.

Het recept van de dames wordt zo dus al snel duidelijk, met nummers die allemaal in eenzelfde lijn liggen; “Me & Me” klinkt weliswaar een tikkeltje meer groovy en “Kismet” neigt iets meer naar pop dan naar rock (met een dikke knipoog naar Wet Leg). De keerzijde van de medaille is dan al snel dat het eentonig begint te worden. Dat probleem wordt in het begin van Blame My Ex nog mooi in evenwicht gehouden door de aanstekelijkheid van de songs, maar gaandeweg krijgen we meer dan eens het gevoel dat we het allemaal al wel eens hebben gehoord. “Shower Beer” heeft het op die manier bijvoorbeeld moeilijk om eruit te springen, terwijl het tempo bij “Edge of the Earth” helemaal verdwijnt.

Het zit ‘m op Blame My Ex dus vrijwel in de details, want een nummer als “Everything Is Boring” maakt zijn titel allesbehalve waar. Sterker nog, het zou zomaar eens de opvolger van “Blame Brett” kunnen zijn. Zo is ook hier alles aanwezig om het zonnetje nog wat harder te laten stralen. En als de band dan eens een ietwat andere kant opgaat, dan lukt het in zekere zin ook wel. “My Body ft Your Lips” neigt zo richting een iets meer coole popvibe dankzij de gastbijdrage van Beach Weathers, waardoor het allemaal een pak makkelijker in het gehoor ligt.

En dat is misschien meteen ook wel het belangrijkste principe van Blame My Ex: het ligt heel erg makkelijk in het gehoor. The Beaches lijkt dus met andere woorden de perfecte TikTokrock te maken; zonder dat woord een denigrerende bijklank te willen geven. Wel doelen we daarmee op het feit dat het allemaal heel plezant klinkt en vlotjes in je gehoorkanalen blijft plakken, maar dat er langs de andere kant toch een soort ruwer randje aan zit. Heeft The Beaches zich met haar nieuwste worp weten te onderscheiden van de eendagsvliegen? Ja en nee. De hype zal met dit album wel groter worden doordat er nog meer aandacht naar de band zal gaan, maar het verrassingseffect is er simpelweg niet meer.

Je zou kunnen stellen dat het door de media-aandacht allemaal een beetje te snel moest gaan voor de dames, waardoor de variatie – of beter gezegd het gebrek eraan – ze soms de das om doet. Hoe dan ook zal de wereld zich alleen maar de hitjes (in wording) herinneren. En als ook wij in z’n geheel terugkijken op de plaat, moeten we stellen dat Blame My Ex uiteindelijk wel gewoon een tof album is. De vraag is dus bij deze eigenlijk al hoe The Beaches zal evolueren richting een volgende langspeler. Maar eerst moet er nog geoogst worden.

Facebook / Instagram / Twitter (X) / Website

Ontdek “Blame Brett”, ons favoriete nummer van Blame My Ex, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

1889 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Beaches - "Me & Me"

Je kan ze voorzichtig vergelijken met HAIM, maar dan wat steviger. Het vrouwelijke viertal dat samen The Beaches vormt, maakte vanuit hun…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single The Beaches - "Blame Brett"

Avril Lavigne, Alanis Morissette, The Aces, Passion Pit en Eagles of Death Metal behoren al tot de fanclub en we zijn er…
Filmpje van de week

Filmpje van de week 9 - 15 oktober 2017

Wederom een week gepasseerd, alweer een week waarin enkele fijne videoclips passeerden. Een videoclip over liefde, of over het licht zien, maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.