Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Till Lindemann – “Zunge”

© CPU – Stijn Verbruggen

Nu de beschuldigingenstorm wat is gaan liggen en het onderzoek is neergelegd, laat Till Lindemann zijn tong terug spreken. De frontman van Rammstein werd door meerdere vrouwen aangeklaagd vanwege seksueel misbruik en het toedienen van verdovende middelen in de backstage. Genoeg bewijs om die beweringen te bevestigen vond het Berlijnse openbare ministerie echter niet, en dus kan de Duitse zanger zich weer focussen op hetgeen hij wil: muziek. Zijn zeskoppige band doet dit keer – met een lange tour achter de rug – even niet mee en ook Peter Tägtgren, waarmee hij zijn zijproject opstartte, haakte in 2020 al af. Till Lindemann brengt zijn nieuwe single dus gewoon uit onder zijn eigen naam. Momenteel kampt hij nog met ziekte, maar binnenkort trekt de zanger op tour door Europa. Zo komt “Zunge” als een logisch geplande afspraak in de agenda na meer dan twee jaar zonder nieuwe muziek, zijn gastbijdrage op Kovacs’ “Child Of Sin” niet meegerekend.

Hoewel het artwork van die nieuwe single anders doet vermoeden, zal de veelbesproken zanger zich niet snel de mond laten snoeren. ‘Ik zeg gewoon wat ik wil’ is de boodschap die lichtjes door “Zunge” schijnt, zo verraden lyrics als ‘Meine Zunge hat keinen Knochen / Und so sag ich was ich will’ en ‘Ich muss es sagen, kann mich nicht zügeln’. Muzikaal horen we zoals al eerder bij het Lindemann-project nauwelijks een stijlbreuk met de Rammstein-discografie, al klinken de gitaren nu misschien net iets scheller. De vrouwenstem doet wederom subtiel haar intrede, de vioolklanken in de intro en breaks lijken we te kennen uit “Mein Herz Brennt” en de vergelijkbare riffs krijgen door het relatief lage tempo de tijd om zich regelrecht een weg naar ons middenrif te banen. Het staat in fel contrast met de harp die de rauwe, dreigende stem van de Duitser een argeloos en luchtig sfeertje geeft in de strofes. Alle controverse ten spijt zet de zanger zo toch weer een sterke en typische Till Lindemann-track neer, inclusief choquerende en lugubere videoclip. Of om zijn woorden even uit de context te trekken: ‘Mein Herz, das ist gebrochen / Doch es schlägt noch, steht nie still’.

Het album Zunge komt uit op 3 november. Op 10 december komt Till Lindemann met zijn 18+-show langs in de Lotto Arena. Na een tussenstop over het Kanaal landt zijn productie, zijn band en hijzelf in Rotterdam Ahoy. Beide shows zijn uitverkocht.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Till Lindemann @ Lotto Arena: Choqueren om te choqueren

De afgelopen maanden is er heel veel inkt gevloeid over Till Lindemann. De Rammstein-frontman werd namelijk door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Till Lindemann - Zunge (★★★½): De mond nog niet gesnoerd

Till Lindemann is een naam die ondertussen wel gekend is. Aan de ene kant door de nodige schandalen en controverse, aan de…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Till Lindemann - "Sport Frei"

Schandalen of niet; Till Lindemann is helemaal terug van nooit echt weggeweest en de releaseagenda mag het geweten hebben. De afgelopen week…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.