LiveRecensies

Booch? 2023 (Festivaldag 2): Duik in het diepe

© Marc Bogman

Na het hak- en breekwerk dat gladde paling zaterdag als afsluiter van de Mainstage had verricht, deed het ons gisteren deugd om te zien dat het festivalterrein klaar was voor dag twee. Met wederom een gezonde mix van pop, punk en vandaag zelfs house wist Booch? weer een sterke dag neer te zetten.

Norah Rhodes @ Talentstage

Sommige artiesten zijn gezegend door geboren te zijn met een echte artiestennaam. Norah Rhodes is daar een van en ze zorgde gisteren al vroeg voor een van de hoogtepunten. Met een mix van pop en indie wist de artieste het toch al in grote getalen aanwezige publiek een halfuur lang te betoveren. Nummers als “Take Me For Granted” en “Light Pollution” zijn cadeautjes voor de gehoorgang en verdienen meer aandacht. Ondanks dat de singer-songwriter in het begin kampte met wat technische problemen, wist ze een zeer sterke set neer te zetten als opener van de Talentstage.

Jack Botts @ Gulpener Mainstage

© Marc Bogman

Niet enkel acts uit de regio maken hun opwachting op Booch?. De Australische Jack Botts maakt feelgood muziek die het best te vergelijken valt met Xavier Rudd. Het zonnetje in combinatie met een aangenaam briesje paste perfect bij de muziek van Botts. De sound op zichzelf was echter niet spannend genoeg om drie kwartier te blijven boeien. Dat elk nummer uit dezelfde opbouw bestond, werkte ook niet in zijn voordeel. Begrijp ons niet verkeerd, de muziek werd goed gespeeld en nummers als “The Coffee Song” zijn wel degelijk fijne liedjes. Dat was ook meteen het probleem waar Jack Botts gistermiddag tegenaan liep: het publiek was al aan het bier, terwijl de singer-songwriter nog aan de koffie zat.

Bumble B. Boy @ Gulpener Mainstage

© Marc Bogman

Dat de shows van Bumble B. Boy op z’n minst opzienbarend genoemd kunnen worden, is bij menig concertganger inmiddels bekend. Na shows op onder andere Best Kept Secret dit jaar, was nu Booch? aan de beurt om ondergedompeld te worden in de absurdistische show van de in Australië mislukte kinderentertainer (zo beweert hij althans zelf). Gehuld in een imkerpak en vergezeld door een zo mogelijk nog merkwaardiger gezelschap bracht Bumble B. Boy een soort mix van artrock en punkrock. Met de volle zon schijnend op de imkerpakken konden we ons niet aan de indruk onttrekken dat het ondoenlijk heet moet zijn geweest voor het drietal. Toch gaf het, geheel op eigen manier, alles. Het is ergens wel jammer dat het bij Bumble B. Boy met name gaat om de absurditeiten, want de muziek bleek eigenlijk de gehele show dik in orde.

Ploegendienst @ Gulpener Mainstage

© Marc Bogman

Het is een hele tijd stil geweest rondom het punkcollectief Ploegendienst. De focus van de bandleden lag simpelweg op andere projecten. Neem frontman Ray Fuego, die hard aan de weg timmert als soloartiest. Toch waren we erg blij dat de mannen terug waren met nieuw werk: in april bracht de band IK uit; een bak herrie van zeer degelijke kwaliteit. Nummers als “Rattekop” en “IK” raasden voorbij met snelheden die zelfs de Thalys niet haalt. Het optreden zorgde zelfs voor een uniek moment op Booch?: een dappere bezoeker durfde het aan om van het toch wel hoge podium een stagedive te doen. Een gedenkwaardig optreden van de mannen van Ploegendienst.

Robin Kester @ Gulpener Mainstage

© Marc Bogman

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Robin Kester een groter publiek zal aanspreken. Met Honeycomb Shades bracht de Nederlandse alvast een van de betere albums van dit jaar uit. Met een uiterst zorgvuldig opgebouwde set zorgde Kester voor wederom een hoogtepunt van de tweede festivaldag. Waar opener ”Celeste” nog donker en mysterieus uit de hoek kwam, zorgde ”Fries and Ice Cream” al vroeg in de set voor het nodige licht. Samen met haar band weet ze live haar geluid uit te breiden, zo kregen diverse liedjes een heerlijke gitaarsolo aan het eind. Het tempo van de set vorderde gestaag en aan het einde zorgde de singer-songwriter met “Sweat and Fright” voor een sublieme apotheose. 

S10 @ Gulpener Mainstage

© Marc Bogman

De grote publiekstrekker van deze editie was S10. Op het eerste oog voor sommigen misschien een vreemde eend in de bijt, gezien de zangeres vorig jaar middels deelname aan het Eurovisiesongfestival uit de luwte stapte en zodoende nationale bekendheid vergaarde. Zij die Stien den Hollander al eerder zagen optreden, weten echter dat het repertoire van de artieste lang niet zo toegankelijk is als de songfestivalhit doet vermoeden. Met opener ”Zondagskind” zette S10 meteen de toon. Wat met name opviel was het enorme gemak waarmee de zangeres de connectie met publiek aanging en haar bindteksten uit de mouw schudde. Waar nummers als “Hoor Je Mij” en “Laat Me Los” een gevoelige snaar raakten, zorgden “Dans Mij Naar Huis” en “Nooit Meer Spijt” ervoor dat ze het hele plein aan het dansen kreeg. Het absolute hoogtepunt was echter haar versie van “De Leven”, waarmee de zangeres het festivalterrein stil kreeg. S10 bleek een perfecte headliner voor Booch?.

NAFT @ Gulpener Mainstage

© Marc Bogman

Waar zaterdag gladde paling de eer kreeg om de Mainstage af te sluiten, was het gisterenavond aan NAFT om het laatste beetje energie uit onze lichamen te persen. Is jazztechno een woord? Want dat is in principe wat NAFT brengt. De band wist het hele festivalplein aan het dansen te krijgen met zijn beukende akoestische dance en zorgde bovenal voor een glimlach op ons gezicht. Een uur lang beuken kan dus ook prima zonder dj, bewees NAFT. Een geweldige afsluiter van een geweldig georganiseerd (gratis) festival. Met een cocktail aan genres weet de organisatie een heel fijn festival neer te zetten dat wat ons betreft niet meer van de kalender mag verdwijnen.

26 posts

About author
geloof het of niet: er wordt tegenwoordig zat goede muziek gemaakt
Articles
Related posts
LiveRecensies

Bumble B. Boy @ Charlatan: Rammelen met de korven

Bumble B. Boy is de artiestennaam van Nederlander Tom Harden. Afgelopen zomer maakte het project van de man naam op verschillende Nederlandse…
InstagramLiveRecensies

Ploegendienst @ Charlatan: Overdrukventiel

Het is woensdag 24 januari 2024 en we begeven ons in Gent om een avondje alles kort en klein te trappen in…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Norah Rhodes - "i don't wanna say goodbye"

Wij van Dansende Beren zijn telkens op zoek naar nieuw talent en ervaring leert intussen dat we niet al te ver hoeven…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.