AlbumsRecensies

Alaska Reid – Disenchanter (★★★★): Collectie dagboekpassages met ambiance

Indiemuziek is hip. Dat is te merken aan onder andere de populaire Spotify-playlist my life is a movie met maar liefst tweeënhalf miljoen likes, waar ook Phoebe Bridgers, boygenius, Soccer Mommy, girl in red en Clairo op staan. Allemaal typische indierockacts die net zo goed de soundtrack hadden kunnen zijn van een coming-of-age arthousefilm. Alaska Reid zou prima in dit rijtje passen. Met slechts dertigduizend streams per maand is ze nog relatief onbekend, zeker in onze contreien. Misschien komt daar binnenkort verandering in met haar debuutalbum Disenchanter, opvolger van de ep Big Bunny uit 2020.

‘We were laughing in the booth / We got a little drunk / We were sharing cold French fries’. Zo luidt het openingsnummer “French Fries”. De tekst, gitaarriffjes en synthesizers doorheen deze langspeler lijken regelrecht uit een jaren tachtig serie te komen. Zo doet het tweede nummer “Dogs & Girls” denken aan de karakteristieke Stranger Things-soundtracks door Kyle Dixon & Micheal Stein. Hoogtepunten op het album zijn “She Wonders”, “Palomino” en “Back To This”. Uit al deze tracks blijkt een voorliefde voor de elektrische gitaar, een instrument waar ook zij fantastisch op kan spelen én soleren.

Ambiance en synthesizers, maar tóch een rockelement met gitaar en drumkick: best bijzonder allemaal. Het mag duidelijk zijn dat de productie van uitzonderlijke kwaliteit is voor een debuut. De nauwkeurige lezer valt dan ook iets bijzonders op in de credits: Disenchanter blijkt namelijk geproduceerd te zijn door hyperpopveteraan A.G. Cook, die ook produceert voor grote namen zoals Beyoncé, Caroline Polachek en Charli XCX. De betrokkenheid van Cook is terug te horen, maar er is absoluut geen sprake van zijn typische edm-blauwdruk. Dit maakt de sound van dit album uniek en eigenlijk onvergelijkbaar met andere muziek uit het genre van Reid.

Luisteren naar Disenchanter voelt als het weglezen van een collectie dagboekpassages; teksten zijn intiem en descriptief, maar nauwelijks sentimenteel. De titel van de plaat is volgens Reid een reflectie op haar eigen schrijfproces, zo verklaarde ze in een interview: ‘Een schrijver neemt een ervaring en zet het naar zijn hand. Op zoek naar een bepaalde magische essentie dat te schrijver zich probeert toe te eigenen, gaat er juist een stukje magie verloren.’

Zonder direct vergelijkbaar te zijn met iets bestaande, verovert Alaska Reid een welverdiende plek in de populaire indiescene. Helaas heeft ze nog niet genoeg naamsbekendheid om een Europese tour rendabel te maken, maar Reid is zeker een naam om in de gaten te houden.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “She Wonders”, ons favoriete nummer van Disenchanter, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

De vijf van “Den Beir” (23 november – 29 november)

Er verschijnen wekelijks heel wat nieuwe liedjes, waarvan slechts een klein deel een recensie krijgt. De rest blijft vaak onbeschreven, zeker wanneer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.