AlbumsFeatured albumsRecensies

Rita Ora – YOU & I (★★★½): Catchy synthese van verliefdheid

Dat de Brits-Kosovaarse Rita Ora een ware mediaduizendpoot is, ontdekten we de afgelopen jaren keer op keer. X-Factor, The Voice en zelfs The Masked Singer kennen geen geheimen meer voor de zangeres en binnenkort is ze ook te zien naast Robert De Niro in Tin Soldier en in The Rise of Red op Disney+. Hoog tijd dus om zich weer op haar hoofdactiviteit te storten en met andere woorden muziek op de wereld los te laten. Fans van Ora konden de honger tussendoor wel stillen door heel wat remixes, maar voor die derde langspeler moest behoorlijk wat geduld uitgeoefend worden. Na Phoenix uit 2018 krijgen we met YOU & I die langverwachte opvolger waarvan we de afgelopen maanden met “You Only Love Me“, “Praising You” en “Don’t Think Twice” te horen kregen.

In het verleden werkte Ora onder meer samen met Liam Payne, Avicii en Cardi B, maar op haar derde album valt meteen op dat de artieste volledig op eigen benen staat. Geen samenwerkingen in de traditionele zin van het woord dus, al is de herwerking van Fatboy Slim zijn “Praise You” daar een subtiele uitzondering op. Haar derde album schreef Rita Ora volledig samen met Oak Felder, die eerder al met Ariana Grande, Usher en Alicia Keys samenwerkte. Het is dan ook haar meest intieme album tot op heden waarop ze in haar persoonlijke dagboek laat kijken, al is dat wel doorheen een vertrouwde popbril.

De drie eerder verschenen singles markeren meteen het begin van YOU & I en daarmee kunnen we op vertrouwde voet de nieuwe wereld van Rita Ora betreden. Hoewel, echt nieuw is die wereld niet, want wat we horen is gewoon een zeer degelijk popalbum dat het ongetwijfeld bij een breed publiek goed gaat doen. Zo brengt “Don’t Think Twice” de nodige theatraliteit door de toevoeging van strijkers, maar zet het eveneens in op een uiterst catchy refrein. Terwijl “Unfeel It” het op een heel andere manier aanpakt. Het is de eerste echt nieuwe song die we te horen krijgen en toont meteen een ietwat rauwere kant van Ora, gezien de productie en vocals hier veel minder gepolijst zijn dan op de rest van de langspeler.

Ondanks dat YOU & I een popalbum pur sang is, loont het toch om de plaat in zijn geheel te beluisteren. De Brits-Kosovaarse neemt ons namelijk mee doorheen het proces waarbij je compleet verliefd wordt op iemand en dat op een mooie, lieflijke manier. Titeltrack “You & I” mag op het eerste gehoor dat ietwat cliché klinken, uiteindelijk zit het nummer bijzonder goed in elkaar en voelt het alsof je in drie minuten tijd verliefd wordt. Ondertussen ontdekken we de vocale range van de zangeres en het moet gezegd zijnde dat het allemaal verrassend goed klinkt.

Eenmaal aan “That Girl” aangekomen, overvalt ons een gevoel van herkenning. En jawel, “Party All The Time” van Eddie Murphy werd in een nieuw, fris jasje gestoken. Het resultaat is uiterst catchy en hoewel het duidelijk niet de meest originele track van de plaat is, is het wel eentje dat bijzonder snel in je hoofd blijft ronddwalen. “Shape Of Me”, in geen geval te verwarren met Ed Sheeran zijn “Shape Of You”, lijkt op vocaal vlak wat weg te hebben van Amy Winehouse en zorgt daarmee voor de nodige variatie. Dat Rita Ora geen leeg popalbum wilde maken, wordt op tracks als deze extra duidelijk. Het geheel klinkt geruststellend en brengt een positieve boodschap over, iets wat “Girl In The Mirror” even later ook zal doen. ‘Go through therapy just to get to this level of healing’, klinkt het en daarmee lijkt de artieste ook taboes te willen doorbreken.

Toch zit de ware kracht van het album in de laatste twee songs. “Notting Hill”, naar de wijk in Londen, pakt het een stuk rustiger aan en weet zich daarmee al snel te onderscheiden van de rest. De ietwat melancholische melodie wordt nog extra kracht bijgezet wanneer plots een soort gospelkoor weerklinkt aan het eind van het nummer. Net zo groots is “I Don’t Wanna Be Your Friend” waarop Ora duidelijk maakt wat ze nu eigenlijk wil. Het klinkt alsof je door een fotoalbum van je leven tot op heden bladert en terugkijkt naar alle mooie momenten. Alles wat Rita Ora de elf liedjes ervoor aankaartte, lijkt hier samen te komen. ‘I don’t wanna be your friend / I wanna wake up in your bed / I’m losing just a little more sleep / And a bit of self-confidence’, zingt ze en binnenkort wellicht ook alle (nieuwe) fans.

Met YOU & I brengt Rita Ora het popalbum waarvan we niet wisten dat we het nodig hadden. Eerlijkheid en positiviteit gaan hand in hand, alle mogelijke gevoelens en gedachten die met verliefd worden gepaard gaan, worden in de kijker gezet en dat alles in een uiterst catchy jasje. Op tourdata is het nog even wachten, maar het ziet ernaar uit dat we Rita Ora in de nabije toekomst weer live aan het werk zullen kunnen zien.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “I Don’t Wanna Be Your Friend”, ons favoriete nummer van YOU & I, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rita Ora - "Don't Think Twice"

Ondanks dat we de Brits-Kosovaarse Rita Ora de afgelopen jaren met de regelmaat van de klok op televisie konden zien en ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rita Ora - "Praising You" (feat. Fatboy Slim)

De Kosovaars-Britse Rita Ora draait al heel wat jaren mee in de muziekindustrie, maar ondanks passages in The Voice en The Masked…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Rita Ora - "You Only Love Me"

Rita Ora draait al ruim een decennium mee in de muziekindustrie en toch laat een derde langspeler op zich wachten. Phoenix dateert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.