InstagramLiveRecensies

ROLLING LOUD 2023 (Festivaldag 2): Dag van het daverende asfalt

© CPU – Jens Cappaert

De sfeervolle omgeving van Rotterdam Ahoy wordt al voor het middaguur weer gevuld met een menigte van hiphopliefhebbers, klaar voor de tweede dag van het ROLLING LOUD-festival. In tegenstelling tot gisteren is het weer vandaag somberder, met af en toe een zacht buitje dat uit de hemel valt. Toch zijn deze druppels niet voldoende om het enthousiasme van de bezoekers te temperen, vooral niet wanneer we de line-up van vandaag in het achterhoofd nemen. Wie is er voor Uzi, wie is er voor Travis, wie is er voor Ski Mask? We mogen het aan de lijve ondervinden als het hele festivalterrein op en neer stuitert als een kloppend hart bij de optredens van de hoofdacts.

Idaly @ Havana Club Stage

Het is nooit eenvoudig om als eerste act van de dag een podium te betreden, maar Idaly doet zijn uiterste best om de sfeer erin te brengen. Met zijn kenmerkende warme en melodieuze nummers weet Idaly een vleugje zachtheid toe te voegen aan het regenachtige weer buiten de Havana Club Stage. Hoewel zijn melodische stijl misschien niet direct aanspreekt bij de hardcore hiphopfans, schuilt er wel degelijk diepgang in Idaly’s zang. Zijn stemgeluid is helder en hij heeft een mooi publiek voor zich weten te verzamelen, dat het niet erg vind om zo vroeg op de dag voor hem te verschijnen. De beats die hij gebruikt bevatten veel gitaarwerk, wat verrassend goed samengaat met zijn zang. Het resultaat is een zeer swingende performance die moeilijk te weerstaan is zo vroeg op de festivaldag.

K1D @ Tunecore Talent Stage

Een andere Belgische trots krijgt de kans om zich te bewijzen bij onze noorderburen. K1D, met zijn kenmerkende, perfecte Amerikaanse accent, staat op de kleine Tunecore Talent Stage in de lichte regen voor een aanzienlijke groep hiphopliefhebbers te performen. Het aantal toeschouwers groeit naarmate voorbijgangers de energie en de connectie voelen tussen K1D en zijn publiek. Met het nummer “F.B.W.L.”, dat de intro is van zijn album uit 2022, kaart hij ook hier in Nederland opnieuw de schrijnende situatie aan rond de dood van student Sanda Dia, wat duidelijk binnenkomt bij het publiek. K1D gaat bijna constant de interactie met de menigte aan en zorgt ervoor dat iedereen plezier heeft. De wederzijdse liefde is duidelijk voelbaar. Hij brengt nog een van zijn hits, “Don’t Hit My Line”, en blijft doorheen de hele set de energie moeiteloos overbrengen. De ‘kid’ uit Sint-Truiden zet hier een indrukwekkende show neer die getuigt van zijn sterke aanwezigheid op het podium.

Night Lovell @ Havana Club Stage

© CPU – Jens Cappaert

De Canadese rapper Night Lovell staat bekend om zijn unieke eigenzinnige stem, die te herkennen is uit de duizend. Met zijn mysterieuze, duistere stijlen en beats omarmt hij de donkere kant van de hiphop. Hij opent zijn show direct met moshpits, nog voordat er ook maar één song door de speakers klinkt. Met zijn wilde afrohaar springt hij samen met het publiek op het openingsnummer “Eye Spy”. Het optreden is een ware ervaring, waarbij de duisternis in de arena perfect samengaat met de opzet van de nummers. Tijdens de nummers “BAD KID” en “Mr. Make Her Dance” merken we dat zijn stem live niet exact hetzelfde is als zijn diepe, zware opnamestem. Maar dit getuigt alleen maar van de echtheid van zijn liveshow. Lovell neemt ons mee op een angstaanjagende, nachtelijke wandeling en we genieten elke minuut ervan.

Lijpe @ Snipes Stage

© CPU – Jens Cappaert

Lijpe opent zijn optreden met zijn bekendste 101 Barz-sessie, die op YouTube maar liefst 23 miljoen keer is bekeken. Na deze sterke start gaat het echter al snel bergaf. Hoewel veel mensen Lijpe bij naam kennen, blijkt dat ze weinig bekend zijn met zijn nummers. Hij laat veel ruimte tijdens zijn optreden om het publiek te laten deelnemen, maar deze stiltes blijven pijnlijk stil en niet opgevuld. Dit is jammer, want Lijpe is eigenlijk een heel sterk schrijvende artiest. Hij toont wel een beetje energie, maar eigenlijk voelt het alsof hij hier ook niet wil zijn. Met als gevolg dat het publiek het nog minder voelt. Hij brengt nummers die voornamelijk worden gedragen door de beats en veel rappen komt er ook niet aan te pas met het bandje dat in de achtergrond loopt. De artiest blijft maar nummers aframmelen zonder tussenin echte interacties te vertonen. Het optreden voelt een beetje treurig aan, vooral omdat Lijpe behoort tot de meest getalenteerde rappers van Nederland.

Denzel Curry @ Snipes Stage

© CPU – Jens Cappaert

Denzel begint zijn set met het nummer “Walkin”, dat met het herkenbare gezongen sample meteen de toon zet voor een onvergetelijk optreden. Op bijna magische wijze weet Denzel de menigte te betoveren als een dirigent. De energie die heerst is ongekend, ook tussen hem en zijn dj, met wie hij constant aan het converseren is door de microfoons. Dit is geen toeval, Denzel is duidelijk meer bezig met het opzwepen en enthousiast maken van het publiek dan met alleen het rappen. Hij creëert complete ongeremde chaos en zoals hij zelf zegt: ‘I’m just here to have a good time’. Het is een performance in alle opzichten, waarbij het publiek volop betrokken wordt bij zijn nummers en het klinkt gewoonweg fantastisch. De bassen gieren door het terrein en de grond trilt de hele set, maar wanneer Denzels doorbraaknummer “Ultimate” begint, voelt het alsof er een aardbeving door het Ahoy-parkeercomplex raast. Dit is een concert dat we niet snel zullen vergeten.

Yung Lean @ Havana Club Stage

© CPU – Lennert Nuyttens (archief)

Het verhaal van Yung Lean is er een die niet zomaar verteld kan worden. Deze jonge Zweedse rapper ging in 2013 viraal en verraste iedereen door in 2022 opnieuw succes te behalen met hetzelfde nummer, mede dankzij TikTok. Lean heeft een verleden van druggebruik en er zijn optredens waar dit duidelijk een invloed had op zijn kunnen. Yung Lean opent zijn set met een mysterieuze video die zijn verleden belicht. De video duurt langer dan het publiek verwacht en wordt wat langdradig voordat hij daadwerkelijk het podium betreedt. Tijdens zijn opkomst schreeuwt het publiek uit de eerste paar rijen de longen uit hun lijf. Er heerst tijdens het hele optreden bijna een sekte-achtige liefde voor deze jonge artiest. Lean beweegt zich half verdwaasd over het podium, maar hij is duidelijk in zijn element. De muziek klinkt goed en terwijl het publiek luidkeels meezingt, kunnen wij geen woord verstaan, het lijkt bijna op een neuriënde hymne. Hij representeert naar eigen zeggen de ‘sad boys’ en dat heeft hij hier met succes gedaan.

Ski Mask The Slump God @ Havana Club Stage

Ski Mask the Slump God begint meer dan een uur te laat, al is dat niet zijn schuld. De dj van Ski wilde niet dat zijn show gelijktijdig zou plaatsvinden met die van Travis Scott, die zelf eerst een uur te laat begon. Deze beslissing blijkt juist te zijn, gezien de overvolle Havana Club Stage waar Ski uiteindelijk voor staat. Hij opent zijn set met het nummer “RIP Roach”, een agressief nummer dat oorspronkelijk samen met XXXTENTACION is opgenomen. Een groot deel van Ski’s shows staat in teken van X en Juice WRLD, twee van zijn beste vrienden en getalenteerde artiesten die helaas het leven lieten. Deze show is dan ook een eerbetoon aan zijn broeders. Ski brengt meerdere nummers van deze artiesten omdat ze hem zeer nauw aan het hart liggen.

Ski is de eerste superster die zich tussen het publiek begeeft, uiteraard onder begeleiding van tal van beveiligingsmensen. De show is een rollercoaster van geschreeuw, gelach, dans en tranen. Ski converseert met het publiek en bespeelt hen als een ware meester. De baslijnen dreunen zo hard dat oordopjes niet genoeg zijn. Het kenmerkende van Ski Mask-nummers zijn dan ook de zware bassen, en die zijn hier volop aanwezig. De energie in de zaal is ongeëvenaard, en alle emoties worden zowel door Ski als het publiek intens beleefd. Hij raakt bijna elk vierkante centimeter van het podium aan en kijkt zijn fans recht in de ogen. Het is prachtig om te zien hoe hij dit alles ter ere van X en Juice kan doen en hoe het publiek daar volledig in meegaat.

Ski eindigt deze waanzinnige, wilde set met “Look At Me!” Het bekendste en luidste nummer van XXXTENTACION. Een energie die we niet snel nog zullen terugvinden.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Onze recensie van dag 1 lees je hier.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Suikerrock 2023 (Festivaldag 1): Opjutten en opgejut worden

Voor de derde keer alweer is Suikerrock geen marktpleinfestival meer, maar een veel groter uitgebouwd muziekgebeuren achter de Tiense Suikerfabriek met ook…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Denzel Curry - "BLOOD ON MY NIKEZ" (feat. Juicy J)

Denzel Curry is niet op zijn mond gevallen, maar als arrogant kan je hem moeilijk bestempelen. De Amerikaanse artiest durft op Twitter…
LiveRecensies

Dour 2023 (Festivaldag 5): Buitenaardse vibes

Met het einde van Dour kunnen we intussen ook reeds vaarwel zeggen aan de eerste helft van de huidige festivalzomer. De volgende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.