AlbumsRecensies

The Roof Dogs – Here You Are (★★★): Bereid om nummers te ontregelen

Een klein Gallisch dorp staat, naast twee niet te missen inwoners, met name bekend om hun onoverwinnelijke kracht verkregen door de toverdrank van een druïde Panoramix. De ingrediënten van de toverdrank zijn geheim, maar in de loop der jaren is duidelijk geworden dat er onder andere met een gouden snoeimes afgesneden Maretak, maar ook verse vis, kreeft en aardolie in zit. Het is misschien wat ver gezocht, maar als The Roof Dogs de druïde is en Here Are You de toverdrank, wat zijn dan de magische ingrediënten?

Het eerste album van de uit Chicago afkomstige art rock band kent een grote verscheidenheid aan muzikale ingrediënten puttend uit de grote canon van de moderne westerse muziek. Met één gemeenschappelijke deler dat men altijd op zoek gaat naar een bepaalde manier om een nummer te ontregelen. Een beetje zoals Wilco en Pavement dat doen.

Het album werd geschreven tijdens de lockdown en leunt op herhaling en lang uitgesponnen muzikale passages en lyrische thema’s over isolatie en fatalisme. Zo zingt gitarist Jesse Cheshire op album opener “Real Dancing” over een ingebeeld feest waar niets aan de hand is. Om ons vervolgens af te schilderen als gevangenen van onze eigen fantasieën. Herhalende ritmes komen geregeld terug zoals op het aanstekelijke “Weather” dat wordt gezongen door Andrew Marczak die naast gitaar ook de keyboards speelt. Op het eind komt zelfs een trompet voorbij wat het nummer een melancholisch kleurtje op de wangen meegeeft.

Ondanks het wat donkere startpunt van “Holy Jerks”, geschreven tijdens de coronapandemie, zit er genoeg lichtheid in verwerkt. Al doen de teksten over de terugkeer van de maatschappij naar heidense rituelen van mensenoffers, in een tijd vol economische crisis en ecologische rampspoed anders vermoeden. De muziek bevat een Doors-achtige orgel solo, waarna de band op “All Red” helemaal de jaren zestig induikt met een soort Byrds-achtige sound. Zo heeft elk nummer op Here You Are dus eigenlijk een eigen sound en toch is het een heel samenhangend geheel geworden.

De extra tijd die er door corona ontstond om nummers te schrijven, zorgde er ook voor dat de band zich wat intensiever met het band geluid kon bezighouden en daardoor werden de songs wat langer en voller gearrangeerd. Zo komt er wat indie voorbij maar ook slacker rock, collegerock en powerpop. Het maakt het album tot een verfrissend drankje op een zomerse dag.

The Roof Dogs zijn getekend door het Earth Libraries label. Een Amerikaans muzieklabel dat een neus heeft ontwikkeld om bandjes te tekenen die een toegankelijke sound creëren terwijl ze toch diepgang in hun muziek leggen. Here You Are past dan ook gemakkelijk in dat rijtje thuis. De teksten geven veel stof tot nadenken en de muziek zit ondanks herhalende thema’s vol met verwijzingen naar hun muzikale erfgoed.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Ontdek “Weather”, ons favoriete nummer van Here You Are, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.